Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2024-05-25 KL. 06:00

”Marie hade idiotförklarat mig”

Av Per Brolléus

Per B: – Jag tror Marie hade sagt att du är en idiot om du inte gör detta. Vad tror du?
Per G: – Ja, jo, precis så hade hon sagt. Precis så. Hon hade idiotförklarat mig för all framtid.

”Marie hade idiotförklarat mig”
Foto: Fredrik Etoall

Vi är ungefär en halvtimme in i intervjun och Per har ”skrivit en låttext” genom sina svar på alla mina frågor om turnén, om Lena, om varför, om känslor, om han vet att det här funkar och om resten av året innan Roxette drar till Sydafrika och Australien i februari-mars nästa år.

Och det är en sak som mr Gessle utan tvekan vill vara väldigt tydlig med – den oändliga kärleken till Marie. Finns hon inte med i varenda svar så finns hon ändå med där som ett slags bollplank eller en liten fågel som nickar eller skakar på huvudet. Hon är ständigt närvarande trots att det nu snart gått fem år sedan dödsbeskedet kom den där måndagseftermiddagen i december 2019.

– Antingen gör man det eller så gör man det inte. Det finns inga mellanalternativ om det ska vara Roxette, låta som Roxette och heta Roxette.

ATT det blev en turné känns för mig, reporter Brolléus som ”vuxit upp” med Per Gessle, GT och Roxette, inte särskilt märkligt. Per Gessle ger folk vad folk faktiskt vill ha – utan att för den delen göra avkall på sin egen konstnärliga förmåga eller, för den delen, sin status. Och nu vill folk uppenbart ha Roxette. Men, det här hade aldrig varit aktuellt om det inte var för duettplattan som Per nyligen gjort.

– Lena hade tackat ja till att göra en låt med mig och när vi spelade in så knockade hon mig. Fullständigt. Fan vilken röst hon har!!!

Även om Lena Philipsson aldrig fick spela i samma division som Gessle på 80-talet och till exempel få åka på Rock Runt Riket (turnén 1987 med Roxette, Ratata och Eva Dahlgren samt en ny talang vid namn Orup som uppvärmare) så har Per och Lenas vägar mötts ett antal gånger.

– Vi kommer ju från samma epok och jag har skrivit några låtar till henne, bland annat texten till Kärleken är evig. Och jag känner henne som en jäkligt duktig artist. Men när vi kom in i studion… Alltså… Knockout. Den rösten!!!

Efter knockouten i studion i Stockholm bjöd Per hem Lena på middag i Halmstad. Det käkades och det dracks vin och till slut ställde han frågan: Vill du åka med Roxette på turné. Och svaret från Lena? Per skrattar och säger:

– Hon blev chockad och fick några dagar på sig att tänka på saken. Hon trodde nog jag var galen. Men (och här blir Per sådär nästan ”tiden-står-stilla”-tydlig), det handlade inte om att Lena skulle ersätta Marie, alltså försöka låta som Marie, utan Lena är Lena och hon skulle ge sin artistiska talang in i låtarna.

Och hon sa JA?

– Ja, hon gjorde det, säger Per i en lång utandning. Hon tickar alla boxarna. Hon har allt, även om hon såklart aldrig gjort en världsturné och stått inför 10 000 helvilda fans i Sidney. Men hon har DET. Visst, jag körde ju en Roxette-turné i Europa med Helena Josefsson, en fantastisk sångerska som varit med mig i evigheter. Men hon är som gjord för den sortens upplägg som det var då. Avskalat, sittande publik, akustiskt. Nu är det något annat och där passar Lena magiskt bra.

Foto: Fredrik Etoall

Gänget som Per tar med sig är så gott som alla som var med när det begav sig sent 80-tal och framåt.

– Jonas, Clarence och så många som det går från gamla gänget är med., Det ska fan låta Roxette som Roxette ska låta. Och det ska vara så mycket Roxette man kan få fram.

– Vi testade några låtar, Lena och jag. Alltså det lät fantastiskt. En egen röst, en egen känsla.

Och nu får Lena PH ett internationellt genombrott vid 59 års ålder.

– Jamen det är ju helt underbart, skrattar Per och säger i samma andetag ordet Pilotturné…

– Ja, jag vill testa konceptet. Jag vill vara hundra att det sitter innan det blir något mycket större.

Så Australien och Sydafrika är bara början?

– Vi får se. Det fullkomligt dräller in erbjudanden, men innan jag säger JA så vill verkligen ha känt efter först. När vi släppte nyheten om turnén och om Roxette med Lena så exploderade systemen, vilket såklart är jäkligt kul.

Han stannar upp ett par sekunder, skrattar till…

– Hon får rätt bra betalt också.

Halmstads genom tiderna största stjärna har en kalender som är som ett rakt streck. Det går spikrakt framåt och ser just nu ut ungefär så här: Duettplattan, filmen, musikalen, världsturnén.

– Har någon video till att göra till låtarna från duettalbumet, sen blir det ju spännande när GT-filmen har premiär 17 juni. Och sen kommer då musikalen på Malmöoperan som har premiär i september.

Per har inget direkt ansvar i musikalen, kallar sig bollplank, men som reporter känner jag att han inte är helt ärlig här.

– Jag har ett finger med när det gäller låtordningen och jag har varit nere i Malmö och lyssnat. Alltså, musikalgrejen är inte min grej, du vet, när det blir sådär perfekt. För bra musiker blir aldrig riktigt bra, du fattar?

Jag fattar. Tvingades gå på någon musikal om Oklahama som liten och har aldrig kommit över den chocken. Jag fattar precis.

En sista fråga. Handen på hjärtat, Per Gessle, kan det bli en testkonsert med Roxette på Tylösand i vinter innan ni drar iväg?

– Det kan ju hända.

Kom igen!

– Det kan man aldrig veta.

Men du, ärligt nu…!

– Jamen det är ju rätt bra att testa saker och ting innan…

Halmstad NU kan härmed avslöja: Det blir en testspelning i Tylösand någon gång runt sportlovet 2025. Komihåg var ni läste det först.

Foto: Fredrik Etoall