Klik venligst
POLITIK 2024-09-25 KL. 06:01

Laholmarna ska folkomrösta om nedlagda skolor

Av Rickard Gustafsson

24 september 2024 kommer att skrivas in i historieböckerna. Kommunfullmäktige har nu beslutat att det ska genomföras en lokal folkomröstning om de nedlagda skolorna i Ahla och Genevad.
– Jag är helt skakig, men väldigt glad, säger Camilla Wäli, grundare till folkinitiativet.

Laholmarna ska folkomrösta om nedlagda skolor
Camilla Wäli, initiativtagare till folkinitiativet för en folkomröstning, följde debatten och voteringen i fullmäktige från åskådarplats. Foto: Rickard Gustafsson

Det har gått över sju månader sedan Lilla Tjärbybon Camilla Wäli, tillika förälder till barn på den numera nedlagda Ahlaskolan, bestämde sig för att försöka sätta stopp för skolavvecklingarna i Ahla och Genevad.

Tillsammans med likasinnade lyckades hon samla in tillräckligt många namnunderskrifter för att väcka frågan om folkomröstning, vilket hjälpte föga då en majoritet i fullmäktige i maj ändå beslutade att göra om skolorganisationen och lägga ned småskolorna.

Sedan dess har frågan om folkomröstning stötts, blötts, skjutits upp för att utreda finansiering (juni) och genomgått protokolltekniska problem (augusti).

Under tisdagskvällen, när allt ställdes på sin spets i kommunfullmäktige, satt Wäli spänt och väntade på omröstningen – som avgjordes efter närmare 90 minuters debatt.

Kommunrådet Ove Bengtsson (C) försvarar det svåra beslutet att lägga ned skolorna men menar att det var en nödvändighet. Foto: Rickard Gustafsson

Enligt lagen krävs enbart 1/3 minoritet (14 mandat) för att få till stånd en folkomröstning och det lyckades med minsta möjliga marginal.

Ordföranden för kvällen, Angeline Eriksson (C), klubbade röstsiffrorna 27-14.

– Äntligen! Jag är helt skakig! Många har sagt att jag blir historisk för det här har aldrig hänt tidigare i lilla Laholm, säger en mycket glad Camilla Wäli till LT.

– Jag är så glad och tacksam för all hjälp jag fått på vägen och det är jättehäftigt att det kom ut något bra av allt arbete. Nu får vi se vad det blir av det här, det vet vi ju inte.

Margareta Lindgren (MP) ville bevara skolorna när frågan avgjordes i våras. Däremot är hennes parti inte intresserade av att genomföra en folkomröstning i frågan. Foto: Rickard Gustafsson

Den styrande majoriteten i Ansvar för Laholm (C, M, KD, L och S), som hela tiden motsatt sig att folket ska få avgöra frågan, fick sträcka vapen.

Det betyder att oppositionspartierna SD, MED, LP och V, tillsammans med vildarna Roland Norrman (-) och Caroline Ugglesjö (-), tog hem en del av det spel som på senare tid alltmer kommit att handla om en positionering inför valrörelsen 2026.

Det präglade också debatten där tonläget härsknade till när flertalet politiker i styret hävdade att oppositionen inte tänkt öppna skolorna igen även om det skulle bli utslaget av en folkomröstning.

– Vill man ha en folkomröstning ska vi givetvis genomföra den. Men det är beklämmande att höra från oppositionen att skolorna inte kommer att öppnas i vilket fall som helst, sa kommunrådet Ove Bengtsson (C) där även Thor Gunnar Bjelland (M) och Ove Bengtsson (S), var inne på samma retorik.

Björn Abelli (V) deklarerade att han och hans parti avser att följa folkviljan i den kommande folkomröstningen. Han fick dock inget svar på sin fråga om Ansvar för Laholm har för avsikt att göra det samma. Foto: Rickard Gustafsson

Om det var en misstolkning av Bertil Johanssons (LP) utspel att han ”inte när några illusioner” om en återöppning då en folkomröstning enbart är rådgivande, får vara osagt.

Det fick i vart fall oppositionsföreträdarna att, en efter en, äntra talarstolen och förkunna att de avser att följa valresultatet.

Björn Abellis (V) replik drog ner applåder bland övriga oppositionspolitiker.

– Ja, det klart att vi kommer att göra. Frågan är kommer styret att göra det?

Fakta: Folkomröstningen i Laholm

Kommunfullmäktiges beslut innebär att kommunstyrelsen ges i uppdrag att ta fram förslag om:

• Dag för omröstningen (tidigast 2025)

• Omröstningsdistrikt och omröstningslokaler.

• Den fråga och de svarsalternativ som ska ställas till de röstberättigade.

• Röstsedlarnas antal, innehåll och utseende.

• Huruvida röstning kan ske på annat sätt än genom personlig inställelse i omröstningslokalen.

• När röstsammanräkningen senast ska vara avslutad.

Fotnot: Resultatet av en lokal folkomröstning är inte tvingande, utan enbart rådgivande.