Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2022-04-30 KL. 08:02

Fiske är livet för jubilerande Denny

Av Johan W Jönsson

Denny Bengtsson är trädgårdsmästarsonen som blev lagerarbetare och ett ess på fiske. Nu fyller den forne landslagsfiskaren och kaptenen 75 år. ”Jag är tacksam över att jag får vara med och kan hålla på och mäta mig mot yngre förmågor, och förhoppningsvis ge dem på tafsen också”, skrattar Denny.

Fiske är livet för jubilerande Denny
Denny Bengtsson på sin metesstation i garaget hemma på Altona. Där förbereder han sig inför fiske. Han förvarar dock inget värdefullt ute i sitt garage. Spöna har han till exempel på annat ställe. Foto: Johan W Jönsson

Denny Bengtsson är en fiskenörd i ordets rätta bemärkelse. Han ägnar mycket tid åt fiskande och förberedelser inför fiske. Dessutom lägger han ner mycket tid i sin roll som ordförande i SFK Abborren.

Han är uppväxt på Altona. Farfar var trädgårdsmästare och flyttade till platsen där Denny bor idag 1920. Hans föräldrar Tord och Connie Bengtsson tog sedermera över verksamheten men det var aldrig aktuellt för Denny att ta vid.

– Jag hjälpte till men det intresserade mig inte. När folk frågade min pappa om jag inte skulle bli trädgårdsmästare sa han; gärna men inte här. Han visste hur knepigt det kunde vara med generationsskiften.

Närheten till Glänninge sjö var avgörande för Dennys fiskeintresse. Dit följde hans mamma honom när han var för liten för att gå själv och sedan fiskade han ihop med kompisarna. Att Lagan fanns så nära var så klart inte heller helt fel.

– Jag har alltid hållit på med fiske. Jag vet inte riktigt vad det är. Jag tror bara att det är något som finns i en. Jag tycker bara att det är så förbaskat roligt.

– Som liten låg jag där på mage på bryggan i Glänninge sjö och metade mört. När det nappade, då klickade det, som kungen sa.

När LT kommer på besök håller Denny på att förbereda sig inför en tvådagarstävling i Malmö. Det är mycket material och mycket att fixa med. Man kan i princip nörda ner sig hur mycket som helst.

– Det är lika roligt varje gång. När jag varit på en tävling och det varit taskigt väder så tänker jag; nu blir det inte mer. Men så går det någon dag och så blir jag sugen igen, skrattar Denny.

Under åren har intresset växt och fiskesporten har utvecklats. Tillsammans med kompisen Lars Högberg är Denny iväg och fiskar varje vecka - oftast blir det feederfiske och mete.

Varför just mete?

– Jag vet inte. Jag har fiskat mycket efter lax i Lagan och flugfiskat och haft mig men just metande ger mig mest. Man är väl lite bakom flötet, skämtar Denny.

Han gick med i SFK Abborren 1968. På den tiden var det många medlemmar och kö för att få komma med. Det gick bara att komma in om någon hoppade av eller gick bort.

Sedan 2017 har Denny varit ordförande i klubben. Det är ett stimulerande ideellt arbete där ledamöterna i styrelsen hjälps åt på ett bra sätt. Idag har Abborren 160 medlemmar.

– Fisket för mig har alltid varit nummer ett. Gemenskapen är en viktig bit - jag har fått många goda vänner och det har tagit mig ut på flera äventyr i Europa.

Denny har deltagit på sex VM i feederfiske mellan 2012 och 2018. Vid fem som kapten för det svenska landslaget och vid ett tillfälle som tävlande i laget (2016 i Slovenien).

Hur står sig det svenska laget internationellt?

– Vi är en pytteliten fiskenation. Av 42 lag kom Sverige på plats 39 vid VM i Italien senast. Vi ligger otroligt långt efter. Metet är enormt stort i Europa. De vi tävlar mot är proffs.


Denny har en drös DM-medaljer och en tiondeplats på SM. Dessutom har han deltagit på sex VM i feederfiske. Placeringar, medaljer och storfisken har dock aldrig varit prio ett för fiskenörden. Gemenskapen är allra viktigast. Foto: Johan W Jönsson


Abborren arrangerar årligen 24 klubbtävlingar. Dessutom arrangeras kommunmästerskapet i mete i Lagan och kommunmästerskapet i pimpelfiske. Abborren arrangerar också Laxadagen sedan 1984.

– Vi arrenderar ett antal vatten och vi har fyra båtar som medlemmarna får låna fritt. Dessutom har vi en fin klubblokal där vi har klubbaftnar med föreläsningar kring fiske.

Vad har du själv för minnesvärda fångster?

– I Lagan har jag fått en abborre på nästan två kilo och en brax på tre kilo. Jag har aldrig fått någon riktigt stor. Men jag har fått mängder med brax, mört, abborre, sutare och björkna.

– Och ett otal antal löjor - jag har vunnit en tävling på över tre kilo småfisk. Jag har inte jagat storfisken men har fått några stora karpar och ålar, som jag definitivt inte vill ha. Jag har ålfobi.

Denny tycker bäst om att fiska brax och mört. Han gillar också att äta fisk. Nyligen köpte han sig en rök, så nu blir det rökt mört på Altona.

– Jag äter mycket fisk och tycker om fisk. Röding är favoriten - det är en delikatess. Men den godaste fisk jag ätit var marulk på restaurang.

Denny arbetade på samma företag under hela sitt yrkesverksamma liv. Det hette Motorkompaniet när Denny började 1964. Sedan blev det Saab och när han slutade 2011 hette det Bendt Bil.

– Jag kom aldrig därifrån. Jag trivdes jättebra med allting, så åren bara ramlade på, skrattar Denny, som var på reservdelsavdelningen hela tiden.

Han trivs som fisken i vattnet med att vara pensionär och idag säger han skämtsamt att det inte funnits tid att jobba med tanke på engagemanget i Abborren, fisket och uppdrag inom kyrkan.

– Fasen så bra man har det som pensionär. Sedan är det klart vad man gör det till. Jag tycker att allting är jättebra och jag har haft turen att få ha hälsan.

Hur ska den stora dagen firas?

– Jag slutade fira när jag fyllde 36. Men det blir väl något med barnen. En klassiker som smörgåstårta kan det kanske bli, avslutar Denny Bengtsson.


Denny Bengtsson är född och uppvuxen på Altona i Laholm. Hans farmor och farfar kom till platsen där han nu bor redan 1920. Nu fyller Denny 75 år. Foto: Johan W JönssonFakta:

Lite om Denny Bengtsson

Från: Laholm
Bor: Altona
Familj: särbon Britt-Marie Gustavsson, döttrarna Josefine och Charlotte med familjer (fyra barnbarn). Dennys hustru Inga-Lill gick bort 2004
Uppdrag: ordförande i SFK Abborren, ordförande i kyrkofullmäktige, kyrkvärd
Meriter som fiskare: har deltagit vid sex VM i feederfiske, har en tiondeplats på SM i pimpel samt en drös DM-medaljer
Aktuell: fyllde 75 år den 27 april