NYHETER 2023-11-27 KL. 14:52

Villa på åsen totalskadad efter brand

Av Rickard Gustafsson

20-talet brandmän från tre stationer kämpade hårt för att släcka en brand i en villa på Hallandsås. Ingen person var hemma och dessvärre hade brandförloppet gått för långt när larmet gick.
– Jag skulle säga att det är totalskadat, säger insatsledaren Johnny Svensson, vid räddningstjänsten.

Villa på åsen totalskadad efter brand
Så här såg villan ut när Räddningstjänsten gick in i eftersläckningsfasen. Stora mängder vatten har använts och Invändigt är allt rök- och vattenskadat. Foto: Räddningstjänsten

Det var runt 14-tiden på söndagen den 26 november som räddningstjänsten fick ett larm om en villabrand i Baramossa söder om Hasslöv.

Bostaden ligger uppe på toppen av Hallandsås. Insatsledaren Johnny Svensson berättar att det rådde rena isgatan uppe på åsen och att det trots dubbdäck på fordonen var stökigt när räddningstjänsten skulle ta sig dit.

Branden hade tagit sig rejält innan ett 20-tal brandmän från stationerna i Laholm, Våxtorp och Båstad var på plats.

Taket brann uppe i nocken runt skorstenen och rökutvecklingen var kraftig under takpannorna.

– Jag insåg ganska tidigt att vi skulle få svårt att rädda huset. Vi har ingen klar brandorsak ännu, men jag tror att det legat och pyrt en lång tid, säger Johnny Svensson.

Arbetet med släckning och eftersläckning pågick till 04-tiden på måndagsmorgonen. När LT talar med insatsledaren har han precis varit och gjort en efterkontroll.

– Jag skulle säga att det är totalskadat. Det som inte brunnit ned är vattenskadat.

Enligt Svensson höll ägaren på att renovera huset, vilket innebar att delar av villans inventarier redan var utplockade men att mycket ändå gått förlorat.

– Det är såklart väldigt tråkigt för ägaren, men vi lyckades räddade ett vapenskåp.

Laholmspolisen har inga misstankar om brott men har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Personen som äger huset var bortrest när branden startade.

– Vi behöver upprätta en anmälan för att kunna göra en teknisk undersökning. Men i nuläget finns det ingen person inlagd som misstänkt i ärendet, säger Dan Larsson vid Laholmspolisen.