Klik venligst
POLITIK 2024-05-22 KL. 05:50

Ebba och Ella krokade arm inför EU-valet

Av Carina Nilsson

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vill lämna diskussionen om SD:s trollfabrik och hoppas att väljarna ser alternativen.
– Det finns ett annat modigt parti som också vill se en stram migration, och som värnar om företagen, stödet till Ukraina och tryggheten för våra barn, säger hon.

Ebba och Ella krokade arm inför EU-valet
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch besökte bland annat Vetenskapshuset i Markaryd i sällskap med kommunråd Bengt Germundsson (KD) och Ella Kardemark (KD). Foto: Carina Nilsson

Ebba Busch är partiledare, vice statminister och även energi- och näringsminister. Under tisdagen besökte hon Markaryd som under många år har varit ett av partiets starkaste fästen.

– Jag är här i alla hattar, säger hon och syftar på sina många olika roller.

Ebba var glad över att vara tillbaka i Markaryds kommun.

– Markaryd är och förblir en fantastisk plats på jorden och vi behöver lyfta de goda exemplen. Kommunen har återigen placerat sig väldigt väl i en företagsranking. Vi har besökt Nibe som banar väg för en grön omställning, något som vi gärna vill exportera till EU, men som också ger tillväxt och välfärd, säger hon.

Ebba hade bland annat sällskap av Ella Kardemark, kommunråd i Halmstad och partiets andranamn i EU-valet. Ella Kardemark är en erfaren kommunpolitiker men siktar nu på Bryssel.

– Själva kampanjandet är detsamma men det är helt andra frågor. Vår valslogan är ”gränser och frihet” och det är något som jag vill jobba med. Var ska vi dra gränsen för vad EU ska få bestämma och vad klarar vi bäst själv, säger hon.

Ella Kardemark i samspråk med Gerteric Lindquist och Christel Fritiofsson från Nibe. Foto: Carina Nilsson

Ella Kardemark intresserar sig särskilt för arbetsmarknadsfrågor men också för jord- och skogsbruk samt landsbygdsfrågor.

– Jag träffade en lantbrukare nyligen som berättade att i mitten av 1990-talet hade de 270 regler att förhålla sig till. Nu är det 670. Det är något som påverkar svensk konkurrenskraft och som vi behöver vända, säger hon.

Ebba Busch anser också att fokus bör ligga på de stora frågorna och SD:s trollfabrik vill hon lämna bakom sig.

– Jag har tydligt markerat att SD:s agerande kan aldrig vara okej, men om vi hela tiden ska prata om det så gynnar det till sist SD. Vi har viktigare frågor att fokusera på som ordning och reda och hur vi ska underlätta för företagen bland annat.

En person som också deltar i KD:s kampanjarbete inför EU-valet är Bengt Germundsson. Förutom kommunråd i Markaryd är han också andre vice ordförande i partistyrelsen.

– EU-valet märks inte alls lika mycket som vårt nationella val. Det är synd eftersom runt 60 procent av lagstiftningen är en följd av EU-beslut och det är viktigt att finnas med tidigt i diskussionerna för att kunna påverka. Sverige har 21 av 700 platser men i många viktiga beslut krävs en samstämmighet och då är även 21 röster viktiga.

Mia Berglund på Vetenskapshuset visade energiutställningen för Ella Kardemark, Ebab Busch och Bengt Germundsson. Foto: Carina Nilsson

Har då Bengt några tips på hur man behåller så många KD-väljare genom åren?

– Jag tror inte Ebba behöver det, hon grejar det själv. Hon har en enastående förmåga att se enskilda människor i alla sammanhang. Det kanske är jag som ska lära mig av henne, svarar han.