PERSONPORTRÄTT 2022-02-19 KL. 07:58

Efter 45 år på lantmännen har Yvonne tackat för sig

Av Johan W Jönsson

1977 gick den då 20-åriga Yvonne Karlsson in på Lantmännen i Laholm och sökte jobb. Nu har hon gått i pension efter 45 år på samma företag. ”Jag blev så glad när jag fick jobbet och jag har alltid trivts. Lantmännen är fantastiskt.”, säger Yvonne.

Efter 45 år på lantmännen har Yvonne tackat för sig
Efter 45 år på lantmännen har Yvonne Karlsson nu gått i pension. Att hon skulle bli kvar på samma arbetsplats under hela sitt yrkesliv trodde hon aldrig när hon fick jobbet som 20-åring. Foto: Johan W Jönsson

Hon är uppväxt på ett litet lantbruk i Edenberga med mamma (Gunnel, 85 år och stor LT-fantast, enligt Yvonne), pappa och tre systrar. Yvonne gick på Sannarpsgymnasiet i Halmstad och efter studenten valde hon att läsa ett påbyggnadsår ekonomi.

När hon var klar med det såg hon en annons om jobb på lantmännen. Yvonnes dåvarande man Benny tyckte att hon skulle söka och det gjorde hon.

– Benny fick nästan putta in mig. Jag var så mesig på den tiden. Men jag sökte och sedan ringde kamreren och berättade att jag hade fått jobbet. Jag blev så lycklig!

– Det var ju första riktiga jobbet. Jag hade bara plockat jordgubbar och hjälpt till hemma innan. Så det var stort för mig, minns Yvonne.

Kunde du då föreställa dig att du skulle vara kvar på lantmännen fram till pensionen?

– Nej, verkligen inte! Då hade man ju dött om man hört det som 20-åring. Att jag skulle gå här till jag var 65. Det trodde jag aldrig. Jag var ju så mycket yngre då än vad de flesta andra var.

Hur kommer det sig att det ändå blev så?


– Det var nära till jobbet och jag har trivts hela tiden. Lantmännen är ett fantastiskt företag att jobba på. Man träffar jättemycket folk och man får göra allting, säger Yvonne.

– Jag har aldrig tyckt att det har varit tråkigt att jobba. Och bara en sådan sak som att jag kunde gå ner och jobba halvtid ett tag efter att jag blev mamma, det var toppen.

I och med att Yvonne trivts så bra på sitt arbete beskriver hon det som att det hela tiden rullat på. Bara en gång under 45 år har hon varit nära att byta jobb.


Yvonne har trivts på sitt jobb och har aldrig tyckt att det har varit tråkigt att arbeta. Den sociala biten med kunderna har varit det allra roligaste. Foto: Johan W Jönsson


1995 lades lantmännen i Laholm ner för att slås ihop med Vallberga Lantmän och Yvonne följde med i flytten, men det var ingen självklarhet.

– Laholm hade gått ihop med Vallberga redan 1987 men då lades inte verksamheten i Laholm ner. Men sedan blev det prat om att det var för nära mellan Laholm och Vallberga och det var det ju.

– Men då tyckte jag inte att det var så himla roligt. Det var redan etablerad personal i Vallberga. Jag sökte ett annat jobb men sedan lugnade ner ner sig igen och jag fann min plats.

Efter det har det aldrig varit aktuellt att byta arbete. ”När man varit kvar så länge som jag gjort till slut så tittar man inte på något annat”.

Arbetsuppgifterna har varierat. När hon var ny på jobbet var det mycket att svara i telefon och skriva följesedlar. På den tiden gjordes det för hand.

– När jag varit med ett tag fick jag börja beställa från leverantörer och packa upp. Det har fortsatt att jag haft många olika leverantörer och sedan allt det vanliga som tillhör ett butiksjobb.

Yvonne har också haft delat butikschefsansvar tillsammans med nuvarande butikschefen Kenneth Petersson. Under de två sista åren har hon dock inte varit chef.

– Nu den senaste tiden har jag slajdat ut kan man säga. Jag har lämnat över ganska mycket och den sista tiden tar jag ut överbliven semester, säger Yvonne.

Hon fyller 65 år på lördag (19/2) och ska då fira i mindre skala. I sommar ska det bli en större fest tillsammans med sambon Niklas Svensson.

Vad har varit det bästa med ditt jobb?


– Det är det sociala med kunderna. Jag har faktiskt nästan blivit lite rörd när kunder jag haft i många år kommit in nu på slutet. Det är så många människor man lärt känna under åren.

– Sedan är lantmännen lantmännen. Alla ungar till bönder har ju växt upp med lantmännen och det är något speciellt med det. Jag har bara gott att säga om det här företaget.

Att vara på samma arbetsplats under ett helt yrkesliv är inte så vanligt idag. Men när den här texten går i tryck har Yvonne blivit avtackad och tackat för sig. Sysslolös blir hon dock inte.

– Nu ska jag gå på loppisar och jag ska passa barnbarnen. Dessutom har jag skaffat en hund som jag ska fostra och sedan ska jag bara ha det bra, säger hon nöjt.

– Kanske ska jag hjälpa min syster Jessica lite om det behövs och hoppa in på Wykes Living & Design i Laholm. Det har jag sagt att jag kan göra, avslutar Yvonne Karlsson.


Nu ska Yvonne gå på loppisar och passa barnbarnen. "Jag ska bara ha det bra", som hon själv beskriver det. Foto: Johan W JönssonLite om Yvonne Karlsson

Bor: Ränneslöv (sedan 1978)
Från: Edenberga
Ålder: fyller 65 den 19 februari
Familj: sambon Niklas Svensson, tre barn, två bonusbarn med familjer (totalt fem barnbarn)
Intresse: loppis och trädgård
Aktuell: går i pension efter 45 år på Lantmännen i Laholm och Vallberga