NYHETER 2021-11-30 KL. 10:52

Vintern drog in över Halland - kan leda till stora problem i trafiken

Av Johan W Jönsson

Vintern drog in över Halland - kan leda till stora problem i trafiken

Det har varit en lång höst i år men under tisdagen slog vintern plötsligt till. Enligt SMHI beräknas det komma mellan fem och tio centimeter snö under tisdagen och i kombination med vind kan det bli besvärligt. Det var stopp i trafiken på E6:an på Hallandsås då en lastbil hamnade på tvären.

Det brukar bli kaos i trafiken när den första snön kommer. Som helhet klarade sig Halland dock bra under tisdagsmorgonen och -förmiddagen. Det var dock helt stopp i trafiken på E6:an södergående på Hallandsås då en lastbil hamnade på tvären och blockerade en plogbil. Flera bilar rapporteras även ha snurrat i båda riktningar på åsen.

Lågtrycket kommer att passera södra Sverige under onsdagen och torsdagen och då förväntas kraftigt snöfall. Det prognostiseras komma mellan 20-30 centimeter snö och det kan ge upphov till trafikproblem och strömavbrott. Energibolaget Eon har därför höjt sin beredskap i länet.

SMHI gick först ut med en gul varning då snön kan ge störningar i trafik och begränsad framkomlighet. Det gick sedan över i röd varning då kraftigt snöfall och hård vind kan leda till mycket stora störningar i trafiken.

Laholms kommun har gått ut på sin hemsida och påmint om räddningstjänstens “att tänka på” vid kraftigt snöfall och hård vind: stora snömängder på taket kan innebära en rasrisk, samla ihop lösa föremål i trädgården, om det är möjligt, undvik att ge dig ut på vägarna.

Kommunen meddelar att det finns beredskap och att det snöröjs så fort det behövs.

Hallandstrafiken har gått upp i stabsläge. Ingen busstrafik är inställd i skrivande stund men det är en hel del förseningar och det beräknas vara fortsatta förseningar. Tågtrafiken har inte påverkats ännu men det kan ändras om snödrivor lägger sig på rälsen.