Klik venligst
POLITIK 2022-09-12 KL. 12:29

Högervindarna blåste starkt i kommunvalet

Av Rickard Gustafsson

Valnattens preliminära resultat i kommunvalet i Laholm visar med tydlighet att högervindarna blåser starkt. Sverigedemokraterna tar över rollen som kommunens största parti och Medborgerlig Samling mer än fördubblade sitt resultat från förra valet.
– Att vi skulle bli störst fanns nog inte på kartan, säger en jublande glad Peter Berndtson, toppnamn i SD.

Högervindarna blåste starkt i kommunvalet
Peter Berndtson, toppnamn för SD i Laholm, trodde inte att partiet skulle få flest röster i Laholm. Nu är partiets ambitioner att vara med och styra Laholms kommun under mandatperioden 2022-2026. Foto: Johan W Jönsson

Rösträkningen under valkvällen drog ut mer än vanligt på tiden och först efter 01.00 dök det sista av de 14 valdistrikten i Laholms kommun upp på val.se.

Valets stora vinnare var Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling. SD ökade med 2,4 procentenheter och MED ökade med 5,1 procentenheter och därmed mer än fördubblade sitt resultat från 2018. Men även de andra partierna på högerflanken gick framåt – M med 1,1%, KD 0,8% och L 0,1%.

Övriga partier backade och störst var raset för Centerpartiet som tappade från 17,2 till 14,1 procent av rösterna. Även Socialdemokraterna backade (-0,5) och har preliminärt 19,4 procent. Laholmspartiet var en annan stor förlorare som ser ut att förlora 2 av sina 3 mandat då partiet fick se sitt demokratiska stöd halverat.

Det innebär att SD lyckades med bedriften att bli kommunens största parti med 19,5 procent av rösterna och därmed passerar de med knapp marginal Socialdemokraterna som varit störst sedan 2014.
– Bara att vi i de preliminära siffrorna är störst, det är helt otroligt. Att vi skulle bli det fanns nog inte på kartan. Men SD har fått mer och mer bekräftelse att vi har en klarsyn i det som händer i samhället. Det är tråkigt att vi fått de problem vi har för de hade kunnat undvikas, säger Peter Berndtson.


På SD:s valvaka var det klackarna i taket när man marscherade fram och blev Sveriges största parti. Senare kom nästa glädjeyra då det står klart, åtminstone i preliminära resulatet, att Sverigedemokraterna är störst i kommunen. Foto: Johan W Jönsson


SD som kom in i kommunfullmäktige i Laholm 2006 (1 mandat) har vuxit stadigt och ökade från 7 till 8 mandat.
– Vi får bekräftelse i valet på att styret i Laholm inte kunnat hantera de här problemen som finns, säger Peter Berndtson.

SD-toppen har tydliga ambitioner med att SD under 2022-2026 ska vara del av konstellationen som styr Laholm.
– Vi kan skapa ett blått block och vi ska verka för att det blir av, säger Peter Berndtson och menar att det är samma partier som på riksplanet M, KD och L som han vill samarbeta med tillsammans med Medborgerlig Samling.

SD, M, KD och L skrapar preliminärt ihop 20 mandat, inte tillräckligt för att nå egen majoritet. Men med valets andra stora vinnare Medborgerlig Samling (4 mandat) når det ”blåa blocket” 24 mandat av 41 i kommunfullmäktige.

Som största parti i det ”blåa blocket” aspirerar SD på posten som kommunstyrelsens ordförande?
– Först och främst måste vi ha ett slutgiltigt valresultat där också alla personröster kommer på plats. KSO är samtidigt en väldigt tung post som kräver både tid, ansvar och kompetens. Posten är intressant, men det kommer att bli en förhandlingsfråga, säger Peter Berndtson.

Jag tolkar det som att ni är beredda att lämna över KSO-posten till ett annat parti även om ni är störst i det ”blåa blocket”?
– Vår ambition är att få inflytande för vår politik och få igenom det vi vill och medborgarnas vilja. Återigen, vi är i ett tidigt skede och har inte ett slutgiltigt resultat och för att citera en gammal Centerledare ska man inte sälja skinnet innan björnen är skjuten, säger Peter Berndtson och skrattar.


Preliminärt resultat kommunvalet i Laholm:
Sverigedemokraterna 19,5 (+2,4)
Socialdemokraterna 19,4 (-0,5)
Moderaterna 17,3 (+1,1)
Centerpartiet 14,1 (-3,1)
Medborgerlig Samling 9,4 (+5,1)
Kristdemokraterna 6,3 (+0,8)
Liberalerna 4,8 (+0,1)
Vänsterpartiet 3,6 (+0,4)
Laholmspartiet 3,1 (-3,2)
Miljöpartiet 2,4 (-0,7)

Preliminär mandatfördelning:
Moderaterna 7 (0)
Socialdemokraterna 8 (0)
Liberalerna 2 (0)
Centerpartiet 6 (-1)
Vänsterpartiet 1 (0)
Miljöpartiet 1 (0)
Kristdemokraterna 3 (+1)
Sverigedemokraterna 8 (+1)
Laholmspartiet 1 (-2)
Medborgerlig Samling 4 (+2)
Trygghetspartiet 0 (-1)
Totalt: 41