Klik venligst
POLITIK 2024-04-17 KL. 12:59

Bjelland avgår som ordförande i fullmäktige

Av Rickard Gustafsson

Kommunfullmäktiges ordförande, moderaten Thor Gunnar Bjelland, avgår med omedelbar verkan. Mötet i mars blev hans sista och han lämnar nio månader efter att han tillträtt.
– Jag har suttit bakbunden i den politiska debatten och tror att jag kan göra mer nytta för invånarna i kommunen än att bara sitta och fördela ordet, säger han.

Bjelland avgår som ordförande i fullmäktige
Thor Gunnar Bjelland (M) tror att han kan göra mer nytta som gruppledare för Moderaterna om han inte är ordförande i Laholms kommunfullmäktige. Foto: Rickard Gustafsson

Kommunfullmäktige i Laholm kommer inom kort att rösta fram sin tredje ordförande under mandatperioden. Eric Semb (M) avgick sommaren 2023, efter sex månader, och efterträddes av partikollegan Thor Gunnar Bjelland.

Nio månader senare har han begärt att enledigas från uppdraget.

Den norskbördige laholmaren berättar att beslutet fattades efter samtal med ett par partikollegor.

Han säger att han trivts som ordförande, men att tankarna funnits där sedan årsskiftet.

– Det är en process som pågått inom mig själv ett bra tag och huvudorsaken till mitt beslut är att jag är en fullblodspolitiker. Jag har suttit bakbunden i den politiska debatten och tror att jag kan göra mer nytta för invånarna i kommunen än att bara sitta och fördela ordet, säger han till LT.

Att sitta som ordförande och leda fullmäktiges arbete begränsar möjligheten att debattera från talarstolen. Att Bjelland samtidigt är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden gör situationen ännu svårare.

– Så är det naturligtvis. Jag kan inte först begära replik och sedan klubba ner det efteråt. Det blir mycket lättare för mig att vara gruppledare i Moderaterna när jag inte är ordförande, så det finns ingen dramatik i det här.

Vem av de 41 ledamöterna i kommunfullmäktige som tar över ordförandeskapet kommer beslutas på nästa sammanträde. Foto: Rickard Gustafsson/Arkivbild

Han säger att beslutet är fattat utifrån vad han tror är bäst för Moderaterna som parti i strävan att återigen bli störst i Laholms kommun.

– Jag trivs och är som bäst när jag får svinga min halvskarpa tunga. Jag är en politisk cirkushäst så jag gillar att svettas och att kunna skälla lite på Bertil (Johansson, Laholmspartiet, reds. anm) och det kan jag ju inte göra som ordförande, säger ”TG” och skrattar.

Nu är det upp till valberedningen i fullmäktige att vaska fram en ny kandidat till KF-ordförande och Bjelland säger att det inte är nödvändigt att det blir just en moderat.

– Jag vet inte om det är så viktigt. Jag blev intervjuad av Sveriges Radio och frågade reportern om vem som var KFO förra perioden och det visste han inte. Det är väljarna som är det viktigaste för oss, men självklart hoppas och tror jag att någon i Moderaterna vill ta detta uppdrag.

Tills vidare kliver 1:e vice ordförande, Angeline Eriksson (C), in och svingar ordförandeklubban.