Bertil gråter inte över tappade mandat
Av Johan W Jönsson
Laholmspartiet tappar två mandat och går från tre till ett. Partiets starke man Bertil Johansson hänger dock inte läpp för det. ”Jag har varit med så länge i politiken att jag vet att det går upp och ner. Nästa gång går det kanske uppåt igen”, säger den ständige listettan.
Laholmspartiets Nicole Eierkus och Bertil Johansson tidigt under valvakan. Partiet tappar två mandat i fullmäktige men listettan Bertil känner sig inte nedslagen för det.
Foto: Rickard Gustafsson
Laholmspartiet gjorde ett riktigt kanonval 2018. Bertil Johanssons gäng gick från ett mandat till tre. Nu står partiet på ett mandat igen sedan man fått 3,1 (-3,2) procent av rösterna i kommunen.
– Nu var det MED som gjorde ett kanonval men nästa gång sitter de kanske också på ett mandat igen. Hela högersidan har ju lovat allt åt alla i år, säger Bertil.
Varför går ni tillbaka?– Vi har inte lovat allt åt alla. Vi har varit realister. Jag vet hur kommunens ekonomi ser ut. Det är 80-100 miljoner back. Man har redan börjat titta var det kan sparas, säger Bertil.
– Men jag vet inte vad vi ska spara på? Skolan, vården och omsorgen kan vi inte spara på. Jag sa redan för flera år sedan att vi skulle höja skatten så att vi har en reserv. Nu har vi ingenting.
Bertil tror inte att det varit populärt att han varit tydlig med att han tycker att skatten behöver höjas. Han menar att det kan ha legat honom och partiet i fatet.
– Vi måste höja skatten men det är inte populärt att gå ut och säga det. Jag tycker inte om att höja skatten men vi måste ju ta ansvar för kommunens invånare.
Betyder det något för partiet att ni tappar två mandat?– Nej, vi är vana att jobba ur underläge. Det är klart att det är roligt att ha två, tre eller fem mandat men att skaffa det genom hokus pokus-politik och att lova folk allt, det straffar sig.
Vad tror du om den kommande mandatperioden?– Vi får se var vi vänder oss. Jag har inte funderat på det än. Man kan göra en valteknisk samverkan så att man kan stötta utan att sälja sig. Vi skriver aldrig under några avtal.
– Men annars är vi öppna för allting. Får vi ingen nämndsplats så tar vi det genom fullmäktige istället. Då blir frågorna längre där. Jag brukar inte tystna så fort.
Bertil hävdar med bestämdhet att han inte känner sig nedslagen av valresultatet och redan nu påbörjar han nästa valrörelse.
– Nu ska vi ut med den gula husvagnen och prata med folk i byarna. Vi ska ta in synpunkter från folk kontinuerligt ända fram till nästa val.
– Jag hänger inte läpp och gråter för att vi har tappat två mandat. Det ligger inte för mig. Det är bara att jobba vidare, fortsätter han.
Bertil Johansson är 75 år gammal men än så länge ser han inte slutet på den egna politiska karriären som spänner över 40 år.
– Inte med den form jag är i nu. Det är klart att det kommer en dag när ni får skriva att även jag har lagt av. Men jag är inte mer än 79 vid nästa val. Ungefär som de amerikanska presidenterna.
– Ålder har ingen som helst betydelse i politiken så länge man inte är gaggig. Det är snarare så att erfarenheten kan vara en fördel. I riksdagen finns för få pensionärer.
Var har era röster tagit vägen?– De går runt. Jag vill inte spekulera i det. Personligen har jag blivit väl emottagen och jag brukar få många personkryss. Nu får vi se.
Han ser ljust på framtiden.
– Vi är det lokala parti som levt längst. Lokala partier är ofta enfrågepartier. Men vi är allmänpolitiska och vi lever vidare. I 20 år har vi funnits och vi fortsätter att finnas, avslutar Bertil Johansson.