Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2023-03-11 KL. 14:02

Laholmare nominerad som årets journalist

Av Julia Ormsmarck

”Oavsett vad har han på agendan gör han det med stor kärlek till lokaljournalistiken” lyder en del av motiveringen till årets journalist. Det som en gång började som en fotbollsblogg ledde till arbete som journalist. Det är rutinerade Johan ”Plogen” W Jönsson på Laholms Tidning som kan kamma hem priset i Stockholm 31 mars.

Laholmare nominerad som årets journalist
Med sitt stora intresse för skrivande, människor och det lokala, är Johan given nomineringen som årets journalist. Foto: Julia S Ormsmarck

Snön vräker ner i Laholm denna tisdag morgon men några modiga har gett sig ut i snöovädret ändå. Inne på Konditori Cecil är det varmt och det luktar kaffe och kanelbullar när Johan ”Plogen” W Jönsson sätter sig ner med en kopp kaffe för att berätta om sin bakgrund som journalist. Han har nämligen blivit nominerad till Årets Journalist som delas ut av Gratistidningarnas Branschorganisation. Men egentligen vill Johan varken framhäva sig själv eller stå i fokus.
– Det var väldigt överraskande att jag hade blivit nominerad. Jag förstod först inte att det var mig chefredaktören pratade om. Jag ser mig själv inte riktigt så utan jag tycker ju bara att jag gör mitt jobb. Men jag är väldigt stolt över nomineringen, berättar Johan.

Motiveringen till nomineringen lyder som följande: ”Johan W Jönsson, eller Plogen, som han kallas, tar sig an allt med samma genuina intresse även om hans brinn för journalistiken började med hans stora sportintresse. Numera bevakar han såväl lokalpolitiken som ringer polisen för att stämma av helgens trafikförseelser men oavsett vad har han på agendan gör han det med stor kärlek till lokaljournalistiken.”
Skrivande och intresset för människor och det lokala har alltid varit i centrum. Han utbildade sig till lärare och hade inte tankar på att bli journalist. Men livet ville annat och det hela började med en fotbollsblogg.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av all fotboll och då speciellt lokalfotbollen här i kommunen. Jag startade en blogg 2007 där jag skrev om den lokala fotbollen och efter några år med bloggen hörde både Laholms Tidning och Hallandsposten av sig och ville att jag skulle börja skriva för dem. Valet föll på LT, mycket tack vare att jag fick bra kontakt med den dåvarande chefredaktören Stellan Sturesson och det är just i Laholm jag känner mig som hemma.
Johan är definitivt hemma i Laholm och vare sig han vill eller inte, är han en profil. Det märks inte minst när en och annan kund som kliver in på kaféet hejar på honom. Någon stannar till och tackar för det fina reportaget han skrivit. För det har blivit en hel del reportage och intervjuer genom åren. Från det senaste året har speciellt en person fastnat i minnet.
– Det var när jag träffade kungen! Jag satt på redaktionen när det kom in en man och satte sig. Han sa inget, så till slut undrade jag vad han ville. Han sa att kungen är tillbaka! Han var alltså beskakungen som hade flyttat tillbaka till Laholm. Det blev ett intressant samtal.


Det är många som hejar på Johan och vill byta några ord med honom. På bilden syns Christer Jonsson gratulera till nomineringen. Foto: Julia S Ormsmarck


Även om det mesta med jobbet är roligt har arbetet som journalist givetvis sina mörka stunder också. En del av jobbet är att läsa brottsprotokoll och domstolsbeslut, och även tunga ämnen måste det rapporteras om.
– Orättvisor och sådana saker gör mig ledsen och arg. Men jag försöker att inte visa det när jag är ute på jobb. Det finns också tunga ämnen som man måste ta sig an ibland men man får ju ändå försöka och vara professionell och göra sitt jobb även i de lägena.
Johan tystnar en stund och berättar sedan om en händelse när det blev jobbigt ute på fält.
– Jag var på väg att bevaka en hästtävling när jag mötte en ambulans. Det visade sig att ambulansen körde från den plats dit jag skulle. En ryttare hade omkommit. Det blev först en avig inställning till att jag var där, de trodde att jag kom dit bara för att någon hade dött. Men så var det ju inte. Jag la undan pennan och kameran och förklarade att jag inte är här för att skriva om det. Men nu när jag ändå är här, så kan vi ju kommunicera ut någonting och ni får läsa igenom det först. Man får liksom känna av och gå varsamt fram. Det är en situation jag aldrig glömmer.

Vi leder samtalet till roligare ämnen igen. Förmodligen Johans favoritämne: fotboll. Det är nämligen därifrån smeknamnet ”Plogen” härrör, även om han i sitt sätt att vara journalist är allt annat än en plog.
– Jag var 14 år och spelade i VGLT (Veinge/Genevad/Lilla Tjärby). Jag sprang över halva motståndarlaget med bollen framför mig och gjorde mål. Vår målvakt sa att jag gick fram som en plog. Sedan dess har det hängt med.

Förutom fotbollen är Johan även med i Laholms manskör. Han tycker om att vara en del av ett team, vilket gäller även på jobbet.
– Att vara nominerad till årets journalist, det är inte bara jag utan även mina kollegor, vi gör det här tillsammans. Jag skulle inte vara där jag är om det inte vore för min närmaste kollega Rickard. Vi jobbar väldigt bra ihop och han är som jag, vi brinner båda för lokal journalistik, betonar Johan.
På tal om lokal journalistik är det dags för nästa uppdrag för Johan. Det ska arrangeras en hantverksmarknad i Göstorp och vem är mer rätt att bevaka den än Johan ”Plogen” W Jönsson på Laholms Tidning. Trots snöovädret.

Fakta:

Lite om Johan W Jönsson

Ålder: 39 år
Från: Bonnarp
Bor: Mammarp
Familj: Bonussonen Sam, mamma, pappa, två yngre bröder med familjer
Gör: Journalist på Laholms Tidning
Intresse: Fotboll, körsång, människor
Aktuell: Nominerad som årets journalist. På Branschdagen den 31 mars i Stockholm får vi reda på vilka som blir årets vinnare.


Johan är överraskad över nomineringen. Han tycker bara att han gör sitt jobb. Men han erkänner att han så klart är stolt över att han uppmärksammats. Foto: Julia S Ormsmarck