Klik venligst
POLITIK 2022-09-11 KL. 17:51

Laholmarna vallfärdade till valurnorna

Av Johan W Jönsson

Sverige har traditionellt sett ett högt valdeltagande. Det verkar vara många som röstar även den här gången. Åtminstone om man ska gå på trycket till vallokalen i Veinge. ”Jag hoppas att det betyder att det blir ett högt valdeltagande”, säger valförrättaren Annika Eriksson.

Laholmarna vallfärdade till valurnorna
Annika Eriksson är en rutinerad valförrättare. Foto: Johan W Jönsson

Laholms Tidning gjorde ett nedslag vid vallokalen i Veinge under sen eftermiddag på valdagen. Det var en jämn strid ström med folk som kom för att utnyttja sin demokratiska rättighet.

Annika Eriksson är van valförrättare. Hon är en engagerad samhällsmedborgare och tycker att det är självklart att hjälpa till under valdagen.

– Det är inte klokt men jag har faktiskt hållit på med detta sedan 1970-talet. Jag tycker att det är viktigt och det är lite högtidligt så här på valdagen, säger hon.

Annika står i dörren till vallokalen och visar väljarna in till de tre båsen i matsalen på Veingeskolan. Känslan tycker hon är att det är mycket folk som kommit för att rösta.

– Det har varit otroligt mycket folk! Vi har haft kö ut. Jag hoppas att det beror på att engagemanget är stort och att valdeltagandet är högt.

– Det har varit många förtidsröster också. Jag har pratat med de som har hand om röstningen i Genevad och de har också haft väldigt mycket folk.

Förfarandet går till på ett lite annorlunda sätt i år jämfört med tidigare. Nu plockas även valsedlarna bakom skärmar.

– Det är större säkerhet nu. Man får ta valsedlar en och en bakom skärm och det är lite mer säkerhet här inne i vallokalen också, säger Annika.

Hur har reaktionerna varit på det?

– Bara positivt! Folk tycker att det är bättre så här. Det känns tryggare att få ta valsedlarna bakom en skärm, säger Annika innan hon visar en kvinna till båset längst bort.

Det nya systemet har gjort att det har varit köer på många ställen i Sverige. Valmyndigheten har gått ut och sagt att det gör att valresultatet kan dröja.


Intresset för att rösta var stort i Veinge, enligt Annika Eriksson. Foto: Johan W JönssonValsedlarna tas den här gången bakom en skärm. Foto: Johan W Jönsson