Klik venligst
NYHETER 2022-09-14 KL. 16:15

Vidrig upptäckt på förskola

Av Rickard Gustafsson

Dalkulla förskola i Knäred har och har haft stora problem med att obehöriga kvälls- och nattetid vistas på barnens lekgårdar och skräpar ner och förstör. En händelse förra veckan tar dock priset. En okänd person hade gjort ”tvåan” på barnens lekgård vilket personalen inte noterade innan barnen fått det på händerna och på kläderna.

Vidrig upptäckt på förskola
Lekgårdarna på Dalkulla förskola får ganska ofta oönskade besök av ungdomar och vuxna på kvällar och nätter. Foto: Rickard Gustafsson

Personal på Dalkulla förskola har polisanmält händelsen som inträffade någon gång under kvällen eller natten till den 8 september.

Christer Andersson vid Laholmspolisen redogör för vad som hänt.
– Ungarna befann sig ute på lekgården och när de kommer springande till fröknarna så har de fått skit på händerna och sina kläder. Det var avföring från människor, riktigt vidrigt, säger Andersson.

Emelie Kvist som jobbar som barnskötare på förskolan berättar att det blev viss kalabalik när man förstod vad som hänt.
– Det kom först ett barn som hade bajs på skorna. Sen kom det ett barn till som hade det på händerna och kläderna och vi fick ta in barnen och tvätta av dem och deras kläder. Sen visade det sig att något barn cyklat igenom det och en kollega fick gå ut med vattenslangen och sanera lekgården, säger hon till LT.

Att det skulle röra sig om avföring från djur är uteslutet. Dalkulla förskola är inhägnat med meterhögt staket och grinden till lekgården var stängd både när personalen gick och kom.


Det var bakom det här cykelskjulet på lekgården på Dalkulla förskola i Knäred som någon okänd person gjorde sina behov. Foto: Rickard Gustafsson


Händelsen är bara en i raden av många på Dalkulla förskola som har fyra avdelningar, delvis utspridda i centrala Knäred. Emelie Kvist berättar att det är ungdomar och vuxna som vistas på förskolornas område på kvällar och nätter. Incidenter som stölder, skadegörelse och nedskräpning har blivit vardag.
– Här på Nyckelpigan och Fjärilen har vi tidigare varit ganska förskonade, men på Stubben som ligger nära pizzerian är det värst. Det är pizzakartonger, cigarettfimpar och låsen där vi förvarar barnens uteleksaker har brutits upp och leksakerna har stulits, säger Emelie Kvist.

Allt som hänt har fått konsekvensen att personalen varje morgon tvingas att söka av området för barnens säkerhet.
– Vi ser alltid till att hålla grindarna stängda men ser också över lekgården, men det som hänt här hade man inte räknat med. Fruktansvärt äckligt, säger Emelie Kvist som efterlyser kameraövervakning på området under de timmar på dygnet när förskolebarnen inte är plats.