Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2024-02-01 KL. 09:55

Elina sätter barnen i Strömsnäs i rörelse

Av Carina Nilsson

Det måste vara roligt om vi ska få barnen i rörelse. Så resonerade 32-åriga Elina Werner i Strömsnäsbruk och tog fram ett program med egna lekar och aktiviteter för de minsta barnen. Konceptet fick heta Buskul och gjorde succé. Nu leder Elina fyra barngrupper i veckan och har prisats för sitt ideella arbete.

Elina sätter barnen i Strömsnäs i rörelse
Elina Werner fick pris som årets idrottsledare förra året i kommunen. Foto: Carina Nilsson

Efter pandemin minskade aktiviteten i många föreningar och Strömsnäsbruks gymnastikklubb, SGK, var inget undantag.

– Det är jätteviktigt för barn att få röra sig och vi funderade på hur vi skulle kunna vända utvecklingen. Jag fick i princip fria händer och satte ihop ett eget program med lekar och aktiviteter för de minsta barnen, säger Elina.

Elina döpte programmet till Buskul och började marknadsföra aktiviteterna på sociala medier.

Karl får lite hjälp av Elina under träningen. Foto: Privat

– Det ena gav det andra, barnen tyckte det var kul och drog med sig kompisar. Vi visade också upp lite av vad vi gör på sociala medier. Till att börja med sade vi inte nej till någon, men nu har det blivit så populärt att vi har en kö med barn som vill börja – vi kan ju inte ha hur många barn som helst samtidigt, säger Elina.

Hon leder nu grupper i SGK i Buskul för barn mellan tre och sex år – och Gympakids som är för de lite äldre barnen. De äldre barnen kan också träna redskapsgymnastik. Föreningen har runt 140 barn i träning.

Adele, Maja och Ellen trivs med att träna. Foto: privat

– Jag tycker väldigt mycket om barn och eftersom jag själv har två egna så har jag lite erfarenhet av barn. Jag tränade också mycket gymnastik när jag var liten och har alltid tyckt att det är kul. Jag är inte heller ensam utan har hjälp av andra ledare, vi måste hinna med att se och hjälpa alla som kommer, säger hon.

Elina svarar för en stor del av planeringen.

Det går undan för Karl, Herman och Konrad. Foto: Privat

– Det gäller att både variera sig och repetera. De minsta barnen behöver känna igen sig och känna att de kan, medan de större vill ha mer variation. Youtube och Google är mina bästa vänner, det finns massor av tips och idéer på nätet, säger hon.

Till vardags jobbar Elina heltid på Ica i byn, men hon lägger en stor del av sin fritid i skolans gympahall och på att planera passen.

Killarna i gruppen jobbar på under träningen. Foto: Privat

– Båda mina egna barn är med på gympan och vi ledare är hela tiden med och rör oss tillsammans med barnen. På så vis träffar jag mina egna barn och får motion själv, vilket gör att det känns okej att lägga ner mycket tid på gymnastiken, säger hon.

Som ledare tar Elina också ett stort ansvar för att alla barn mår bra.

– Ofta ser man om det är något barn som inte mår bra eller om det har hänt något. Ibland får vi hjälpa till att lösa konflikter, det kan ha hänt saker i skolan som följer med. Jag försöker att vara en trygg vuxen som barnen känner förtroende för, säger hon.

Just nu tränar grupperna inför vårens uppvisning.

– Barnen är så taggade och tränar hårt inför uppvisningen. Vi har lagt det en fredag kväll i Ball Hall som är en större hall så alla föräldrar och andra som vill komma får plats.

Elina är inte ensam som tränare utan har hjälp av Sara, Hedda, Ida och Nelly. Foto: Privat

I slutet av förra året prisades Elina av Markaryds kommun som årets idrottsledare.

– Det var verkligen en chock, jag visste knappt att priset fanns. Det gav en nytändning att någon ser och uppmärksammar det man gör, men mitt största mål är fortfarande att få barnen att utvecklas, må bra och ha roligt genom idrotten, säger hon.

Elina utsågs till årets idrottsledare 2023 med motiveringen:

"Efter pandemin hade flera föreningar svårt att hitta tillbaka med sina verksamheter, då antalet deltagare minskade drastiskt, Strömsnäsbruks Gymnastikklubb inget undantag. Då erbjöd sig Elina Werner att vara ledare för de minsta barngrupperna, där hon fick fria händer för nya idéer. Tillsammans med föreningens övriga ungdomsledare – som hon inspirerat – har man successivt ökat deltagandet i barngrupperna. Elinas energi och härliga glada skratt smittar av sig även i styrelsearbetet, med nya tankar och idéer. Elina är en riktig föreningshjälte."