Klik venligst
NYHETER 2023-05-28 KL. 07:03

Veterantraktor insyltad i riktig Norge-historia

Av Rickard Gustafsson

Räkningar från norska företag dimper titt som tätt ned i brevlådan hos Jan Ove och Margit Nilsson i Ålstorp. Den ”skyldige” är parets veterantraktor vars registreringsskylt fotograferats i norska parkeringshus och vägtullar!
– Traktorn har varit ett visningsobjekt på Vardagsmuseet i årtionden och har absolut inte körts i Norge, säger Jan Ove och drar på smilbanden.

Veterantraktor insyltad i riktig Norge-historia
Vare sig innan eller efter räkningarna damp ner i brevlådan har Jan Ove och Margit Nilssons veterantraktor varit utanför kommungränsen. Den har stått och förblir i maskinhuset på Vardagsmuseet i Ålstorp. Foto: Rickard Gustafsson

Den här verkliga Norge-historien tog sin början runt midsommar för två år sedan när Margit och Jan Ove Nilsson fann en faktura från ett norskt parkeringsföretag i sin brevlåda.
Räkningen på drygt 1 100 kronor påvisade att pensionärsparet parkerat ett fordon vid ett flertal tillfällen i ett p-hus i centrala Oslo.

Margit och Jan Ove berättar att de till en början inte hade en tanke på att det var veterantraktorn som ådragit sig p-avgifterna, utan parets personbil.
– Jag reflekterade först inte över att det var traktorns registreringsnummer så jag mejlade till företaget och berättade att vi inte varit i Norge. Jag fick ett hyggligt mejl tillbaka där de bad om ursäkt och att det hade blivit fel, säger Margit.

I mejlkorrespondensen med företaget framkom att fordonet som parkerat var en litauisk-registrerad svart skåpbil.

Missförståndet var därmed utrett eftersom Litauen, i likhet med Sverige, använder tre bokstäver och tre siffror.
– De bifogade en bild och man ser att det är en företagsbil och inte alls vår vita Skoda, säger Jan Ove och berättar att det skulle dröja ganska lång tid innan de kopplade ihop räkningen med veterantraktorn.


En herrans massa p-avgifter och vägtullsavgifter har paret Nilssons gamla veterantraktor dragit på sig i Norge. Allt är dock en enda stor förväxling. Foto: Rickard Gustafsson


Ett år senare, i juli 2022, dök nästa faktura upp – från samma P-hus. Då insåg paret att registreringsnumret ”LTP 478” tillhörde deras Bolinder-Munktell från 1950-talet.

Den gröna välputsade veterantraktorn är ett museiobjekt och står sedan decennier parkerad i maskinhuset som ingår i Vardagsmuseet. Den har dock använts vid enstaka tillfällen på senare år.
– Traktorn gick i 20 km/t som ny men drog sin sista suck i samband med skördedagen ifjol. Jag minns att jag köpte den av en gammal gubbe i Genevad, berättar Jan Ove.

Återigen fick Margit mejla företaget och bifogade dessutom en bild på veterantraktorn.
– Jag upplyste dem om att den definitivt inte varit i Norge. Man kan ju tycka att de borde tittat i fordonsregistret och sett att den står registrerad som en traktor, säger Margit och berättar att de återigen fick ett vänligt svar med en ursäkt från företaget.

Trots det fortsatte räkningarna komma från P-huset och under vintern och våren 2023 har ”LTP 478” passerat otaliga norska vägtullar, med nya fakturor som följd från ett annat företag.

Totalt är fakturorna på nästan 5 000 kronor.
– Senaste räkningen kom i slutet av april och jag hoppas verkligen att det var den sista. Företagen har varit väldigt tillmötesgående, men det börjar bli lite irriterande. Man har fått lägga rätt mycket tid på det här, men vi har aldrig betalt någonting och inte heller fått några krav, säger Margit.

– Så länge de inte skickar Kronofogden på oss kan man mest skratta åt det. Det är en riktig Norge-historia det här, säger Jan Ove.


Veterantraktorn är av märket Bolinder-Munktell (senare Volvo BM) och tillverkades på 1950-talet. Foto: Rickard Gustafsson