Klik venligst
POLITIK 2023-06-30 KL. 14:06

Han föreslås bli ny ordförande i kommunfullmäktige

Av Johan W Jönsson

Thor Gunnar Bjelland är redan ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden. Nu föreslås han även ta över klubban i kommunfullmäktige. Moderaterna har nominerat norrmannen till uppdraget och händer inget oförutsett blir han utsedd till ordförande vid nästa kommunfullmäktige.
– Jag är både hedrad och ödmjuk över att ha fått frågan, säger Bjelland.

Han föreslås bli ny ordförande i kommunfullmäktige
Thor Gunnar Bjelland är Moderaternas kandidat till att bli ny ordförande i kommunfullmäktige efter Eric Semb. Foto: Rickard Gustafsson/arkiv

Bjelland har tagit över som ny gruppledare i Moderaterna efter att Eric Semb valt att bli endast ledamot i kommunfullmäktige på grund av nytt jobb.

T-G, som han kallas, har dessutom hållit i klubban i Samhällsbyggnadsnämnden sedan årsskiftet och nu föreslås han dessutom bli ordförande i kommunfullmäktige.

Hinner du med det?

– Ja, det är 20 procent på en heltid. Jag har vägt in att jag har tid med det här. Är detta det som är bäst för Moderaterna så ställer jag upp, säger Bjelland.

– Det är partiet som är viktigast. Detta är ingen one man show. När partiet ber mig om något så vill jag gärna ställa upp, om jag har möjlighet.

Han säger sig vara såväl ödmjuk, hedrad och lite överraskad över att han fått frågan. Han har dock lång erfarenhet av politiskt arbete. Både i Norge och Sverige.

– Det har ändå gått fort framåt på slutet. I och med att jag fått den här frågan så ser man väl att jag har något som gör att jag kan axla den här rollen.

Det fanns bara fyra kvar att välja på sedan Semb sagt upp sig. Utöver Bjelland Anita Fast, som är ordförande i Socialnämnden samt Kajsa Sörman och Knut Slettengren.

De två andra ledamöterna i kommunfullmäktige som blev invalda som moderater har lämnat partiet. Caroline Ugglesjö är politisk vilde och Roland Norrman har gått till MED.

Utöver deltidsuppdraget i Samhällsbyggnadsnämnden arbetar Thor Gunnar även på Mellbystrands Camping och de är med på noterna.

– Min andra arbetsgivare är självklart positiv till detta. Annars hade jag inte kunnat ta uppdraget. Det är gjort i samråd med min hustru och min arbetsgivare.

– Jag ser framåt emot detta och tror att det kan bli bra. Det blir en utmaning men jag har ett halvår i Samhällsbyggnadsnämnden och politik är inget nytt för mig.

Thor Gunnar Bjelland håller redan i klubban i Samhällsbyggnadsnämnden. Nu ska han kombinera de båda uppdragen. Foto: Rickard Gustafsson/arkiv

Kommer det att märkas någon skillnad när du håller i klubban?

– Jag är rättså bestämd. Samtidigt vill jag att det ska hållas en fin ton. Det ska vara högt i tak och gärna lite humor. Det ska få vara friska diskussioner men man får hålla sig till sak.

– Det får inte spåra ur, vilket det kanske har en tendens till ibland i kommunfullmäktige. Då får man hjälpa dem in på rätt spår igen så att vi får en diskussion av hög politisk kvalitet.

Som norrman berättar Bjelland att han kanske är lite mer otålig än vad många svenska politiker är. Därför är det inte omöjligt att han kommer att slå lite snabbare med klubban.

Vad säger du om att Semb måste trappa ner sitt politiska engagemang?

– Det är så klart jättetråkigt! Eric är en mycket kompetent person och vi är goda vänner. Men jag är tacksam över att han är kvar i kf och är kvar i partiet så att vi kan nyttja hans kunskap.

– Det är en utmaning för mig att göra det här men jag känner mig också ärad. Nu sitter jag på två uppdrag och det är ett ansvar. Men jag har Eric och de andra som en goda stöttepelare.

Vad tycker du som ny gruppledare om den senaste tidens turbulens i partiet?

– Turbulens och turbulens. I alla partier finns det meningsskiljaktigheter. Jag skiter i personstrider. Jag är här för att driva politik och det är det jag fokuserar på.

– Jag har varit i ett parti i Norge och jag kan säga att detta är ingenting i jämförelse med hur det är där. Partiet är alltid större än alla personer i det.

Hur ser ni framåt?

– I kommunen har vi jättestora utmaningar i ekonomin och det är det som har fokus. Vi ska jobba smartare och hitta lösningar som blir billigare på längre sikt, säger Bjelland och avslutar:

– Skolan och äldreomsorgen ska prioriteras. Det är därför kommunen finns. Då kanske vi får drifta andra saker på ett annat sätt. Tittar vi långt fram är det lättare att ta kortsiktiga beslut.