POLITIK 2022-03-08 KL. 08:39

Klinker i topp – känner stark MEDvind

Av Rickard Gustafsson

Medborgerlig Samling presenterar en 20-mannalista där majoriteten har politisk erfarenhet från andra partier. Nya toppnamnet Karl-Fredrik Klinker, 69, känner att partiet är i stark medvind och tror att partiet har möjlighet att minst fördubbla antalet mandat i höstens kommunval.
– Det är vår känsla. Men vi måste förtjäna medborgarnas förtroende och har vi inte det ska vi inte ha några mandat, säger han till LT.

Klinker i topp – känner stark MEDvind
Karl-Fredrik Klinker, 69, har lång politisk erfarenhet och sitter i dag både i kommunfullmäktige och som ersättare i kommunstyrelsen. Nu lanseras han som toppnamn i Medborgerlig Samling. Foto: LT/Arkiv

Medborgerlig Samling är det färskaste partiet i Laholms kommun. De gjorde entré 2018 efter att Karl-Fredrik Klinker och Mikael Kahlin lämnat M och startat nytt parti med C-avhopparen Martin Lönnstam.

Strömhoppen av politiker från andra partier har fortsatt och numera är MED en smältdegel av personer främst från M, C, SD och TP. Tillströmningen av nya medlemmar är även den stark.
– Vi har fått många nya namn som frivilligt hört av sig till oss och vill engagera sig. Jag brukar säga att vi har varken tak eller dörr i vårt parti. Vi har en liberalkonservativ inställning och då platsar många människor, men det viktigaste är att vi alla värnar om kommunala kärnfrågor som skola, vård och omsorg och att vi tillåter att folk får tycka olika, säger Karl-Fredrik Klinker.

Bland de 20 namnen återfinns 10 män och 10 kvinnor där de 14 första personerna sitter eller har suttit i politiska nämnder. Tvåan på listan får ändå ses som en liten överraskning och ett spännande nyförvärv.

Laholmaren Maryam Barkadehi, 57, lanserades inför förra valet som tvåa på Moderaternas lista. Ett drygt halvår efter valet hoppade hon av Moderaterna för att i stället ställa upp i EU-valet för det nybildade partiet Ny Reform.
– En väldigt kvalificerad person som har lång erfarenhet från skolans värld. Skolfrågorna är brinnande aktuella och hon är expert på de frågorna och det är precis vad vi behöver, säger Karl-Fredrik Klinker.


Maryam Barkadehi lanserades som topp-2-kandidat för Moderaterna i valet 2018. Nu tar hon andraplatsen på MED:s lista före trean Pär-Åke Eriksson som gick med i partiet efter förra valet. Eriksson sitter i dag i kommunstyrelsen för MED. Foto: LT/Arkiv


Trea på listan är kommunens förre räddningschef Pär-Åke Eriksson som redan i dag sitter i kommunstyrelsen. Med finns också ex-moderaterna Anne Kjerstin Löfstedt Schulz och Margareta Bengtsson, som varit högaktuella i den lokala debatten om LSS-frågor.
– De valde att ansluta sig till oss efter LSS-manifestationen på Stortorget. De kände att vi är ett parti som står för mjuka värden. Att bygga skolor, bostäder och isbana är hårda värden, men vi måste värna mer om våra utsatta medborgare och det är också de frågorna – vård, skola och omsorg – som vi hoppas blir de viktigaste i valrörelsen, säger Karl-Fredrik Klinker.

Nya på MED-listan är också Inger Stenberg (sitter i socialnämnden) och Anne-Maria Sjöstrand, kända från Trygghetspartiet. Det partiet har på det lokala planet upplösts och de tar nu steget över till MED.
– Vi kände att vi behövde en förstärkning i äldrefrågorna och de här kvinnornas kunskaper blir viktiga för vårt parti, säger Klinker.

Fullmäktigeledamoten Karl-Fredrik Klinker lanseras som toppnamn och berättar att det var den lugnaste stämma han någonsin deltagit på.
– De ville enhälligt ha mig som nummer ett och det klart att jag ställer upp, men alla fick den plats de ville ha. Hos oss finns inga falanger eller strider och alla drar åt samma håll. Det känns nästan onödigt bra, säger Klinker med ett skratt.

Hans politiska engagemang började redan 1969 när han gick med i Konservativ Skolungdom, men det verkliga intresset började 2006 då han fick politiska uppdrag i Moderaterna. Men den person som påverkat Klinker allra mest tillhörde dock ett annat parti.
– Faktum är att jag hade gamle Jan Gustavsson (C) som mentor och vi förstod varandra väldigt bra. Han var en folkets man och ska ha all cred för det han gjorde för Laholms kommun men tyvärr gick han bort alldeles för tidigt. Hans sätt att vara är en ledstjärna för mig.

Klinker talar om att makten måste utgå från medborgarnas intressen och att Medborgerlig Samling ska vara folkets parti.
– Hade det inte redan funnit ett folkparti så hade vi nog tagit det namnet i stället.
Men det är ju ledigt. Folkpartiet heter ju numera Liberalerna?
– Haha! Så sant, då kanske vi får stjäla det namnet, säger Klinker.


Medborgerlig Samlings lista till kommunvalet 2022:
1. Karl-Fredrik Klinker, Nyby Laholm
2. Maryam Barkadehi, Laholm
3. Pär-Åke Eriksson, Mellbystrand
4. Margareta Svensson, Skottorp
5. Thomas Lövenbo, Ränneslöv
6. Martin Lönnstam, Vallberga
7. Anne Kjerstin Löfstedt Schulz, Laholm
8. Inger Stenberg, Mellbystrand
9. Birger Bäkmark, Öringe
10. Anna Lövenbo, Ränneslöv
11. Mikael Kahlin, Laholm
12. Peter Aldenlöv, Laholm
13. Margareta Bengtsson, Laholm
14. Mona Eriksson, Mellbystrand
15. Bo Birgersson, Åmot Mellbystrand
16. Eivor Persson, Nyby, Laholm
17. Lars-Ingvar Persson, Nyby Laholm
18. Boris Bergström, Våxtorp
19. Irene Bergström, Våxtorp
20. Anne-Maria Sjöstrand, Mellbystrand