Klik venligst
POLITIK 2023-08-30 KL. 06:02

Barkadehi blir vilde – vägrar lämna sina poster

Av Rickard Gustafsson

Den tredje vilden i Laholms kommunfullmäktige är ett faktum sedan Maryam Barkadehi hoppat av Medborgerlig Samling. Trots att hon gått med i Socialdemokraterna vägrar hon att lämna sina partipolitiska uppdrag för (MED). Orsaken till avhoppet ska, enligt partiet, bero på ett internt bråk efter en omröstning om partiets kandidater till nämndemannauppdrag i tingsrätten.

Barkadehi blir vilde – vägrar lämna sina poster
Maryam Barkadehi saknar numera partibeteckning, (-), när hon deltar i politiska forum i Laholms kommun. Foto: Rickard Gustafsson

Det har stormat i partipolitiken i Laholm både före och efter valet förra hösten. Två tidigare M-politiker (Roland Norrman och Caroline Ugglesjö) har sedan tidigare blivit politiska vildar och nu har även Medborgerlig Samling tappat en ledamot.

Under tisdagskvällens fullmäktigemöte, 29 augusti, på Laholms teater hade Maryam Barkadehi, 58, från Laholm tagit ytterplatsen på ”bänken” där enbart moderater och kristdemokrater normalt huserar.

I en kort kommentar till LT innan mötets början bekräftade Barkadehi själv att hon tänker sitta kvar i fullmäktige som vilde, men berättade att hon hade för avsikt att kommentera avhoppet senare.

– Jag har precis kommit från mitt jobb och mötet börjar snart. Vi får ta det senare, säger hon.

Senare under kvällen meddelade Barkadehi, via sms, att hon ställer in en bokad intervju med LT under onsdagen – med hänvisning till jobbåtaganden.

Barkadehis avhopp från MED har gått under den lokala mediebevakningens radar, men ska ha ägt rum för två veckor sedan.

Kommunfullmäktiges alldeles nyligen avgångne ordförande, Eric Semb (M), fick besked om situationen från kommunens kanslienhet redan den 15 augusti.

– I ett mejl till kansliet berättade hon att hon begärt utträde ur Medborgerlig Samling med omedelbar verkan och fått det bekräftat, men att hon tänker behålla alla sina uppdrag. Jag fick då reda på att hon har gått med i Socialdemokraterna och att hon bett om att få sitta på S-bänken i fullmäktige, säger Semb till LT.

Att flytta ledamöter i fullmäktige kräver dock lite pusslande, berättar Semb, och säger att det var svårt att tillgodose önskemålet då S-bänken var full, därav ytterplatsen bredvid KD-ledamöterna.

Fullmäktigeledamoten Maryam Barkadehi tog under tisdagskvällens fullmäktige plats på KD-bänken, långt bort från sina tidigare partikamrater i Medborgerlig Samling. Ett parti hon lämnat för att bli politisk vilde.

Foto: Rickard Gustafsson

Orsaken till avhoppet ska ha inträffat den 14 augusti under Medborgerlig Samlings partimöte. Mötet slutade, enligt källor till LT, med ett bråk kring partiets nomineringar till nämndemannaplatser i Halmstads tingsrätt.

Efter en medlemsomröstning, under sittande möte, deklarerade Barkadehi att hon tänkte lämna MED med omedelbar verkan. Redan samma kväll ska moderpartiet ha mottagit och beviljat hennes begäran om utträde ur partiet.

Martin Lönnstam, ordförande i MED Laholm, bekräftar att avhoppet kom efter medlemsmötet – där det blev votering kring vem som skulle ta partiets nämndemannaplatser.

Barkadehi hade nominerat sin partikollega, tillika sambo Peter Aldenlöv, som i medlemsomröstningen fick klart färre röster än Anna Lövenbo och Boel Göransson.

Omröstningen var sluten, som alltid vid personval. Fyra kandiderade till två uppdrag.

– Jag är alltid noggrann i sådana här lägen, att allt ska ske efter konstens alla regler. Så alla medlemmar fick skriva ner två namn på varje röstsedel och därefter lades rösterna ner i en urna. Rösträkningen leddes av två rösträknare framför alla medlemmar och jag kontrollerade, säger Lönnstam.

