POLITIK 2023-09-01 KL. 13:19

Första kvinnan någonsin att leda fullmäktige

Av Rickard Gustafsson

I alla tider har kommunfullmäktigemötena i Laholm letts av manliga ordförande. Den könsbarriären bröts när centerkvinnan Angeline Eriksson tog hand om klubban på augustisammanträdet.
– Det var på tiden! Det fanns väl lite nervositet innan eftersom det är en ny roll, men jag tyckte att det gick hyfsat bra.

Första kvinnan någonsin att leda fullmäktige
Angeline Eriksson (C) axlade ordföranderollen på senaste fullmäktigesammanträdet med hjälp av Pär-Åke Eriksson (MED). Foto: Rickard Gustafsson

(Rättelse: Texten har uppdaterats med rätt arbetsplatsuppgifter för tidigare kf-ordföranden Eric Semb.)

Uppdraget som ordförande i Laholms kommuns högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, har alltid styrts av män. Den sviten är nu en gång för alla bruten av Angeline Eriksson (C), 30, yngst i församlingen.

Tidigare i år utsågs hon till 1:e vice ordförande men fick på senaste mötet, som första kvinna, ta över ansvaret att svinga klubban från start till mål.

Det skulle visa sig bli allt annat än en mjukstart. Ett tekniskt missöde skapade visst rabalder då ljudet i teatern inte fungerade som det skulle.

– Det var väl inte den optimala starten. Tekniken började strula precis innan vi skulle starta och vi fick ajournera mötet för att lösa situationen, säger Angeline och berättar att någonting i mixerbordet gått sönder.

Knappt en kvart senare kunde mötet återupptas och politikerna fick under kvällen prata i två mikrofoner – en för att det skulle höras i lokalen och en för ljudet till webbsändningen.

Eriksson är nöjd med debuten.

– Det blev någon miss, men det är sånt som händer när man inte suttit där innan. Men det kändes ändå ganska tryggt och jag fick bra hjälp av både Pär-Åke (Eriksson, 2:e vice ordförande) och Jonas (Påhlsson, sekreterare).

– Det är ju inte så att jag inte varit mötesordförande tidigare. Jag var ju ordförande i CUF Halland i tre år och har även varit ordförande på centerkvinnornas stämma, men det är såklart annorlunda att leda ett kommunfullmäktige.

Posten som fullmäktigeordförande är Moderaternas och på nästa möte blir det Thor Gunnar Bjelland (M) som svingar klubban. Han ersätter Eric Semb (M) som i juni på egen begäran lämnat uppdraget för att satsa på civila jobbet som förvaltningschef i Ängelholm.

– Det känns bra att gå tillbaka till 1:e viceposten. Då får jag möjlighet att gå upp i talarstolen och den möjligheten tänker jag utnyttja för jag har engagerat mig i politiken för att göra Laholm bättre, säger Angeline Eriksson.

Fotnot: Flera kvinnor har suttit i kommunfullmäktiges presidie däribland Ingela N Eriksson (C) och Siv Påhlsson (S). Enligt uppgift har de agerat ordförande i enskilda ärenden, men aldrig spakat ett helt sammanträde.