Klik venligst
POLITIK 2023-03-24 KL. 15:15

Bjelland (M): ”Inga populära grejer vi föreslår”

Av Rickard Gustafsson

Samhällsbyggnadsnämnden presenterar ett sparförslag på 2,9 miljoner kronor. Om det drivs igenom blir det försämringar när det gäller snöröjning och rökdykarberedskap inom räddningstjänsten samt färre rätter på skolmenyerna.
– Det är inga populära grejer vi föreslår, många kommer bli besvikna, säger ordföranden Thor Gunnar Bjelland (M).

Bjelland (M): ”Inga populära grejer vi föreslår”
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Thor Gunnar Bjelland (M) medger att många av sparförslagen kommer bli impopulära och möta kritik. Bland minskas budgeten för snöröjning. Foto: Rickard Gustafsson/Arkivbild

Det börjar bli välkänt att Laholms kommun sitter i ekonomiskt trångmål och att nämnderna är tvingade att spara 35 miljoner inför 2024. Sist ut att presentera sina sparförslag var samhällsbyggnadsnämnden som levererade totalt tio punkter som innebär kostnadssänkningar på 2,9 miljoner kronor.

Den enskilt största posten handlar om att göra sig av med en kostområdeschef vilket sparar 750 000 kronor. Ett förslag som inte direkt påverkar kommuninvånarna.

Det kan dock inte sägas om vissa andra förslag där nämnden exempelvis vill spara in på beredskapen inom räddningstjänsten.

370 000 kronor tros kunna sparas på att dra in en jourbefattning på någon av stationerna i Våxtorp eller Knäred. Vilken det blir är inte bestämt.
– Det handlar om säkerhet, liv och hälsa och det smärtar oss att föreslå det. Vi har god bemanning, men det kommer bli lite sämre, säger Thor Gunnar Bjelland och fortsätter:
– Rent konkret innebär det att tar längre tid innan man börjar rökdyka.


Beredskapen i räddningstjänsten kommer försämras om samhällsbyggnadsnämndens förslag på besparingar genomförs. Rent konkret innebär det att tar längre tid att påbörja rökdykningsinsatser. Foto: Rickard Gustafsson


Nästa impopulära förslag handlar om försämring av snöröjningen. Där föreslås en budgetminskning på 500 000 kronor från dagens tre miljoner.
– Snöar det mycket kommer det bli jobbigt. Det kanske blir någon centimeter högre innan vi åker ut och plogar. För några är det här jobbiga grejer, säger Thor Gunnar Bjelland.

190 000 kronor föreslås sparas på skolmaten. Eleverna i kommunens skolor har i dag tre rätter att välja på – nästa år bara två.
– Det blir en vegetarisk och en ”vanlig”, säger Bjelland.
I konsekvensbeskrivningen kallas förslaget ”drastiskt” och att det leder till ett minskat utbud och matkänsla och att det i förlängningen påverkar både hälsan och skolresultaten.
– Vi gör måltiderna på uppdrag av barn- och ungdomsnämnden och det här påverkar deras budget också, säger 1:e vice ordföranden Ove Bengtsson (S).


Två rätter att välja på istället för tre i kommunens skolmatsalar. Kan bli verklighet om det görs verkstad av samhällsbyggnadsnämndens förslag. Foto: Bildbyrån


Även Stadshuscaféterian kan få stryka på foten och ersättas med kaféautomater. 500 000 kronor kan sparas vilket givetvis får konsekvenser på personalsidan.

Under sittande möte föreslog sbn-ledamoten Birger Bäkmark (MED) att kaféverksamheten skulle kunna läggas ut på entreprenad.
– Vi borde kunna gå ut med en upphandling och se om det är någon som vill driva kaféet. Det viktiga är att funktionen blir kvar för det är en samlingpunkt där många frågor, tankar och idéer stöts och blöts, säger Birger Bäkmark till LT och berättar att frågan vidarebefordras till kommunstyrelsen.