Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2023-12-16 KL. 07:04

En dust med Gud satte igång skrivandet

Av Carina Nilsson

När Anna-Karin Kjellsdotter Johansson, som är troende, hamnade i en livskris tänkte hon: ska det inte vara mer än så här i livet?
– Jag fick ta en dust med Gud. Men därefter förverkligade jag min dröm om att skriva en bok, säger hon.

En dust med Gud satte igång skrivandet
Anna-Karin Kjellsdotter Johansson har alltid tyckt om att skriva, men det var först när barnen blev stora som hon tog tag i sin dröm och fick sin debutbok utgiven. Foto: Carina Nilsson

Anna-Karin Kjellsdotter Johansson, 53, har alltid tyckt om att skriva men livet förde henne in på en helt annan yrkesbana som industriarbetare. Hon gifte sig, bildade familj och åren rullade på.

– När barnen är små så är det fullt upp hela tiden med allt som ska göras och fixas hemma. Men plötsligt var barnen större och det fanns tid över. Då började jag fundera mycket och tänkte på alla som är så duktiga på många sätt och har gåvor som de förvaltar. Men för egen del kändes det som ”är det bara detta?” säger Anna-Karin.

Anna-Karin, som är kristen och brukar ha små samtal med Gud, beskriver det som att hon fick ta en dust med Gud.

Anna-karin Kjellsdotter har alltid tyckt om att skriva, men det var först när barnen blev stora som hon tog tag i sin dröm. Foto: Carina Nilsson

– Jag beklagade mig och tog upp det här med att jag alltid har velat skriva en bok. Jag tror att Gud lyssnade och hjälpte mig att hitta inspiration och använda fantasin för efter det gick jag upp på övervåningen och satte mig vid datorn för att börja skriva, säger hon.

Efter tre månader hade Anna-Karin skrivit ett manus. Hon skickade in det till det förlaget Semnos som jobbar med kristen litteratur och fick ett positivt besked. Förlaget ville ge ut hennes bok.

Anna-Karin beskriver boken som en feelgood berättelse, men med ett djup som hon själv har saknat i genren ibland.

Boken fick titeln "Julens små mirakler" och handlar om sopåkaren Ann-Charlotta som är ensam och skuldsatt. Ann-Carlotta har svårt att finna frid i tillvaron men allt förändras när hon möter en man i lila kostym på en julfest.

– Det känns lite otroligt att det blev en bok av det och att förlaget ville ge ut min bok. Jag är jätteglad för det, säger Anna-Karin.

Även om boken har ett kristet budskap kan den läsas av alla försäkrar Anna-Karin.

– Min pappa, som inte är troende, frågade om det var mycket ”halleluja” i boken, men han har läst den nu och sade att det var det inte. Så jag tror att man kan gilla boken utan att ha en gudstro, säger Anna-Karin.

Anna-Karin Kjellsdotter beskriver sin debutbok som en feel-goodroman med djup i. Foto: Pressbild

Semnos förlag var till och med så nöjda med boken att de ville se en uppföljare.

– Det beror förstås på hur det går med försäljningen, men det kändes så inspirerande så jag har redan skrivit klart både en andra och en tredje bok. Det blir som en serie men med fristående avsnitt, säger hon.

Den första boken utspelar sig i Ljungby medan uppföljaren har handlingen förlagd till Köinge utanför halländska Ullared. I det tredje manuset utspelar sig handlingen i Markaryd.

– Jag är jättenöjd med att jag har kommit i gång med skrivandet, även om det blev sent i livet. Kanske har jag haft för dåligt självförtroende tidigare och varit präglad av jantelagen, funderar hon.

Anna-Karin, som växte upp i Knäred och numera bor i Ängabäck utanför Råstorp, har också tagit tag i två nya projekt.

– Min pappa och jag har alltid delat intresset för böcker och skrivande. För flera år sedan skrev vi en bok tillsammans, där vi skrev vartannat kapitel. Det är en historisk berättelse om en påhittad gård i Norrland, Idegården. Handlingen utspelar sig 1923 och handlar om hur två män bygger upp ett öde hemman.

Tillsammans med en gammal barndomsvän har Anna-Karin dessutom planer på en barnbok.

– Min vän är helt fantastisk på att teckna. Vi ska träffas och spinna på den här idén om att jobba tillsammans. Kanske blir det en barnbok också, säger Anna-Karin.

Fotnot: Anna-Karins bok ”Julens små mirakler” finns att köpa i en del lokala butiker i Markaryds kommun, på de stora nätbokhandlarna och på Semnos förlag