Klik venligst
NYHETER 2024-02-01 KL. 06:04

Varg dödade tackor – djurägare kompenseras

Av Rickard Gustafsson

En djurägare i Laholms kommun får ekonomisk ersättning av Länsstyrelsen i Halland efter att en varg rivit och dödat tre av hans får.

Varg dödade tackor – djurägare kompenseras
Knappt 18 000 kronor får en djurägare i Laholms kommun i kompensation efter att en varg rivit tre av hans får. Foto: Bildbyrån

I september i fjol tog en varg sig in i en fårhage i Skogabytrakten och rev tre får.

Fårägaren, med ett 30-tal djur i sin besättning, konstaterade omgående att en tacka var död och att de två andra tackorna var så illa tilltygade att de var tvungna att avlivas.

De dödade tackorna undersöktes av länsstyrelsens besiktningspersonal och det rådde inget tvivel om att det var en varg som låg bakom.

– Det här var ett vargangrepp, det hade ett typiskt angreppsmönster, sa länsstyrelsens naturvårdshandläggare Martin Broberg i en intervju med HP.

En tid senare gjorde djurägaren en anmälan, till Länsstyrelsen i Halland, där han ville ha 16 425 kronor i kompensation för vargattacken.

Enligt viltskadeförordningen har myndigheten, i mån av medel, möjlighet att betala ut ersättning för rovdjursskadade tamdjur och har i ett färskt beslut kommit fram till att djurägaren har rätt till kompensation.

Som plåster på såren får djurägaren 17 825 kronor och i det ingår ersättning för de tre döda tackorna, samt kostnader för avlivning och transport av de döda fåren till en destruktionsanläggning.