Klik venligst
NYHETER 2023-01-08 KL. 07:10

Vilket hundliv – och nu ska det kartläggas

Av Elin Werthov

Det är inte bara det att hundar blir allt vanligare i våra hem. De blir också allt mer likvärdiga familjemedlemmar. Ett unikt forskningsprojekt har dragit igång för att ta reda på hur vi påverkar vår bästa väns hälsa och beteende – och hur de påverkar oss. Nu söks nyblivna valpägare.

Vilket hundliv – och nu ska det kartläggas
Figge tillsammans med sin människa Therese Rehn, som även är projektledare för projektet "Mitt liv med hund". Foto: Susanne Lindwall

– Vi delar så mycket med våra hundar, och hundar lever allt längre. Hundar utvecklar liknande folkhälsosjukdomar som vi människor – diabetes, cancer, fetma, säger Therese Rehn som leder projektet ”Mitt liv med hund” vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Tillsammans med en grupp forskare ska hon följa ett stort antal hundar och deras ägare genom hela livet – från valp till vuxen hund – för att studera samband mellan livsstil, arvsanlag, hälsa och beteende.
– Vi samlar in data kring vilka rutiner man har, vad man väljer att utfodra sin hund med, hur man arbetar förebyggande med munhälsan, vilken relation man har, vilka miljöer man vistas i. Vi vill hitta orsaker och bakgrundsfaktorer till varför vissa hundar utvecklar vissa typer av beteendeproblem eller hälsoproblem, säger Therese Rehn.

Projektet har redan öppnat för anmälningar och hittills har knappt tusen valpägare nappat, men många fler behövs.
– Att ha ett stort antal deltagare är superviktigt för att vi ska kunna få ett tillförlitligt resultat. Sen vet vi att vi får viss snedvridning i och med att det förmodligen är de mest engagerade som tar sig an en sådan här uppgift – och fullföljer den, säger Therese Rehn.


Forskarna ska följa hundarna och deras ägare genom hela livet – från valp till vuxen hund – för att studera samband mellan livsstil, arvsanlag, hälsa och beteende. Foto: Adobe Stock


Förhoppningen är att forskningsprojektet ska pågå minst tio år och under den tiden ska hundägarna med jämna mellanrum svara på enkäter och delta i vissa tester.
Redan nu går att utläsa en del saker av svaren som kommit in, som att diarréer och kräkningar är de vanligaste hälsoproblemen bland hundarna, att närmare 75 procent av hundägarna går på valpkurs och att lydnadsträning är den vanligaste aktiviteten.

Idag finns drygt en miljon hundar i Sverige, enligt Jordbruksverkets register. Många passade på att skaffa en fyrbent familjemedlem under pandemiåren. Men redan innan dess började hundar få en viktigare roll i svenska hem.
– Man behöver inte komma långt ner i Europa för att se att hundarna där lever ett annorlunda liv, inte lika nära sina ägare. De går ofta ute på gatorna under dagen och kommer hem på kvällskvisten. Vad som är bäst för hunden kan inte jag uttala mig om, men under svenska förhållanden ser vi en trend att hunden blir mer och mer en familjemedlem, säger Therese Rehn.

Och vi människor verkar må bra av umgås med hundar. Exakt hur bra ska utredas i ett sidoprojekt av ”Mitt liv med hund”.
– Vi ställer en rad frågor till ägarna om hur hunden påverkar dem, om känslomässiga band och om deras psykiska och fysiska mående.

Men det går även åt andra hållet. Hundar verkar må bra av att umgås med oss.
– Det finns forskning som visar att hundar knyter an väldigt starkt till oss om vi lever tillsammans på regelbunden basis. Man kan likna det vid bandet mellan ett barn och en förälder. Mycket tyder på att människor och hundar är betydelsefulla för varandra. Människor utsöndrar oxytocin, ett välbefinnandehormon, när vi umgås med hundar, och det gör hundar också när de umgås med oss.

De senaste fyra åren har labrador retriever toppat listan över Sveriges vanligaste hundraser. Även trubbnosiga hundar som mopsar och chihuahuor har legat högt på topplistan.
– Det här boomarna i olika raser är fascinerande. Efter filmen om Lassie ville alla ha collies. Sen blev det dalmatiner efter ”101 dalmatiner”. Trubbnosarna har inte alltid varit de mest populära raserna så jag tror att det också handlar om en trend. Men det gäller att hålla ihop aveln vid sådana boomar. När en hund ökar i popularitet vill man tyvärr ofta producera jättemånga hundar, för att kunna sälja, och då tappar man greppet om mentalitet och sjukdomsstatus.


Labrador retriever har länge varit den mest populära hundrasen i Sverige.Foto: Adobe Stock


Therese Rehn hoppas att forskningsprojektet ska leda till ökad förståelse för vilka beslut en hundägare kan ta när det kommer till att förebygga beteende- och hälsoproblem.
– Det är väldigt unikt, det finns inget annat sådant här projekt i Sverige och ett fåtal i världen. Jag tycker själv att det känns jättespännande att vara en del av detta.

Fotnot: Den som vill vara med i ”Mitt liv med hund” hittar mer information på www.slu.se/mittlivmedhund.


Rasernas 20-i-topp

1. Labrador retriever
2. Schäfer
3. Golden retriever
4. Jack russell terrier
5. Jämthund
6. Rottweiler
7. Fransk bulldogg
8. Border collie
9. Chihuahua, långhårig
10. Chihuahua, korthårig
11. Cocker spaniel
12. Cavalier king charles spaniel
13. Dvärgpudel
14. Shetland sheepdog
15. American staffordshire terrier
16. Dansk/svensk gårdshund
17. Bichon havanais
18. Yorkshireterrier
19. Staffordshire bullterrier
20. Engelsk springer spaniel
Källa: Jordbruksverket