Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2023-07-24 KL. 21:15

Hellre en deckare än plurr i havet för Hellberg

Av Martin Wingren

Att sommaren flyger snabbt förbi har både sina för- och nackdelar, tycker Björn Hellberg, tennisfantast, ökänd ”På spåret”-domare och en flitig deckarförfattare: ”I och med att den är så kort så har vi en längtan efter den som man inte har i Italien eller andra varma länder”.

Hellre en deckare än plurr i havet för Hellberg
Björn Hellberg är en entusiast som både skriver och läser många deckare. | Foto: Inger Hellberg

Vilket är ditt bästa sommarminne?

– Det har blivit mycket tennis för min del, både i Wimbledon och här i Sverige. Ett annat minne är när jag gjorde programmet ”Sverigequizzen” med Ingvar Oldsberg. Vi fick prova på väldigt många olika saker, jag skulle bland annat prova på att dreja men misslyckades totalt med lerklumpen. Det finns att se på Youtube om man inte sett programmet.

Vad är sinnebilden av svensk sommar för dig?

– Den är helt underbar och sagolik men vemodigt kort. Den kunde helst fått vara ett par månader mer längre. Men i och med att den är så kort så har vi en längtan efter den och längtan betyder också mycket.

Vad gör du en solig dag?

– Samma som jag gör en regnig dag, sitter hemma och läser böcker. Jag är inte ute och badar, jag har inte badat mer än tre-fyra gånger sedan 1959. Jag är inte badsugen helt enkelt, fast jag gillar att bada bastu.

Var ligger ditt smultronställe?

– Jag åker gärna till danska sagoön Bornholm. Sedan, utan att vara patriot, så är Laholm en väldigt välbevarad stad med stränder, slätter och skog. Sveriges största badbalja, Laholmsbukten, finns här utanför.

Vad läser du i hängmattan?

– Mycket deckare men även memoarer och dokumentära böcker. Nu senast om den finländske marskalken Mannerheim.

Vad dricker du helst en riktigt varm dag?

– I Wimbledon dricker man öl mycket, hemma rödvin. Inte det man förknippar med en varm dag men jag tycker om det. Annars kaffe och vatten, båda två gudadrycker.

Vilken är godaste glassen?

– Saltlakrits, inte så många som äter det tror jag. Det finns ju även vitlöksglass, det har jag inte provat ännu.

Du är aktuell med din 27:e bok om polisen Sten Wall, ”Den ultimata stölden”. Varför är vi så himla fascinerade av deckare och då gärna på sommaren?

– Det är ett fenomen som inte bara berör oss – det är en genre med hög status i engelskspråkiga länder och i Tyskland, det finns ett globalt intresse för deckare.

Björn Hellberg, aktuell med sin 27:e deckare med poliskaraktären Sten Wall "Den ultimata stölden", hade gärna önskat några fler sommarmånader. | Foto: Mats Andersson

När är du som mest produktiv?

– Jag har kvar min ungdomliga iver att få skriva, även om jag debuterade med min första bok, om tennis, för 54 år sedan. Jag skriver när jag har tid men har disciplin och tycker det är viktigt att hålla deadlines. Jag är en tidspessimist och är ofta en timme för tidig till något jag ska på.

Du var ju, tillsammans med fyra kändisar med sömnproblem, med i David Batras ”Sov gott” på SVT i våras. Sover du bättre efter programmet?

– Jag hade mest problem med sömnapné, problem med andningsuppehåll i sömnen. Men det var de av deltagarna som kunde ligga fyra-fem timmar innan de kunde somna, så efter programmet insåg jag att jag egentligen sover rätt så bra.