Av Carina Nilsson
Att kunna sälja sitt vin direkt på gården är en viktig fråga för många svenska vinproducenter. Centerledaren Muharrem Demirok håller med dem.
– De som är motståndare till gårdsförsäljning har en mossig inställning till svensk vinproduktion, säger han.
Centerledaren Muharrem Demirok är ute på en resa som dels består i att ”nöta sula” som han uttrycker det, dels föra ut Centerns budskap inför det stundande EU-valet.
Under torsdagen besökte han Malmö och Båstad. Han gästade bland annat Ljungbyholms vingård utanför Förslöv, där Annika och Joakim Palm håller på att förvandla släktgården till en vingård och ett besöksmål. Förra året hade de över 1000 gäster som ville prova deras egentillverkade vin, gjort på druvor från gårdens odlingar.
– Det är klart att frågan om gårdsförsäljning är viktig för oss. De som kommer hit vill köpa med sig vinet direkt, men nu måste de först ta sig till Systemet. Framför allt våra utländska besökare kan inte alls förstå varför de inte kan köpa vinet här, men att vi kan skicka hem det i ett paket till dem, säger makarna Palm.
Joakim och Annika Palm håller på att skapa en vingård på släktgården utanför Förslöv. Muharrem Demirok har ett stort intresse för landsbygdsuteckling och lyssnade med intresse. Foto: Carina Nilsson
Centerledaren fick också en rundvandring på gården, tillsammans med ett stort antal lokala centerpartister. Han fick också en god inblick i svensk vintillverkning, som är på stark frammarsch, inte minst i nordvästra Skåne där exempelvis Koenigsegg nyligen satsat på en stor vingård.
– Tyvärr har frågan om gårdsförsäljning försenats ytterligare och kommer inte att vara klar som planerat till 2025, men jag tycker ändå att vi har kommit ett halvt steg framåt och det är bättre än ingenting. Centern har drivit den här frågan i minst 14 år, och jag tänker fortsätta göra det. Jag är också en vän av Systembolaget men frågan handlar om landsbygdens utveckling. Att motarbeta gårdsförsäljning tycker jag är en mossig inställning till svensk vinproduktion.
Landsbygdsutveckling är något av en hjärtefråga för Muharrem Demirok. Han har rötter i Turkiet, där han som barn hjälpte till med skörden på farmor och farfars gård ibland.
Flera centerpartister från Båstad och grannkommunerna anslöt när partiledaren Muharrem Demirok besökte Ljungbyholms vingård. Foto: Carina Nilsson
– Jag har väldigt fina minnen från det. Att odla och bruka marken, det ger en respekt för jorden och en känsla av att vårda planeten. Det spelar ingen roll om man är i Turkiet eller i Sverige. Därför blir jag också väldigt upprörd när vissa målar upp Sveriges lantbrukare som klimatbovar. Vi har ingen möjlighet att göra klimatomställningen utan dem, säger han och fortsätter:
– När vi ska ersätta betong med trä, plast med kartong och fossila bränslen med biobränslen, ja då måste vi ha landets jord- och skogsbrukare med oss. Hela klimatomställningen står och faller med svenskt jordbruk, säger han.
Muharrem Demirok växte själv upp på Vårby gård i Stockholm, som numera är klassat som ett utsatt område, men blev centerpartist när han hörde Maud Olofsson tala om ”hela Sverige”.
Centerledaren Muharrem Demirok skålade tillsammans med gårdens ägare Joakim Palm och Lars Winter som är ordförande för Centern i Båstad. Foto: Carina Nilsson
– Känslan av att vara långt ifrån där besluten fattas – den är lika i förorten och på landsbygden. Vi måste kunna bo och leva i hela landet. Många kommuner låter skolan ta smällen i tuffa ekonomiska tider, men en bra skola ska inte vara beroende av vilket postnummer man har, säger han.
Sedan Muharrem Demirok tillträdde som partiledare har han besökt alla Sveriges landskap och 80 kommuner.
– Det är en del i att ”nöta sula”. Det har jag alltid gjort som politiker och för mig innebär det att möta människor, få en känsla för vad de engagerar sig i och få folk att lära känna mig. Då trivs jag också som allra bäst.
Centerledaren Muharrem Demirok har ägnat mycket tid åt att "nöta sula", det vill säga träffa och samtala med människor runt om i landet. Här hälsar han på Anne-Marie Wemmert som är ordförande i LRF:s kommungrupp i Båstad.
När EU-valet närmar sig har det också blivit ett sätt för Centern att få ut sitt budskap i Europa-frågorna.
– Vi är stora vänner av EU. Vi ger till EU men får också mycket tillbaka, bland annat till projekt som den här vingården som har kunnat utvecklas med hjälp av EU:s landsbygdsstöd, säger Muharrem Demirok.