Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2024-05-01 KL. 07:02

Filmare som skapat lokalhistoria årets laholmare

Av Johan W Jönsson

Sedan 2008 har Lions utsett årets laholmare. 2024 års pristagare är filmaren Thomas Möller. Han uppmärksammas för att ha ”skapat lokalhistoria som inte nog kan uppskattas”.
– Extremt oväntat! När jag väl fattat att det var sant blev jag naturligtvis glad då det är ett tecken på uppskattning. Uppskattning som jag inte förväntat mig, säger Möller.

Filmare som skapat lokalhistoria årets laholmare
Thomas Möller i sitt rätta element med filmkameran i högsta hugg. Nu har han blivit utsedd till årets laholmare. Foto: Tommy Paulison

Redan på 1990-talet porträtterade han tillsammans med Roland Andréasson 14 olika laholmare. Efter det fick han motta Gamla Laholms stipendium ”Främjare av ord och bild”.

På senare år har Thomas gjort två filmer med inriktning mot keramisk konst. Först kom filmen om drejarmästaren Börje Jacobsson och sedan en om Jane Wåhlstedt och Jani-keramik.

2022 blev Thomas utsedd till årets kulturstipendiat i Laholms kommun. Även den gången prisades han för sina finstämda personporträtt och sin dokumentation av lokalhistoria.

– När jag ser tillbaka på vad jag gjort rent kulturellt i mitt liv så kan jag på något sätt köpa den utmärkelsen idag. Att bli utsedd till årets laholmare känns kanske något mer oväntat.

– Jag är ingen person som går omkring och förväntar mig att få priser. Jag har jobbat med sådant som jag tycker är roligt. Det kan vara slitsamt att göra film. Men främst är det roligt.

Hur känns det att få den här uppmärksamheten?

– Närmast gentant. Men jag hamnar i fint sällskap. Jag vet ju att såväl Bo Lindblom som Jessica Enoksson blivit årets laholmare. Det känns hedrande att hamna i det sällskapet.

När nu filmen om Jane Wåhlstedt fått sjunka in och Thomas fått lite vilande från filmandet så har han börjat bli sugen på nya projekt. Vilka som nu ska porträtteras är inte bestämt.

– Jag funderar på att återuppta det som jag och Roland höll på med på -90-talet. Att porträttera vanliga människor, inom situationstecken. Alla har en historia att berätta på något sätt.

– Min samarbetspartner har några förslag som är bra. Vi kommer titta både högt och lågt. Vi tycker båda att det är viktigt att det blir minst lika många kvinnor som män, säger Thomas.

Thomas Möller är från Knäred. "Det är kanske dumt men kommer man från Knäred känner man sig kanske inte riktigt som laholmare, även om vi bott i Laholm i närmare 50 år. Samtidigt är man ju laholmare även om man är från Knäred", säger han.

Vad var det för porträtt du och Roland gjorde?

– Det var ganska olika. Det var en sotare (Gunnar Andersson), en politiskt förkämpe (Bertha Andréasson), vi gjorde en film om "Putte" Frummerin och en om Ullman. Det bara trillade på och det var främst Roland som plockade ut.

– Det blir nog lite åt det hållet. Sedan får vi se i vilken skala det blir. Om det blir någon, fem eller 15. Det ska vara både väntade och mer oväntade namn och jag vill att keramiken ska få mer plats.

Även om han nästan tycker att det känns lite pinsamt med den uppmärksamhet han nu får så är han ändå glad för uppskattningen. Den sporrar även honom att fortsätta.

– Hade allt bara glömts bort så hade det inte varit lika kul. När jag gjorde filmen om Börje var han gammal och ganska bortglömd. Filmen gjorde nog att han fick kulturpriset och det känns fint.

Prissumman är på 10 000 kronor. Vad ska du göra för pengarna?

– Kulturprispengarna blev en grundplåt till en resa och jag tror att jag fortsätter i samma spår. Det är kul att komma ut. Jag kom nyligen hem från en resa till Grekland med kulturell inriktning.

Priset delades traditionsenligt ut vid Lions valborgsfirande vid Rökeriet i Laholm. Där hade som vanligt mycket folk samlats för att välkomna våren i strålande väder. Sara Linnarsson höll ett tänkvärt vårtal.

Efter prisutdelningen hastade Thomas vidare för att delta på valborgsfirande vid Kvarnen i Knäred. Där har det nämligen blivit lite tradition att han och Åsa Nielsen sjunger.

– Jag fick ringa och be dem vänta på mig eller att ta någon annan det här året. Utan att kunna säga vad det gällde så berättade jag att det var något jag inte kunde säga nej till, ler Möller.

Sara Linnarsson höll ett tänkvärt tal vid Lions valborgsfirande vid Rökeriet i Laholm. Foto: Roland Höglund

Motivering årets laholmare:

”Lions premierar årligen Årets laholmare, så också i år. En kulturbärare av rang får mottaga årets pris. Thomas Möller har under flera år uppmärksammat laholmare med sin filmkamera. Livsgärningar har fångats med kamerans hjälp. Porträtt som presenterats med stor värme. Thomas har därmed skapat lokalhistoria som inte nog kan värdesättas.”

De har blivit årets laholmare:

2008 Särskolan Boken och Björken på Parkskolan

2009 Stefan Agnesson

2010 Birgitta Edvinsson

2011 Rose-Marie Juhlin

2012 Johan Carlson

2013 Hans-Olof Ohlsson

2014 Eivor Baumgarten

2015 Kamratföreningen Länken

2016 Läxhjälparna i Laholm

2017 Kaj Karlsson

2018 Bo Lindblom

2019 Sticka-skicka-gruppen Laholm

2020 Jessica Enoksson

2021 Kane Bengtsson

2022 Maggans Meloner

2023 Gärdet-omsorg Hallandsås (Marie Svensson)

2024 Thomas Möller

Läs mer:

Undersköterska med kärlek till äldre årets laholmare

Möller prisas för sitt filmskapande

Ungdomsbrandkåren hjälpte som vanligt till att vakta och släcka valborgsbålen. Foto: Roland Höglund