-
POLITIK 2022-11-16 KL. 18:26

Gatlamporna tänds igen i Laholms kommun

Av Rickard Gustafsson

Redan i förra veckan förkunnade samhällsbyggnadsnämndens ordförande Knut Slettengren (M) att tidigare fattade beslut om gatubelysning och belysta juldekorationer skulle upphävas. Under onsdagen tog nämnden det förväntade beslutet och arbetet med upptändningen av gatlamporna väntas vara klart senast i början av nästa vecka.

Gatlamporna tänds igen i Laholms kommun
Så fort som möjligt kommer gatlamporna att tändas efter dagens beslut i Samhällsbyggnadsnämnden. Enligt Knut Slettengren (M) bör ALLA lampor vara i drift i början av nästa vecka. Foto: Bildbyrån/Rickard Gustafsson

I drygt en månad har 2 av 3 gatlampor i Laholms kommun varit släckta vilket mött stark kritik från alla möjliga håll.

Den 7 november kallade samhällsbyggnadsnämndens beredningsutskott till presskonferens där Knut Slettengren (M), Gudrun Pettersson (C) och Ove Bengtsson (S) backade från tidigare beslut och förklarade att de lagt ett nytt förslag som skulle klubbas av nämnden den 16 november.

Förslaget, som nu röstats igenom av nämnden, innebär att ALLA gatlampor kommer att vara tända fram tills att ett nytt nedsläckningsförslag utretts och är på plats.
– Vi räknar med att allt ska fungera i början av nästa vecka. Det är vår absoluta förhoppning, men det kan också ske tidigare. Det förutsätter att entreprenören är redo, men jag har inte fått det bekräftat, säger Knut Slettengren.

I det nya förslaget vill politikerna att tjänstemännen ska utreda konsekvenserna av att 50 procent av gatubelysningen släcks. Samtidigt skickas det med ett direktiv att gatlamporna vid trafikkorsningar, övergångsställen, skolor och förskolor ska vara tända.
– Det ska göras en ordentlig utredning och därefter ska förslaget ut till olika remissinstanser så det kommer ta en månad, en och en halv tills det är klart. Jag har mycket svårt att tro att det skulle bli klart till i december, snarare januari eller februari, säger Knut Slettengren.

Precis som väntat beslutade nämnden också att julbelysningen i Laholms centrum tänds och målsättningen är att det mesta arbetet ska vara klart lagom till julskyltningen den 27 november. Däremot kommer den inte vara upplyst längre än till trettonhelgen.

Beslutet innebär också att julbelysning tänds i kommunens övriga tätorter, vilket byalag och samhällsföreningar redan blivit meddelade.