Av Johan W Jönsson
Wangögåvan tillfaller i år Oskar Johansson som tagit över sina farföräldrars gård i Tommared, Knäred. Wangörgåvan har delats ut sedan 1975 och nu har 114 personer tilldelats gåvan till Joel Wangös minne.
– Det känns kul att bli uppmärksammad på det här sättet. Det är en uppmuntran för oss som vill bo på landsbygden, säger 22-årige Oskar.
Wangögåvan instiftades år 1973. När prästen, läraren och författaren Joel Wangö gick bort två år tidigare testamenterade han pengar med syfte att motverka den “sorgliga flykten från landsbygden”.
Hembygdsfonden förvaltar pengarna och ansvarar för utdelningen. Lars Lindström (C) är ordförande i fonden.
Det finns ingen motivering för de som får gåvan. Uppfyller man kraven som statuten säger, då är man också kvalificerad. Och det är Oskar Johansson.
Han köpte sina farföräldrars gård i Tommared förra året och i mars i år flyttade han in. Han är själv uppväxt ett par stenkast bort och där bor hans föräldrar kvar.
– Frånsett en liten period efter studenten då jag bodde i Öringe så har jag bott i Tommared i hela mitt liv. Jag trivs bra här. Det är lugnt och skönt, säger Oskar.
Han har firat otaliga högtider i huset där han nu bor tillsammans med den busiga kattkällingen Lilly. Att han skulle ta över har funnits med länge.
– Jag pratade om det redan när jag var liten. Jag la upp ett förslag till farmor och farfar men då var jag ju inte så gammal, ler Oskar.
Oskar Johansson, 22, är årets mottagare av Wangögåvan. Foto: Johan W Jönsson
Vad är det som är som är så bra med Tommared?
– Jag är ju uppväxt här. Det är enskilt, man har plats med grejer och kan göra lite som man vill då man inte har så mycket grannar och dessutom så man känner alla.
Oskar räknar till åtta fastigheter i Tommared, som ligger mittemellan Stäme och Knäred. Det är lika långt på båda hållen.
Han har inte tagit någon semester sedan han tog studenten för tre år sedan utan istället sparat ihop pengar som han ska lägga på att renovera.
– Jag har gjort iordning ett sovrum. Det var prio ett. Så länge sov jag i källaren i pappas gamla pojkrum. Det var en speciell känsla, ler Oskar.
– Sedan ska jag förhoppningsvis byta taket nästa vår och sedan fortsätta invändigt. Det är mycket jag vill fixa. Därför kommer Wangögåvan lämpligt, fortsätter han.
Pengarna till gåvan kommer från avkastningen från de fonder som som Hembygdsfonden förvaltar. Pengasumman har alltid varit hemlig. Men det ska vara en ansenlig summa.
Oskar Johansson tycker att Wangögåvan kom lämpligt då det är mycket han vill fixa med huset. Foto: Johan W Jönsson
Hur kändes det när du fick reda på att du skulle få Wangögåvan?
– Det var spännande! Jag kände ju till att den fanns men jag visste inte vad det innebar. Det är en uppmuntran för oss som vill bo på landsbygden.
Oskars gård består utöver boningshuset även av en verkstad, en bit skog och en stor tomt med bland annat en damm.
– Farmor och farfar tyckte att det är kul att jag ville ta över. Då kan de komma hit och hälsa på och se hur det blir. De har byggt ett mindre hus i Vindrarp utan trappor, avslutar Oskar Johansson.
Utdelningen skedde vid hembygdens dag i Knäred som firades på Bollaltebygget. Knäreds Forskarring och Hembygdsförenings ordförande Rolf Åkesson hälsade välkommen.
Ränneslövs Folkdansgille och trubaduren Fredrik Sunesson stod för underhållningen. Det bjöds på kaffe och sju sorters kakor och Lars kindström delade ut Wangögåvan.
Hembygdsfondens ordförande Lars Lindström delar ut Wangögåvan till Oskar Johansson. Foto: privat
Fakta:
Lite om Oskar Johansson
Ålder: 22 år
Familj: mamma, pappa, bror
Bor: Tommared, Knäred
Gör: elektriker
Fritidsintresse: bilar, umgås med kompisar, golf (men det har det inte blivit mycket av nu)
Aktuell: mottagare av Wangögåvan 2023