Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2022-07-23 KL. 08:02

Philip från Mellbystrand är Zara Larssons turnéledare

Av Johan W Jönsson

Carl-Philip Landin från Mellbystrand är den som ser till att allting fungerar när Sveriges största artist på den internationella scenen – Zara Larsson är ute på turné. Hans produktionsbolag har också hand om Melodifestivalen, Eurovision song contest, Summer on och Diggiloo i Båstad. Snart bygger han hus i Skummeslövsstrand.

Philip från Mellbystrand är Zara Larssons turnéledare
Carl-Philip Landin på bryggan i Skummeslövsstrand. Philip jobbar med Melodifestivalen, Eurovision och Zara Larsson. Han var också med och startade Summer On i Båstad. Foto: Johan W Jönsson

Det är inte helt lätt att få till en tid med Carl-Philip Landin. Via sitt bolag "Curly Man Production" har han mycket att göra och ett hektiskt schema.

Efter Summer on i Båstad och en Zara Larsson-spelning inför 40 000 i publiken i Madrid har han dock möjlighet att sitta ner en stund med LT på stranden i Skummeslövsstrand.

– Jag älskar Mellbystrand och Skummeslövsstrand. Det är superhärligt här. På sikt vill jag hem och ha min fasta punkt här, säger Philip, som han kallas av dem som inte säger "Prinsen".

För sju år sedan blev han mer eller mindre tvungen att flytta till Stockholm på grund av sitt arbete. Då hade han redan varit i musikbranschen sedan 2012.

– Allt nöjesbaserat utgår från Stockholm. Jag höll på att pendla och resa men till slut gick det inte längre. Det var helt enkelt lättare att utgå därifrån.

Via sin kusin Johan Hansson som pysslar med eventsjukvård kom han in i branschen. Praktikplatser och sommarjobb tog honom vidare.

– Jag fick en grej på "Mello" via Johan. Jag jobbade gratis och jag jobbade mycket men jag tyckte att det var jäkligt roligt. Då fastnade jag för det här med live.

Adrenalinet och spänningen kring det som händer här och nu fick Philip att vilja ha mer och det ena ledde till det andra. Philip gick musikproduktion på Sturegymnasiet och har spelat själv.

– Jag har spelat musik själv så länge jag kommer ihåg i olika konstellationer. Jag spelar trummor. Det är som de flesta i min bransch. Vi är själva misslyckade musiker, skrattar Philip.

Liveindustrin i Sverige är ganska liten och de som jobbar med det jobbar med allt. Jobbar man med en liveproduktion och är duktig på det du gör jobbar du oftast med andra liveproduktioner.

– Första Mello var en öppning. Sedan blev det en Mello till och efter det började jag få jobberbjudanden från olika håll och jag började själv söka mig in i branschen.

Philip är projektledare. Rollen heter turné- och produktionsledare. Han jobbar med livesättningar, festivaler och turnéproduktion.

– Jag sätter ihop ett team med tekniker, musiker och band runt en artist. Får ihop det och sköter all logistik, planering, budget och ser till att det som ska göras genomförs.

– Jag driver även produktion på Summer on i Båstad som jag varit med och utvecklat sedan starten 2015. Det är lite av en bebis för mig och teamet jag jobbar med.

– Nu håller vi på att starta upp en ny festival som heter Tivoliparken och som ska vara i Halmstad, fortsätter Philip (Tivoliparken ägde rum 15-15/7).


Philip har hunnit med mycket under sitt 31-åriga liv. Men han har gått den långa vägen med praktikplatser och gratisjobb för att komma dit han är idag. Foto: Johan W Jönsson


Innan pandemin jobbade Philip väldigt mycket. När corona kom dog branschen ganska tvärt och jobben försvann för Curly Man Production.

– Det har varit tufft. Mycket ekonomitapp och mycket tid som man suttit och funderat. Men det var inte bara negativt att få ett uppehåll, tid för reflektion och att komma igen.

Bolaget håller på med live-TV också och tack vare att det benet fanns att stå på kunde Philips bolag leva vidare trots att affärerna gick dåligt under pandemin.

– Det är samma sak där. Då går jag in och tar mig an delar i ett projekt som Melodifestivalen där jag hjälper artisterna att till exempel bygga sina nummer.

Philip har också världsstjärnan Zara Larsson under sitt artistparaply. Han gör just nu alla hennes grejer - inspelningar, företagsspelningar, TV och PR.

– Sedan bygger jag Zaras turnéer och leder dem med allt som behövs runtomkring. Jag fungerar som day to day manager för Zaras vardagliga logistik under turnésäsong kan man säga.

Den engelska titeln är tourmanager eller productionmanager. På svenska i princip turnéledare eller produktionsledare.

– Krasst går jag in och genomför hennes förflyttningar. Jag arbetsledare och projektleder dem. Det är mycket jobb med det med tanke på hur stor hon är artist.

Hur är det att vara i den bubblan?

– Det är väldigt roligt! Det är det med live som jag fastnat för. Livekänslan, att allting sker här och nu och att allt måste klaffa på minuten. Det är som ett fabriksgolv.

– Det svåra är att driva den vanliga bubblan med ett vardagsliv parallellt. Med familj, vänner, partner. Det kan bli tufft och kräver lite jobb. Det är baksidan med mitt roliga jobb.

Hur är det att ha Zara Larsson som chef?

– Bra! Jag gillar Sara väldigt mycket då hon är en tuff tjej som vet vad hon vill. Mitt jobb är att vara steget före och att vara lite tankeläsare. Men henne behöver jag inte tankeläsa.

– Hon talar om vad hon vill. Tycker hon att något är fel eller konstigt så säger hon till. Det uppskattar jag. Sedan har vi inte riktigt den relationen. Vi är mer kollegor som har trevligt ihop.

Under pandemin gjordes det en del grejer hemma i Zara Larssons barndomshem. Philip beskriver en helt vanlig familj.

– Sara är i allra högsta grad en vanlig tjej. Vilket är väldigt härligt, för så är det inte alltid. På den nivån måste man ha ett diva-yttre men hon är väldigt bra på att hålla isär sina "roller".

– Det är inte en självklarhet. Många kliver in i rollen och stannar där. En annan som är skicklig på att gå ut och in är Ola Salo. Han är väldigt lugn och fin men på scenen exploderar han.

Tillsammans med sin kollega Pierre Bredstenslinen har Philip gjort Eurovision song contest i åtta år. I Eurovision sköter de hela paketet för EBU. De projektleder all bakom scen- och artistlogistik.

– Det är häftigt! Att vi hittat en bra form för hela det eventet där vi ansvarar för 900-1 000 personer är jag väldigt stolt över, säger Philip.

Julen 2023 hoppas Philip att huset i Skummeslövsstrand ska stå klart. På sikt vill han hem men det kommer ske successivt och kan han så vill han behålla lägenheten i Stockholm också.


Carl-Philip Landin är från Mellbystrand. Nu bor han i Stockholm men till nästa jul ska hans hus i Skummeslövsstrand stå klart. Foto: Johan W JönssonFakta:

Lite om Carl-Philip Landin

Ålder: 31
Civilstånd: singel
Från: Mellbystrand
Bor: Stockholm (och Skummeslövsstrand från nästa år)
Gör: Driver bolaget Curly Man Production som gör Melodifestivalen, Eurovision song contest, Summer on, Diggiloo i Båstad. Dessutom finns Zara Larsson i artistparaplyet. Är även delägare i Västkusten Live.