NYHETER 2023-02-23 KL. 10:03

Von Sydow om polischefens bortgång

Av Johan W Jönsson

Polischefen Mats Löfving, som var under polisutredning för jäv, har hittats avliden i sitt hem i Norrköping. Katharina von Sydow från Laholm är ordförande i polisförbundet.
– Jag känner sorg och bestörtning, säger hon.

Von Sydow om polischefens bortgång
Katharina von Sydow från Laholm är ordförande i polisförbundet. Hon känner sorg över polischef Mats Löfvings bortgång. Foto: pressbild/Polisförbundet

Stockholms regionpolischef Mats Löfving är död. Han hittades avliden i sitt hem under onsdagskvällen (22/2). Omständigheterna kring hans död är i skrivande stund oklara.

Löfving var misstänkt för för jäv och grovt tjänstefel. Detta sedan han utsett Linda Staaf till underrättelsechef, och tilldelat henne tjänstevapen, samtidigt som de hade en privat relation.

Enligt en intern utredning från polisens sida, som offentliggjordes samma dag som Löfving avled, var slutsatsen att Löfving borde omplaceras eller sluta på sin post.

– Jag tänker jättemycket på Mats Löfvings anhöriga, familj och kollegor. Jag har mycket tankar kring det här. Alla kan göra fel men man är fortfarande en människa, säger von Sydow till P1.

– Konsekvenserna får aldrig bli så stora. Man måste fortfarande ha respekt för människan. Man kan kritisera det personen gjort men man måste skilja på sak och person, fortsätter hon.

Efter Löfvings död har utredningen mot honom lagts ner. Det meddelar särskilda åklagarkammaren. Det finns enligt dem ingen anledning att fullfölja utredningen.

Polisen har upprättat en förundersökning om mord. Det är ett standardförfarande när det finns oklarheter kring dödsorsaken.