POLITIK 2021-11-27 KL. 10:00

Lång och bred lista gör att Centern går för att bli störst igen

Av Johan W Jönsson

Intresset för att engagera sig i den lokala politiken har växt. Åtminstone om man ser till Centerpartiets lista inför valet. 36 namn var det länge sedan partiet kunde stoltsera med och flera av namnen är nya. “Jag blev riktigt glad när jag fick frågan”, säger Stefan Agnesson, känd som “Mister ungdomsbrandkåren” och sjua på listan.

Lång och bred lista gör att Centern går för att bli störst igen
Angeline Eriksson, Lars Lindström, Emelie Oskarsson, Stefan Agnesson och Ove Bengtsson är fem av Centerpartiets 36 personer på listan. Den sistnämnda är den enda i kvintetten som var med på listan vid föregående val. Bild: Johan W Jönsson

Centerpartiets nomineringskommitté kunde nyligen presentera sin lista på hela 36 namn. Listan förändrades inte efter partiets nomineringsstämma och är nu fastslagen. Blandat män och kvinnor, äldre och yngre förmågor och även geografiskt i kommunen. Listan är så stark att Centern nu siktar på att bli största parti i kommunen igen.
– Nomineringskommittén har gjort ett fantastiskt bra arbete och det har blivit en hel del föryngringar samtidigt som man gjort förändringar och fått in nya namn på listan. Åldersblandningen är nog ganska unik idag, där erfarenhet blandas med ungdomlig entusiasm, säger partiets nya förstanamn Ove Bengtsson.

Av de tio första på listan är sex namn nya och har inte tidigare varit med i kommunfullmäktige. Angeline Eriksson är tvåa på listan.
– Jag har alltid varit intresserad av politik men anledningen till att jag valde att bli aktiv i ungdomsförbundet beror på ett citat som jag såg där det stod: “Vad kommer du kunna säga till dina barnbarn att du gjorde för att motverka högerextremismens framfart”. Jag vill kunna säga att jag gjorde något, säger Angeline.

– Sedan har intresset utvecklats. Skolfrågor och landsbygdsfrågor ligger mig varmt om hjärtat, fortsätter Hallandsordföranden för CUF.

Lars Lindström är också ny på listan. Känd som föreningsmänniska från Knäred.
– Jag slåss för landsbygden och glesbygden. Sedan har jag samma bevekelsegrund som Angeline. Jag har tolv barnbarn och kan med gott samvete se dem i ögonen och säga att jag gjorde vad jag kunde för att bemästra högerpopulism så gott det går, säger Lars och fortsätter:

– Det ska bli jättekul. Centerpartiet motsvarar min politiska uppfattning, utom möjligtvis när jag var 16, 17 år. Sedan dess har det varit liberalt, liberalt, liberalt.


Emelie Oskarsson tycker att man ska ta chansen att engagera sig istället för att gnälla. “Vi har ju en demokrati”, säger hon. Bild: Johan W Jönsson


Emelie Oskarsson har varit med i Centerpartiet ett tag och nu tar hon plats som nummer sex på listan.
– Jag har tre barn i förskole- och skolålder och det var en av anledningarna till att jag tänkte att jag ville engagera mig. Jag vill att de ska få en bra skolgång och möjlighet att göra saker på fritiden. Att det ska finnas bra förutsättningar för dem, säger hon.

– Sedan är jag utbildad agronom och jobbar mot lantbruket. Så de frågorna intresserar mig också. Vi har en demokrati. Varför ska man då sitta hemma och klaga istället för att engagera sig?, fortsätter hon.


Stefan Agnesson är känd för sitt stora och 30-åriga engagemang för Ungdomsbrandkåren. Nu engagerar han sig även politiskt igen efter många års uppehåll. Bild: Johan W Jönsson


Stefan Agnesson är nygammal i politiken. Han var med mellan 1988 och 1994 men har tagit en paus på 27 år då han arbetat mycket som ambulansförare i Kronobergs län.
– Jag fick frågan och har känt att jag vill tillbaka på något vis, men jag har aldrig gjort något av det. Jag är intresserad av det här och blev riktigt glad när jag blev tillfrågad, säger Stefan.

Välkände Åke Hantoft, tidigare ordförande i Arla och nuvarande ordförande i Barn- och ungdomsnämnden är trea på listan. Gudrun Pettersson, som är ordförande för Centerpartiet i Laholm är fyra.

Hur högt Centern vågar sikta med sin lista är inte bestämt men förhoppningarna är stora.
– Det är klart att vi vill bli större. Vi ska sätta målsättningen på en konferens i början av januari. Men nog kommer vi att ha en ambition om att bli största parti i kommunen, säger nomineringskommitténs ordförande Roland Gottfridsson.