Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2023-10-28 KL. 07:02

Utvandraren kom tillbaka men lämnar igen

Av Johan W Jönsson

Charlie Jonsson eller Kjell Jönsson, som han egentligen heter, lämnade Sverige och gick till sjöss för 70 år sedan. I år flyttade han tillbaka till Sverige och Laholm men han längtade tillbaka till USA och när dessa rader publiceras är 88-åringen hemma i Los Angeles igen.
– Det är lite svårt att förklara varför. Sverige är ett fint land och jag trivs bra i Laholm men jag vill tillbaka, säger Charlie.

Utvandraren kom tillbaka men lämnar igen
Charlie Jonsson har läst Vilhelm Mobergs bok Utvandrarna fleras gånger. Han har även sett filmen. Han lämnade själv Sverige för USA för nästan 70 år sedan. Foto: Johan W Jönsson

Han har levt ett spännande liv. Charlie har varit till sjöss, bott i USA i princip hela sitt vuxna liv och arbetat över 30 år på en restaurang öppen bara för den amerikanska societeten.

Själv tycker den lågmälde svenskamerikanen inte att det han gjort eller det han gör varit eller är något märkvärdigt. Men det tyckte hans yngre bror från Trönninge.

– Vi kan prata lite så får du se om du tycker att det är något att skriva om. För mig är det inget särskilt. Det här är helt på min brors initiativ, säger Charlie och ler förläget.

1951 lämnade han Sverige för att gå till sjöss. Då var han 15 år gammal. Han var ute på sjön i sju år. Under den tiden lärde han sig kockyrket. Det var något han skulle få glädje av i livet.

– Jag blev kvar i New York i fem år fram till 1963 då jag flyttade till Kalifornien. Där har jag bott i 60 år. Så kom jag hit till Laholm i april i år och tanken var att jag skulle bli kvar.

När Charlie kom till USA 1958 var det slumpen som gjorde att han stannade. Det var helt enkelt simpelt för honom att ta sig in i landet då den svenska kvoten inte var fylld.

– På den tiden hade USA något de kallade för kvotsystemet och den svenska kvoten var öppen. Jag kom rakt in. Det var inga problem. Jag skrev på några papper och började jobba nästa dag.

Tänkte du inte komma hem igen?

– Jo, jag tänkte att jag skulle testa några månader och sedan komma hem till Sverige men det blev inte så. Några månader blev många år, skrattar Charlie.

Han hade lite olika jobb i början men mestadels har han jobbat som kock. Han arbetade i köket på en privatklubb i Los Angeles i hela 34 år.

– Det var gräddan av societeten som åt där. Advokater, läkare och personer som jobbade i regeringen. Klubben var bara öppen för medlemmar och deras gäster.

Kändisar också?

– Jodå! Nixon var medlem innan han blev president. Svenska kungen har varit där som gäst. Bob Hope också. Han var lika rolig i verkligheten som på film, ler Charlie.

Charlie jobbade på en svensk delikatessbutik i Los Angeles i 15 års tid. Foto: privat

I princip varje år reste han hem för att hälsa på sin mamma och sina sex syskon. Pappan, som var elektriker och hade elaffär, gick bort tidigt under tiden då Charlie låg till sjöss.

När Charlie var 62 år gammal gick han i pension. Men han ångrade sig och fick jobb på en svensk delikatessbutik där han jobbade deltid i 15 år till.

– Det var trevligt då jag träffade många skandinaver där. Peter Stormare var en av våra kunder. Det var ett lugnt jobb i jämförelse med privatklubben. Det var bara stressigt runt jul, ler Charlie.

Svenskan är mer eller mindre helt perfekt. Nya ord och moderna uttryck hänger han inte med på och den amerikanska brytningen är påtaglig. Men han har inte tappat språket alls.

Varför flyttade du tillbaka till Sverige?

– Jag tänkte att jag börjar bli gammal och att det var bättre så. Det är inget fel på Sverige. Jag trivs bra i Laholm. Det är inte det som gör att jag vill tillbaka.

Hur var det för dig att komma tillbaka efter så många år?

– Det var fint! Allt är bra ordnat här i Sverige. Det är en lite annan livsstil än i USA. Men det är skillnad på Stockholm och Laholm också. Det är ett annat tempo i Stockholm.

Saknar du tempot i Los Angeles?

– Ja, det kan man säga, säger Charlie och blir tyst.

– Det blir så när man är van vid en sak. Det är lite svårt att anpassa sig.

Är det något annat som skiljer?

– Det sociala är bättre i Sverige. I USA är det mer privat. Men när man blir gammal får man medicare. Jag hade dock det bra när jag jobbade på klubben. De betalade allt.

Lagar du mycket mat till dig själv?

– Det har jag gjort men jag har blivit lat på äldre dagar. Nu går jag mest till Lunch Hörnan och Gröna Hästen och äter. De har mycket bra mat på båda ställena. Laholm är en fin liten stad.

Varför vill du tillbaka till USA?

– Det har hänt en del saker under tiden som gör att jag måste tillbaka. Jag har en del hälsoproblem och vill spendera min sista tid där, förklarar Charlie.

– Jag har många vänner och bekanta i Los Angeles. Här i Sverige har jag bara min bror, min syster och deras familjer, fortsätter Charlie, som ordnat en speciell sak.

– En av orsakerna att jag vill tillbaka är att jag sett till så att min aska ska spridas i Stilla havet. Jag vill till sjöss igen och det är för kallt i Kattegatt, skrattar Charlie.

Kommer du tillbaka till Sverige igen?

– Nej, this is it. Det är lite vemodigt men det måste göras. Och mina syskon kommer säkert att komma över och hälsa på mig.

Är du nöjd med det liv du levt hittills?

– Jag har inget att klaga på. Jag har levt ett bra liv. Men det är inget märkvärdigt, avslutar Kjell Jönsson som fyllde 88 år i maj.

Charlie Jonsson trivs bra i Laholm: ”Det är en fin liten stad”. Men han vill tillbaka till USA och har flyttat hem till Los Angeles igen. Foto: Johan W Jönsson