Det klubbade slutresultatet ska enligt Lönnstam inte fallit Barkadehi i smaken.

– Hon blev, om jag uttrycker mig diplomatiskt, irriterad när hennes sambo inte blev framröstad. Hon reste sig och förklarade hon att hon skulle gå ur partiet, säger MED-ordföranden och berättar att Maryam Barkadehi själv ingick i valberedningen.

– Det har varit ett väldigt starkt tryck att han (Aldenlöv) skulle ha den här platsen. Men i en demokratisk förening är det medlemmarna som bestämmer, säger Lönnstam och bekräftar att även Peter Aldenlöv lämnat partiet.

Martin Lönnstam, ordförande för MED Laholm, anser att den uppkomna situationen är problematisk.

Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Att Barkadehi vägrar att lämna sin stol i fullmäktige är inget som Lönnstam säger sig fästa så stor vikt vid. MED är som bekant grundat av politiska vildar och har dessutom också en relativt nybliven vilde (Norrman) i sin laguppställning.

– I sig lägger jag inga jättevärderingar i det. Men det är lite märkligt hon bara tio dagar innan hon lämnade skrev under en kandidatförsäkran eftersom hon skulle kandidera för MED i EU-valet. Den gäller alla uppdrag för partiet och att hon inte hedrar den, mindre än två veckor senare, skapar minimal trovärdighet, säger Lönnstam.

Att Barkadehi går över till (S) är en nyhet för Lönnstam. En nyhet han möter med en axelryckning.

– Jaså? Jaha, då önskar jag Socialdemokraterna ett stort lycka till med den nya medlemmen.

Det som är allvarligare, menar Lönnstam, är att Barkadehi tänker sitta kvar i fullmäktiges valberedning och som andre vice ordförande i KUN.

– Det är ett problem för enligt reglementet står det att alla partier ska ha insyn i valberedningen och det får vi inte längre, säger Lönnstam.

Att oppositionen blir utan plats i KUN:s beredningsutskott är är minst lika allvarligt, menar Lönnstam och poängterar att nämndens sammansättning inte längre speglar det parlamentariska läget i fullmäktige.

– Du kommer väl ihåg för några år sedan vilken kalabalik det blev när man ville ha bort Mikael Kahlin som ordförande i socialnämnden. Då hänvisade man till en omorganisation när man flyttade två tjänstemän och valde därefter om hela nämnden. Leker man med tanken är det egentligen ännu större nu eftersom det pågår en stor omorganisering i hela kommunen, säger Lönnstam.

Det låter som att Medborgerlig Samling kommer att agera?

– Vi får kolla upp vilka åtgärder vi kan vidta, avslutar Martin Lönnstam.

Fakta: Maryam Barkadehi (-)

Maryam Barkadehis hjärtefrågor har under den politiska karriären varit skol- och utbildningsfrågor vilka hon utövat i flera olika partier.

Innan flytten till Laholm var hon politiskt aktiv för Folkpartiet/Liberalerna i Stockholm. I kommunvalet i Laholm 2018 kandiderade hon för Moderaterna och hamnade så högt upp på listan som nummer 2.

Efter valet 2018 tog hon plats i kommunfullmäktige och valdes även till förste vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Sejouren i Moderaterna blev dock kortvarig. Sju månader efter valet lämnade hon partiet, samt alla uppdrag, för att kandidera för det då nybildade partiet Ny Reform i EU-parlamentsvalet, 2019. Partiet gjorde dock ett fiaskoresultat och fick inte mer än totalt 50 röster.

Inför valet 2022 gick hon med i Medborgerlig Samling där hon just nu sitter på ett av partiets fyra mandat som ledamot i kommunfullmäktige. Hon är även 2:e vice ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden samt ledamot i kommunfullmäktiges valberedning.

Poster som Barkadehi alltså valt att behålla även efter att hon blivit politisk vilde.

Efter det färska avhoppet från Medborgerlig Samling har hon blivit medlem i Socialdemokraterna.