Klik venligst
POLITIK 2022-09-13 KL. 14:49

KD i limbo – i väntan på tredje mandat

Av Rickard Gustafsson

Från 5,5 till 6,3 procent kan innebära att Kristdemokraterna i Laholm utökar från 2 till 3 mandat. Men det kommer bli på håret och ”onsdagsrösterna” avgör.
– Det är lite limbo just nu, ingen vet. Nervöst!, säger toppnamnet Jörgen Nilsson.

KD i limbo – i väntan på tredje mandat
Först när "Onsdagsrösterna" är räknade vet Kristdemokraternas toppnamn Jörgen Nilsson om partiet får ett tredje mandat i kommunfullmäktige. Foto: Johan W Jönsson/Privat

Av de fem kvarvarande partierna i Samverkan Laholm verkar det bara bli Kristdemokraterna som flyttar fram positionerna när det kommer till mandat.

Innan ”onsdagsrösterna” (som troligtvis är färdigräknade först på torsdagen) har KD samlat ihop 6,3 procent (+0,8) och det ser ut att generera ytterligare en stol i fullmäktige till de två man redan har.
– Vi får se om det tredje mandatet går vid 6,11 eller 6,29. Allt är väldigt oklart så det är nervöst, säger vallbergabon Jörgen Nilsson som ser ett till mandat som ett bra sätt att låta yngre förmågor få ta del av hetluften då ytterligare ett mandat också ger två ersättarplatser.

KD går framåt lokalt för tredje valet i rad och toppnamnet har svårt att peka på några speciella faktorer till den positiva utvecklingen.
– Vi är ett parti med många yngre människor och har inte kunnat lägga lika mycket tid på att kampanja i valrörelsen. Det är inte alltid helt lätt att få ihop livspusslet. Men vi har försökt att synas med våra sakfrågor och motioner och det kan vara anledningen.

Stärkt av ett tredje mandat skulle ge KD en bredare grund i förhandlingarna om poster i de olika nämnderna. Enligt Nilsson är det en målsättning att förhandla sig till åtminstone en plats i ett beredningsutskott.
– I Halmstad hade vi inte så många röster i kommunen förra valet men fick ändå en ordförandepost, så vi skulle kunna vara lite tuffare i förhandlingarna om vi får behålla det tredje mandatet, säger Jörgen Nilsson som hävdar att insynen i frågorna är viktigare än inflytandet i sig.

KD-toppen tror dock att det kan bli svårt att få ihop ett majoritetsstyre.
– Ska man bara ta det rätt över så finns det problem. Det är så många partier och så många viljor, säger Jörgen och poängterar att det för andra valet i rad inte finns något parti som når upp till 20 procentsnivån.