PERSONPORTRÄTT 2022-05-29 KL. 08:02

Jeans hjärta bankar varmt för födelseorten

Av Johan W Jönsson

Jean Gullerstedt flyttade från Laholm redan på 1960-talet. Men bara så långt som till Ängelholm. Han återkommer ofta till sina gamla hemtrakter och känslorna är alltjämnt varma. ”Laholm betyder fortfarande väldigt mycket för mig. Jag har alltid tänkt att jag ska flytta hem. Men nu blir det nog inte”, skrattar den blivande 75-åringen.

Jeans hjärta bankar varmt för födelseorten
Jean Gullerstedt lämnade Laholm för Ängelholm på 1960-talet men hans känslor för födelseorten är fortfarande varma. I lokalen bakom arbetade Jean som styckarlärling. Foto: Johan W Jönsson

För de flesta laholmare är nog Jean (eller ”Chang”, som nästan alla säger) känd som Jean (-Pierre) Van Keersbulck. Han är son till linexperten Albert Van Keersbulck.

– Min pappa kom till Sverige och Laholm från Belgien som linexpert när linfabriken skulle starta och sedan blev han kvar, säger Jean.

I Sverige träffade Albert Jeans mamma Gurli (vars morbror Artur Svensson startade laxodlingen vid Lagan). Jean blev varken laxodlare eller linexpert. För hans del var det butik som gällde.

Sina första år spenderade Jean i Ysby och redan som riktigt liten minns han att han trivdes i butiksmiljö. Han kommer ihåg känslan och dofterna från Ysby Gamla Lanthandel.

– Jag gillade alltid att vara i affär. Det var så mycket att titta på och alla dofter. På den tiden malde man ju kaffet i butiken. Jag lekte mycket affär när jag var liten, säger Jean.

Sedermera flyttade familjen Van Keersbulck till Idrottsgatan i Laholm. Villan finns kvar i familjen än idag då Jeans bror Rolf bor där.

I skolan sades Jean inte ha handlag för mat. Men han kom sedan att arbeta med just olika former av livsmedel under hela sitt yrkesliv.

– Jag gillade att laga mat och tyckte att det var roligt med skolkök (hemkunskap) i skolan. Vid ett tillfälle fick jag höra av lärarinnan att jag inte hade handlag för mat och de orden sitter kvar i mig.

Genom sin svåger Bruno Jönsson Ågren kom Jean i kontakt med charkuteristyrket. Bruno hade Alméns charkuteri på Östertullsgatan med filial i Mellbystrand på somrarna.

– Jag sprang där som barn. Framförallt i Mellbystrand på somrarna. Jag tyckte att det var spännande och blev inspirerad.

Jeans skolkökslärare hade fel. Under hela sitt yrkesliv har han bara jobbat med mat. Efter sju år i folkskolan praktiserade Jean hos Kurt-Arne Larsson på HS charkuteributik vid torget i Laholm.

– Kurt-Arne blev lärare på handelsskolan och jag gick en ettårig kurs där. Då sa han till mig att jag verkligen hade handlag och kunde mycket om mat och så fixade han en lärlingsplats till mig.


Jean Gullerstedt som ung styckarlärling i Laholm. Foto: arkivbild


Jean fick praktisera på den nya Scanbutiken som låg där Apoteket ligger idag. Han blev styckarlärling och efter det läsåret fick han heltidstjänst i butiken som 15-åring.

– Anna Erlandsson var föreståndare. Hon var väldigt duktig och jag fick lära mig att göra pastej, kalvsylta, fläskkorv och allt möjligt.

Efter fyra år
som lärling blev Jean erbjuden ett jobb på Scan i Ängelholm år 1966. Hans mamma Gurli var inte förtjust över att han skulle flytta så långt iväg (3,5 mil) men så blev det.

Efter lumpen började han på försäljningssidan på Scan i Ängelholm och körde butiksbuss ut på landsbygden. 1974 köpte han en av Scans bussar och tog över rundan som han kört.

Jean köpte ytterligare två bussar och anställde två chaufförer och de täckte ett område över Bjärehalvön till Kornhult.

När möjligheten att förvärva en ICA-butik i Brunnby dök upp tog Jean chansen och chaufförerna som körde bussarna fick köpa ut dem.

– Det var en lantaffär men vi byggde till den så att det blev en modern ICA-butik. Ingvar Oldsberg bodde då i Arild. Vi blev goda vänner och ibland satt han i kassan hos mig, skrattar Jean.

Jean tog sedan över en större ICA-hall i Helsingborg och sedan en annan i Höganäs. Att ha en större butik innebar mer jobb men också mer frihet, menar Jean.

– Den i Höganäs var den sista ICA-butiken jag drev. Efter det skrev jag kontrakt med ICA att jag skulle jobba i deras butiker och bygga upp delikatess och köttavdelningar.

Det blev ytterligare en butik när Hemköp hörde av sig och frågade om han ville driva en av deras helt nya butiker i Ängelholm. Trots att ”det stod ICA i pannan” på Jean så tog han budet.

– Jag jobbade där till jag slutade jobba då jag var 68 år. När jag kom hem och lämnat allt var det alldeles tyst. Ingen personal och inga kunder… Då tänkte jag; vad ska jag göra nu?

Svaret på frågan blev volontär. Sedan pensionen är han måltidsvän på Ängelholms kommun. Det innebär helt enkelt att han sitter och äter med de äldre på äldreboenden ett par gånger i veckan.

– Det har givit mig så oerhört mycket att jag glömt av allt vad ICA och varor är. Det finns annat i livet också. Innan var butikerna både mitt arbete och mitt största intresse.

– En av mina söner sa en gång till mig: ”Pappa, du har tre intressen. Det är butiken, butiken och familjen” Men det jag är mest stolt över är att mina barn har blivit goda medborgare.

Två av Jeans söner har spelat hockey på elitnivå i Rögle. Själv började Jean engagera sig som ledare när de var små och han har bland annat tränat bröderna Kenny och Jörgen Jönsson.

– Jag hade butiken och hockeyn. Min fru Birgitta har alltid tagit hand om hus och hem med trädgård. Det enda jag har gjort är att klippa gräset.

Jean återvänder ofta till Laholm för att umgås och fika med gamla kamrater. Under sommaren kan det bli så ofta som två, tre gånger i veckan.

– Laholm betyder fortfarande väldigt mycket för mig. Jag har sagt flera gånger att jag vill flytta hem. Men jag har mitt liv i Ängelholm och nu lär det nog inte bli någon flytt, skrattar jubilaren.


Där apoteket i Laholm finns idag fanns förr en Scanbutik. Där arbetade Jean Gullerstedt som styckarlärling. Foto: arkivbild


Fakta:

Lite om Jean Gullerstedt

Från: Laholm
Bor: Ängelholm
Familj: hustrun Birgitta, fyra söner och två bonusdöttrar med familjer samt hunden Lilleman
Gör: pensionär, volontär, tidigare livsmedelsbutiksägare
Engagemang: Rögle BK, Siriusordern, medlem i Föreningen Gamla Laholm
Laholmare som betytt mycket: Kurt-Arne Larsson och Kjell Andreasson
Aktuell: fyller 75 år den 1 juni