POLITIK 2021-11-17 KL. 07:20

Bengtsson i topp på Centerns kommunlista

Av Johan W Jönsson

Ove Bengtsson är i topp när Centerpartiets nomineringsstämma presenterat sitt förslag till kommunlista. Tanken är alltså att 58-åringen från Tormarp ska ta över som Centerns förstanamn efter Erling Cronqvist. “Ove har varit med länge och hamnar högst upp”, säger nomineringskommitténs ordförande Rolan Gottfridsson.

Bengtsson i topp på Centerns kommunlista
Ove Bengtsson föreslås bli partiets förstanamn. Foto: Arkivbild

Centerpartiet har presenterat förslag till kommunlista. Nomineringsstämman ska besluta om nomineringskommitténs förslag håller. Under de senaste åren har det dock inte varit några förändringar. 36 namn är med på Centerns kommunlista och fram till och med plats 25 är det varannan dam och varannan herre. Förstanamnet under de senaste mandatperioderna, Erling Cronqvist, hoppar ner till plats 17.
– Erling aviserade tidigt att han skulle dra sig tillbaka för att satsa på Regionen istället. Dessutom har Maria (Bronelius) flyttat från kommunen, säger Gottfridsson.
– Vi har gjort en lista med viss förnyelse och lite föryngring. Vi har flera nya namn på de valbara platserna, fortsätter han.

Ove Bengtsson är just nu ordförande i Kultur- och utvecklingsnämnden. Det var ingen högoddsare att han skulle hamna högst upp på listan när Cronqvist tackat för sig.
– Ove har varit med länge och hamnar högst upp. Vi var väldigt överens om det i nomineringskommittén. Han kan kommunen innan och utan, säger Roland.
– Partiet har stort förtroende för Ove och han ska kunna axla rollen som Erlings efterträdare. Han har varit beredd på att få frågan, fortsätter han.

Angeline Eriksson är tvåa på listan. Hon är distriktsordförande för partiets ungdomsförbund i länet och sitter redan med i kommunstyrelsen. Hennes morfar är före detta kommunrådet Sven Nilsson.
– Det är en engagerad och ung tjej som vi tror på inför framtiden. Hon studerar till förskollärare och är färdig till nästa år, så vi hoppas att hon blir kvar i kommunen.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Åke Hantoft är trea på listan.
– Han är nygammal på listan men det är en erfaren man. Han har funnits på listan tidigare men satsar nu på kommunen sedan han lämnat rollen som ordförande i Arla bakom sig.

Gudrun Pettersson är ordförande i Centerns kommunkrets och behåller sin plats som fyra på listan. Däremot är femman ny - Lars Lindström från Knäred.
– Ny kraft inom politiken från Knäred. Han är med samhällsföreningen där och är engagerad i landsbygdsfrågor. Han är bland annat med i styrelsen i Hela Halland ska leva.

Sexan på listan är Emelie Oskarsson och hon är också ny på listan. Hon är 39 år gammal, bor i Laholm och arbetar som agronom på Växa.
– Emelie kommer att få ett uppdrag i nämnd på nästa fullmäktige. Hon har varit med på våra gruppmöten under flera år. Hon är småbarnsmamma men barnen bli äldre. En duktig tjej som vi tror på.

Ungdomsbrandkårens starke man Stefan Agnesson är nästa namn på listan och även han är ny. Han har tidigare varit engagerad i partiets ungdomsförbund.
Lamis Al Nouri är med i kommunstyrelsen sedan tidigare och är åtta på listan. Per Ivansson, som tidigare varit kyrkopolitiker i Halmstad är nia.
Annalena Emilsson, flitig ersättare i Socialnämndens beredning under pandemin, är tia och på elfte plats hittas Jimmy Ivarsson, lokförare från Skummeslövsstrand, som är ny på listan.
– Jimmy har tidigare haft uppdrag som nämndeman i partiet i rätt många år men nu ville han inte sitta hemma i soffan och klaga, utan engagera sig istället.

Majvor Persson är tolva och Roland Gottfridsson själv på plats 13.
– Vi flyttar ner några hack så att nya krafter kan ta vid.

27-åriga läraren Kerstin Lindqvist från Våxtorp är på plats 14 och på plats 18 återfinns Osbecksgymnasiets förre elevrådsordförande Jasmine Darban från Veinge.
– Totalt har vi 36 namn på listan. Det är några fler än tidigare. Jag upplever att intresset för att engagera sig har ökat, säger Gottfridsson.

Stämman skulle rent hypotetiskt kunna välja att möblera om hela den föreslagna listan men det tror Gottfridsson inte kommer att hända.
– Det är väldigt längesedan det blev några ändringar. De sista tio valen har det aldrig varit något. Blir det så har vi inte skött vårt uppdrag.
– Ambitionen inför valet är att behålla ordförandeklubban i kommunen och förhoppningsvis kunna öka något mandat. Erling har gjort ett bra jobb under sin tid, avslutar Gottfridsson.Centerpartiet kommunlista

1. Ove Bengtsson 58 år, företagare Våxtorp

2. Angeline Eriksson 28 år, journalist Laholm

3. Åke Hantoft 69 år, samhällsengagerad Skummeslöv

4. Gudrun Pettersson 46 år, korsordskonstruktör Våxtorp

5. Lars Lindström 74 år, pensionerad sjuksköterska Knäred

6. Emelie Oskarsson 38 år, agronom Laholm

7. Stefan Agnesson 52 år, ambulansförare Ränneslöv

8. Lamis Al Nouri 38 år, studiehandledare Våxtorp

9. Per Ivansson 52 år, bilskollärare Laholm

10. Annalena Emilsson 54 år, företagare/lärare Skogaby

11. Jimmy Ivarsson 41 år, lokförare Skummeslöv

12. Majvor Persson 62 år, undersköterska Ränneslöv

13. Roland Gottfridsson 71 år, föreningsengagerad Ysby

14. Kerstin Lindqvist 26 år, lärare Våxtorp

15. Bo Brink 75 år, samhäll-miljöengagerad Skummeslöv

16. Boel Göransson 53 år, undersköterska Laholm

17. Erling Cronqvist 63 år, kommunråd Knäred

18. Jasmin Darban 19 år, studerande Veinge

19. Fredrik Lindqvist 51 år, entreprenadarbetare Hishult

20. Gunilla Waldemar 59 år, områdeschef/pensionär Hishult

21. Anders Nilsson 58 år, lantbrukare Våxtorp

22. Lena Olofsdotter 65 år, företagare Skogaby

23. Kjeld Eslared 38 år, fastighetsskötare/lantbruk Mästocka

24. Harriet Einerborg 63 år, områdeschef Knäred

25. Daniel Andersson 49 år, skogsförvaltare Kornhult

26. Sverker Johansson 64 år, företagare Skogaby

27. Bernt Samuelsson 76 år, pensionär Lilla Tjärby

28. Per Persson 51 år, tekniker Laholm

29. Bo Fritzson 70 år, skogsbrukare Laholm

30. Gunnar Gullander 85 år, Lilla Tjärby

31. Sven Svensson 64 år, företagare Skogaby

32. Per Magnusson 49 år, lagerarbetare veinge by

33. Mattias Liljeblad 43 år, Skummeslöv

34. Jan-Erik Eriksson 70 år, föreningsledare Våxtorp

35. Gert Eriksson 69 år, pensionär Lilla Tjärby

36. Kaj Talik 80 år, pensionär Knäred