POLITIK 2022-01-13 KL. 13:18

Babic gör comeback på M:s kommunvalslista

Av Rickard Gustafsson

Förra KSO:n, Elisabet Babic, tar plats som nummer 12 på Moderaternas förslag till kommunvalslista och stöttar Eric Sembs ambitioner att bli toppnamn. Men hon vill dock inte benämna återinträdet på listan som en ”comeback” i kommunpolitiken.
– Jag kallar mig själv för ”stödhjul” och jag ser det inte som en comeback. Min huvudkandidatur är till regionen, säger hon till LT.

Babic gör comeback på M:s kommunvalslista
Under förra mandatperioden var Elisabet Babic (M) kommunstyrelsens ordförande. Trots att hon är tillbaka på valbar plats hos Moderaterna har dock inga ambitioner att ta något tyngre uppdrag i kommunen efter höstens val. Foto: LT/Arkiv

Under mandatperioden 2014-2018 var Elisabet Babic (M) den högsta politikern i Laholms kommun. I januari 2018, innan partiets nomineringsstämma och i god tid innan valrörelsen drog igång på allvar, meddelade Babic att hon beslutat sig för att ta ett nytt steg i sin politiska karriär och att hon inte ville stå som valbar på M:s kommunlista.
– Anledningen till att jag inte ville stå på listan då var för att jag ansåg att det skulle skicka ut fel signaler, men nu har jag varit borta i fyra år och kan tänka mig att fungera som stöd till mina partikollegor och bidra med min politiska erfarenhet, säger Elisabet Babic.

2018 riktade hon in siktet på regionpolitiken. I regionvalet 2018 blev Babic den tredje mest personkryssade M-politikern i valkretsen Halmstad-Laholm efter tunga och etablerade namn som Mikaela Waltersson och Dag Hultefors.
Bytet från kommun till region ledde utöver platsen i regionfullmäktige också fram till en plats i regionstyrelsen och uppdraget som 1:e vice ordförande i regionens tillväxtutskott. Dessutom är hon ledamot i Nordsjökommissionen samt övervakningskommittén för det gränsregionala samarbetsprogrammet Öresund-Kattegatt-Skagerack.
– Jag trivs väldigt bra med att arbeta med frågor som berör näringslivsfrågor och destinationsutveckling och det vill jag väldigt gärna fortsätta med och min huvudkandidatur är till regionen, säger Elisabet Babic och berättar att hon innan intervjun med LT promenerat och tagit landshövdingen Brittis Benzler på upptäcktsfärd där de tittat på nybyggnation i Laholm.

Moderaternas nomineringskommité har föreslagit att placera Babic på plats 12 på kommunvalslistan, men hon bedyrar att hon inte har några ambitioner att återkomma till höga uppdrag i Laholms kommun.
– Jag kallar mig själv för ”stödhjul” och jag ser det inte som en comeback. Men jag erbjuder mig gärna att vara mentor för de nya och unga kandidaterna i partiet. Det är viktigt att få stöd och hjälp, precis som jag fick i början av Rosita Wärring, Per Asklund och Anne Marie Brodén, säger Elisabet Babic.

I slutändan är det väljarna som bestämmer och rent nutidshistoriskt är Elisabet Babic den moderat som fått flest personkryss i kommunvalen 2014 (Babic 373) och 2018 (Roland Norrman 243).
Du har tidigare fått många personkryss. Hur tänker du kring att du skulle kunna bli framkryssad av väljarna som etta i Moderaterna?
– Haha, det tror jag inte kommer att hända.
Men om det ändå sker?
– Jag förstår att du ställer frågan, men det är rena spekulationer och det är för tidigt att uttala sig om det. Det är först en stämma och sedan en lång valrörelse och jag vill vara tydlig med att min huvudkandidatur är till regionen.

Babic talar hellre om andra kandidater och tycker framförallt att det är roligt att Moderaterna i Laholm både förnyar och föryngrar. Hon nämner bland annat två yngre kvinnor som 36-åriga Caroline Ugglesjö, Köpingelandet, och 34-åriga Kajsa Sörman, Laholm, som nominerats för plats 4 respektive 9 på M-listan.
– Det är kul! Det behövs föryngring och förnyelse i politiken, i alla partier.
Hur går dina tankar kring att nomineringskommittén har satt Eric Semb som etta på listan?
– Eric är en väldigt klok person, inlyssnande, och jag tror att han kan göra ett bra jobb. Jag tycker att han är en lämplig etta, säger Elisabet Babic.

Moderaternas nomineringslista till kommunvalet i Laholm 2022
1. Eric Semb, 57 år.
2. Roland Norrman, 69 år.
3. Anita Fast, 69 år.
4. Caroline Ugglesjö, 36 år.
5. Kennet Camitz, 50 år.
6. Jonas Hellsten, 50 år.
7. Marit Schwerin, 66 år.
8. Tor-Gunnar Bjelland, 57 år.
9. Kajsa Sörman, 34 år.
10. Knut Slettengren, 65 år.
11. Burim C Sumiq, 38 år.
12. Elisabet Babic, 56 år.
13. Stephan Stemena, 64 år.
14. Jerker Jacobsson,75 år.
15. Göran Terninger,73 år.
16. Johanna Olsson, 44 år.
17. Gert Olsson, 70 år.
18. Johny Bruun, 71 år.
19. Angela Magnusson, 76 år.
20. Christer Sjöberg, 79 år.
21. Lena Åkesson, 70 år.
22. Björn Alm, 79 år.
23. Ancie Lago, 64 år.
24. Jouvica Babic, 57 år.
25. AnnLis-Gemhagen, 69 år.
26. Ingrid Sjöberg, 78 år.
27. Gunilla Karlsson, 68 år.
28. Ann Leeman, 66 år.
29. Johan Johansson, 70 år.
30. Lena Drott, 59 år.
31. Tommy Jacobsson, 68 år.

Den slutgiltiga listan bestäms på Moderaternas nomineringsstämma den 14 februari.