PERSONPORTRÄTT 2022-09-24 KL. 07:58

Föreningsmänniskan Lahéus jubilerar

Av Johan W Jönsson

Om Janet Harrysson är Mrs Friskis & Svettis så är Claés Lahéus Mr Friskis & Svettis. Många är det som han lett i gruppjympa under åren. Han har dessutom varit såväl ordförande som kassör i föreningen. ”Nu är jag administratör men jag hade gärna varit ännu mer jympaledare i framtiden”, säger jubilaren.

Föreningsmänniskan Lahéus jubilerar
Claés Lahéus har haft många roller inom Friskis & Svettis. Han är stolt över Friskis egna lokaler och över att det blivit en samlingsplats inte bara för träning utan även socialt. Foto: Johan W Jönsson

Claés Lahéus (eller Gustavsson som det var då. Lahéus är taget) föddes i Edenberga. Han är dock uppväxt i grannbyn Ränneslöv samt i Laholm.

– Vi bodde i bankhuset i Ränneslöv. Min mamma och pappa hjälpte till med skötseln av fastigheten. Jag var ofta inne på banken och plågade personalen med mina frågor, skrattar Claes.

Kanske var det där och då fröet såddes till att någon gång i framtiden bli banktjänsteman. Efter realskolan i Laholm läste Claes ekonomi på Sannarpsgymnasiet i Halmstad.

Parallellt med skolan var det mycket idrott. Fotboll i Laholms FK och orientering i Laholms IF OK (Han vann ”handikappen” som 16-åring och är fortfarande den yngsta vinnaren).

– I början av -70-talet tävlade jag i friidrott för IFK Halmstad i Allsvenskan. Mina bästa grenar var 100 meter och längdhopp. Mest framgångar blev det i stafett, säger Claés.

Stafettlaget utgjorde Claés ihop med Lars Jacobsson från Veinge, Per Ahlberg från Knäred och Sven Kasparsson från Tvååker. Tränare var Knuth Svensson från Knäred.

Som 18-åring gjorde Claés lumpen på I16 i Halmstad. Efter det militära var han ännu mindre klok på vad han ville bli när han blev stor.

– Jag tog värvning och 1971 blev jag antagen som regementofficersaspirant och startade min tjänstgöring vid två idrottsplutoner under 1972-1973.

Den i särklass mest kände ”beväringen” han hade under dessa två år var simmaren Gunnar Larsson som tog två guld vid OS i München 1972.

Under åren 1974-1976 gick han på Försvarets läroverk i Uppsala. Under denna tid var han, trots ringa erfarenhet, tränare för skolans volleybollklubb då han var ”fruktansvärt idrottsintresserad”.

– När jag var hemma på somrarna och inte pysslade med idrottsplutonernsa fick jag testa på ledarskapet och ansvara för olika kompanier. Det var väldigt kul och lärorikt.


Claés Lahéus på en crosstrainer i Friskis & Svettis lokaler på Vattenfabriken. Att träna gör dig stark både fysiskt och psykiskt och den nyblivna 70-åringen känner sig stark. Foto: Johan W Jönsson


När han fick en fredskommendering till Arvidsjaur för att bygga upp ett nytt regemente valde Claés istället att hoppa av det militära.

– Jag hade precis träffat min blivande fru Maria och vi hade fått en lägenhet i Laholm. Så jag hade ingen lust att flytta norröver.

Istället sökte han ett bankjobb och fick det. Merparten av sitt yrkesverksamma liv har Claés jobbat inom bank i olika roller. Som marknadsansvarig, ekonomichef och säkerhetsansvarig.

– Efter tolv år på Bjäre Sparbank i Förslöv fick jag anställning som den förste marknadsansvarige på Laholms Sparbank. Dåvarande bankdirektören Bertil Persson anställde mig.

Claés hade lärt känna Bertil genom korpfotboll med LFK-ringen. Tjänsten som marknadsansvarig var på halvtid. Resten av tiden var han kamrer på Sparbanken i Ränneslöv.

– Det var en otrolig känsla att bli chef över det kontor där jag som 3-åring gjort vardagen jobbig för bankpersonalen, skrattar Claés.

1981 var han
med och bildade Laholmscyklisten. Claés var ordförande i föreningen på -80-talet och har bland annat ritat det klubbmärke klubben har än idag.

Claés var även ordförande i Friluftsfrämjandet i Laholm i slutet av 1980-talet. Han blev engagerad i samband med sina döttrars skolstart.

– Jag hade någonstans fått för mig att det är oerhört nyttigt att engagera barnen utanför skolmiljön. Då letade jag upp Friluftsfrämjandet.

En strövargrupp startades och senare en lufsargrupp. Claés vittnar om hur fin sammanhållningen blev. Både mellan elever och föräldrar. I princip alla var med.

1989 blev Claés delägare i Mellby Medical AB. Han arbetade som administrativ chef samt med inköp och produktion fram till företaget köptes upp fem år senare.

Då gick han tillbaka till bankvärlden. Han avslutade som inköpschef på Sparbanken Öresund med huvudkontor i Malmö. 2013 fick han möjlighet att pensionera sig och det gjorde han.

Claés har aldrig ångrat sig. Det blev mer tid att engagera sig i Friskis & Svettis. Claés började i föreningen redan 1992. Han har varit värd, ordförande, kassör och är nu administrativt ansvarig.

– Jag har hand om bidragsansökningar och annat. Dessutom leder jag softjympa ett par gånger i veckan. Allt började med att jag själv ville röra mig i någon form av gruppträning.

Han är extra stolt över tre saker med Friskis. Att föreningen vågade ta steget och skaffa egna lokaler i Vattenfabriken är en. Innan pandemin hade man årligen 25 000 besökare på sina pass.

– Sedan är det att Friskis inte bara är en plats för fysiskt rörelse. Det är en mötesplats även socialt. Det är viktigt att få träffas och ha kul helt enkelt.

Under pandemin ställdes träningen om och Claés har lett 260 utomhuspass från mars 2020 fram till idag med ett snitt på 28 besökare. Det är den tredje saken han är lite extra stolt över.

– Det hade varit kul att syssla mer bara med jympan i framtiden. Jag har alltid tyckt om att leda. I grunden tror jag att det handlar om att jag tycker om människor, avslutar Claés Lahéus.


Claés Lahéus har varit engagerad i Friskis & Svettis sedan 1992. Han har varit värd, ordförande, kassör och är nu administratör och jympaledare. Foto: Johan W JönssonFakta:

Lite om Claés Lahéus

Från: ”Södra Sverige” (Edenberga, Ränneslöv, Laholm)
Bor: Laholm
Familj: hustrun Maria, döttrarna Ida och Emma, pappa Rune Gustavsson
Gör: pensionär, tidigare i huvudsak banktjänsteman med olika roller
Intressen: träning i olika former (Friskis, golf, skidor till exempel), familjen och vin
Aktuell: fyllde 70 år den 19 september (Kommer inte fira något särskilt men har nyligen varit på en vingård på Mallorca med familjen)