Klik venligst
POLITIK 2023-01-12 KL. 17:02

Laholms nye KSO om Centerns partiledarkandidat

Av Johan W Jönsson

Muharrem Demirok hann knappt börja som riksdagsledamot innan han nu föreslås som Centerpartiets nye partiledare. Ove Bengtsson (C) som är nyutsedd kommunstyrelseordförande i Laholm tycker att det är ett bra val. ”Han var min favorit”, säger Bengtsson.

Laholms nye KSO om Centerns partiledarkandidat
Ove Bengtsson tycker att Muharrem Demirok är en bra kandidat till att ta över som partiledare i Centerpartiet efter Annie Lööf. Foto: Johan W Jönsson

Demirok kommer ursprungligen från Stockholm men lever nu i Linköping där han varit kommunalråd under de 14 senaste åren.

– Jag vet egentligen inte jättemycket om honom men jag har hört honom tala vid ett par tillfällen och har träffat honom vid några möten men jag har inte haft någon djupare kontakt.

– När jag har lyssnat på honom så har han varit väldigt rak, tydlig och duktig på att förklara och göra sig förstådd, som jag upplever det, säger Ove.

Hur ser du på att han nu nomineras till att bli nästa partiledare?


– Jag tycker att det är bra! Han var min lilla favorit ur den trio som togs fram. De var i Halland och presenterade sig men då kunde jag tyvärr inte medverka.

Varför var han din favorit?

– Jag har följt det här lite på distans och Muharrem är före detta kommunstyrelseordförande i Linköping. Då har har han bra koll på hur kommunerna har det och det är positivt.

– Det är bra att vi får en partiledare som suttit som KSO och som kan föra fram de frågorna på rikdagsplanet. För det är faktiskt inte så enkelt i kommunerna alltid.


Muharrem Demirok har tidigasre varit kommunråd i Linköping i 14 år. Nu föreslås han bli Centerpartiets nye partiledare. Foto: Bildbyrån


Ove tror inte att det spelar någon roll att Demirok inte har någon tidigare erfarenhet från riksdagsarbete. Den erfarenheten kommer med tiden, menar Ove.

– Det kan till och med vara en fördel att han inte har någon tidigare erfarenhet. Då har han ingångsvärdet utifrån kommunperspektivet där man är nära människor istället.

– Vi behöver politiker i riksdag och regering som kan de nära frågorna också. Annars är det lätt att ta beslut som inte är förankrade. Därför tycker jag inte att det är ett problem.

Vad är viktigt för Centerpartiet framåt?


– Att vi får gehör för våra frågor – företags- och småföretagsfrågor. Den biten har jag brunnit för hela tiden. Vi lockar inte bara väljare från landsbygden och även där passar Muharrem väl in.

– Jag tror att det är viktigt att vi jobbar med företagarfrågorna och de strategiska miljöfrågorna framåt. Men det finns flera områden där vi behöver stärka oss, säger Bengtsson.

Han menar att näringlivsfrågorna är väsentliga för att vi i Sverige ska kunna bibehålla den standard vi blivit vana vid. Grunden i det är sysselsättning – att folk har ett arbete att gå till.

– Det är jätteviktigt! Nu är ju Muharrem inte vald än men det tror jag så klart att han blir vid partistämman i februari. Det känns tryggt och bra, avslutar Ove Bengtsson.

Formellt beslut fattas vid en extrainsatt partistämma den 2 februari.