Klik venligst
POLITIK 2022-09-12 KL. 13:42

Centertoppen: ”Det är ett nederlag”

Av Rickard Gustafsson

Centerpartiet i Laholm blev en av kommunvalets stora tydliga förlorare. I de preliminära siffrorna i valresultatet rasar partiet från 17,2 till 14,1 procentenheter. Ett tapp som troligtvis gör det omöjligt för C att behålla posten som kommunstyrelsens ordförande och partiet riskerar även att hamna utanför styret.
– Det är inga muntra siffror, säger partiets förstanamn Ove Bengtsson vars tidigare väljare gått över till SD.

Centertoppen: ”Det är ett nederlag”
Centerpartiets lokala affischnamn, Ove Bengtsson och Angeline Eriksson, följde röstsiffrorna under partiets valvaka i Ysby bygdegård. Siffror som visade sig vara dåliga för partiet i såväl riksdag, region och kommun. Foto: Rickard Gustafsson

I det första valet efter att partiets långsittande trotjänare Erling Cronqvist valt att säga adjö till kommunpolitiken fick Centerpartiet och nye ledaren Ove Bengtsson en rejäl smäll på fingrarna av väljarna.

Centerpartiet tappar över tre procentenheter och går från att vara kommunens näststörsta parti till plats fyra.
– Det är ett nederlag, helt klart. Inga muntra siffror alls, säger Ove Bengtsson.

Partiet ser preliminärt ut att förlora ett mandat i kommunfullmäktige – från 7 till 6 mandat – och är numera fjärran från den epok på 1970-talet då C hade egen majoritet i Laholm.
– Det har ändrats mycket sedan dess och det ligger också i sakens natur med tanke på samhällsutvecklingen, säger Ove Bengtsson.

I de klassiska centerfästena höll Centern enbart positionerna på Bengtssons egen hemmaplan – Våxtorp. I övriga valdistrikt ser C ut att ha tappat väljare till Sverigedemokraterna.

Det är också Bengtssons egen analys.
– Det är på ren landsbygd som vi tappar och i våra gamla fästen går SD starkt. Det är den trenden som vi sett sedan Sverigedemokraterna startade och det handlar om den politik som de för på riksplanet som spiller över både i kommuner och regioner, säger C-toppen.

Hur Centerpartiet ska omgruppera sig för att fortsätta ha ett finger med i spelet i styret av Laholm återstår att se. Det tidigare minoritetsstyret inom Samverkan Laholm (C, M, KD, L, MP och TP) hade 20 mandat av 41 och sedan Trygghetspartiet lämnat kommunpolitiken samlar de återstående partierna i Femklövern endast 19 mandat.
– Jag förväntar mig vi kan ha goda förhandlingar och hitta en konstellation och sen får vi se hur vi får ihop grejerna.

Är Samverkan Laholm-konstellationen död med tanke på valresultatet?
– För mig är den inte det. Det är den först när vi står i fullmäktige och väljer något annat, säger Ove Bengtsson.


Stämningen på Centerns valvaka i Ysby bygdegård var god i början på kvällen. Åke Hantoft, Ove Bengtsson och Erling Cronqvist fick dock senare på kvällen lämna samlingslokalen med tyngre steg än när de kom. Foto: Rickard Gustafsson