Klik venligst
NYHETER 2023-08-31 KL. 18:19

Verktygstjuvar slog till mot Laholmshems bilar

Av Rickard Gustafsson

Flertalet företag har drabbats av inbrott i hantverksbilar på sistone. Laholmshem är hårdast drabbat med inte mindre än fem inbrott och inbrottsförsök.
– Det är väldigt tråkigt och skapar merjobb för våra fastighetsskötare och bovärdar, säger vd Peter Johansson.

Verktygstjuvar slog till mot Laholmshems bilar
Fem av Laholmshems hantverksbilar har blivit utsatta för inbrott eller inbrottsförsök. Nu tvingas företagets fastighetsskötare och bovärdar tömma bilarna på verktyg och maskiner efter varje arbetsdag. Foto: Rickard Gustafsson

Laholmshems huvudkvarter i Trulstorp ligger lite ensligt, utmed riksväg 24, och det gör att potentiella tjuvar kan operera relativt ostört.

På kort tid har det kommunala bostadsföretaget haft påhälsning vid ett par tillfällen. Fem bilar har utsatts och företaget har blivit av med elektriska handverktyg och verktygslådor.

Fastighetsskötaren Anders Agerström berättar för LT att tjuvarna varit kräsna.

– I en av bilarna hade de stulit DeWalt-verktyg men lämnat kvar Bosch-verktyg. Så de tar tydligen inte vad som helst.

Vd Peter Johansson berättar att Laholmshem, jämfört med andra hantverksföretag, inte har så mycket dyra och stöldbegärliga verktyg i sina bilar. Hur stort värdet är på det stulna har ännu inte fastställts.

– Det klart att om någon är ute på stöldturné och ser våra bilar tror man kanske att det kanske finns mycket dyra grejer. Vi får hoppas att det här var en engångsgrej.

Peter Johansson, vd för Laholmshem, hoppas att inbrotten på företagets bilar var en engångshändelse.

Foto: Johan W Jönsson

Johansson berättar att bilinbrotten också drar med sig kostnader på grund av åverkan på bilarna.

– Det är väldigt olika i hur de gått till väga. En bil hade de krossat framrutan på och på en annan hade de borrat upp låset på. Trist!

Vad kan ni göra för att skydda era bilar?

– I den bästa av världar hade vi satt upp staket och hägnat in området. Men vi ska ju inte vara kvar på Trulsgården så länge till och då lägger vi inte ner massa extra pengar på det, säger Peter Johansson.

Det betyder inte att Laholmshem inte tänker göra något alls för att skydda sina bilar från inbrott.

– Vi får tänka till och framöver kommer vi att vara lite extra vaksamma och plocka in verktyg och maskiner från våra bilar över natten. Skulle det hända igen kanske vi får börja titta på om vi kan flytta bilarna till vårt inhägnade område på Repslagargatan i Laholm, säger Peter Johansson.

Fastighetsskötaren Anders Agerström berättar att åtgärderna kommer sinka personalens arbete.

– Att bära verktygen ut och in ur bilarna är ju såklart ineffektivt. Det är tid som vi skulle kunna lägga på viktigare saker.