NYHETER 2022-05-06 KL. 17:28

Vilma och Felicia kan bli årets unga landsbyggare

Av Johan W Jönsson

Två laholmare är finalister till LLUH:s ”Årets unga landsbyggare”. Dels handlar det om Vallberga gymnastikförenings ordförande Vilma Larsson och dels om Felicia Garellick på Vilgots Surdegsbageri i Våxtorp. ”Det känns ärofyllt”, tycker de båda tjejerna från Laholm.

Vilma och Felicia kan bli årets unga landsbyggare
Vilma Larsson och Felicia Garellick kan bli Årets unga landsbyggare i två olika kategorier. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Priset för Årets unga landsbyggare delas ut till yngre personer som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Halland och visat på en positiv bild av entreprenörskapsklimatet.

Vem som helst har kunnat nominera personer till priset. Tre finalister i kategorierna entreprenör, eldsjäl och attityd har utsetts. Lokalt Ledd Utveckling Hallands styrelse utser vinnarna.

Felicia Garellick är finalist i kategorin entreprenör. Hon startade Vilgots Surdegssbageri för två år sedan och det har blivit succé med surdeg i Våxtorp.

– Det känns jättekul och härligt! Hoppas folk inte tycker att jag börjar bli tjatig, skrattar Felicia som redan uppmärksammats i en rad olika sammanhang för sitt arbete.

Varför tror du att du är nominerad?


– Det är väl mitt mod och mitt driv det handlar om. Det är givet för mig då det är en del av min personlighet. Men det är inte givet för alla och det ser kanske juryn.

Den senaste ”utmärkelsen” Felicia har fått är från Hallands Matgille av vilka hon blivit utsedd till en av länets främsta 15 matpatrioter.

– Det är jag tillsammans med väldigt, väldigt duktiga krögare. Tanken är att vi ska vara ansiktet utåt för halländsk mat och matkultur. Det känns också jätteroligt!

Felicia är även nominerad till Årets unga företagare på Företagarnas Award Party. Och utöver att vara nominerad ska hon även hålla ett föredrag på Landsbyggaredagen.

– Det är väldigt mycket uppmärksamhet! Man vill nästan hålla på det så att man inte blir som en uttjatad papegoja som dyker upp överallt, skrattar Felicia.

Vad tror du om möjligheterna att vinna årets entreprenör?


– Jag vet inte. Jag känner mig väldigt ödmjuk. Jag har gått på niten att vara lite väl självsäker tidigare. Så kaxig är jag inte idag. Jag är tacksam över att vara nominerad, och det är sant.

Att Våxtorps byalag kom in och fikade samt lämnade över en gåva häromdagen tyckte Felicia kändes stort. ”Det var såå fint! Jag är ju inte ens härifrån från början”, säger hon.


Felicia Garellick är finalist i kategorin årets entreprenör. Arkivbild


Vilma Larsson har blivit utsedd till finalist i kategorin eldsjäl. Trots att hon bara är 18 år har hon redan varit ungdomsledare i nio år och i fjol valdes hon till ordförande i gymnastikföreningen.

– Det var jättekul och väldigt chockerande när de ringde och berättade att jag blivit utsedd till en av finalisterna. Jag visste inte ens om att det fanns ett sådant här eldsjälspris.

Varför valde de just dig?

– De hade sett och hört att jag är väldigt engagerad och att jag hunnit med mycket trots min unga ålder. Det är nog inte så många som är 18 år gamla och har min erfarenhet.

Vilma har också blivit utsedd till årets guldklubbstipendiat av RF SISU. ”Hennes mission är att möta varje barn där de befinner sig”, står det i motiveringen.

– Att bli uppmärksammad på det här sättet känns jättekul. Det är som ett kvitto på att man gör något bra. Jag brinner för det här och lägger ner mycket tid.

– För mig är det väldigt viktigt att barnen får en bra och trygg miljö där de kan lära sig idrott. I det här fallet då truppgymnastik, säger Vilma Larsson.

Vinnarna presenteras under Landsbyggaredagen 2022 den 14 maj.


Vilma Larsson är noominerad som årets eldsjäl. Foto: Johan W Jönsson/arkiv


Fakta:

Årets unga landsbyggare:

”Priset för Årets unga landsbyggare delas ut till de unga som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Halland och visat på en positiv bild av entreprenörskapsklimatet. Vi vill hylla modiga, envisa och energiska människor som genom sina liv och sitt entreprenörskap inspirerar andra till att välja ett liv på landsbygden.”

Motiveringar:

Årets unga landsbyggare - ENTREPRENÖR

Kriterier: är mellan 18 och 30 år - är nytänkande i sitt entreprenörskap - samverkar aktivt med andra - driver en hållbar verksamhet - är en god förebild för andra entreprenörer - skapar jobb.

FELICIA GARELLICK - VILGOTS SURDEGSBAGERI, Våxtorp

Felicia fick en hel ort att lyfta när hon för bara två år sedan följde sin dröm och startade Vilgots surdegsbageri i Våxtorp. Bageriet andas hantverk, hållbarhet och nytänkande vilket genomsyrar
hela verksamheten.

Årets unga landsbyggare - ELDSJÄL

VILMA LARSSON - VALLBERGA GYMNASTIKFÖRENING, Vallberga

Vilma är 18 år gammal och kommer från Laholm. Hon har varit aktiv ledare i Vallberga Gymnastikförening i sju års tid och förra året tillträdde hon som ordförande i föreningen. Genom sitt