Klik venligst
NYHETER 2024-04-11 KL. 15:06

Vanvårdade sina hundar – åtalas för djurplågeri

Av Rickard Gustafsson

Länsstyrelsens djurskyddshandläggare fann efter tips från grannar två vanvårdade hundar instängda i en lägenhet utan mat och vatten. På golvet låg det både färskt och intorkat kiss och bajs. Nu åtalas en kvinna i 25-årsåldern från Laholms kommun för djurplågeri.

Vanvårdade sina hundar – åtalas för djurplågeri
Kvinnan som åtalats för djurplågeri misstänks ha lämnat sina två hundar i minst fem dagar utan vatten och mat. Foto: Adobe Stock/Genrebild

Misstankar om vanvårdandet uppstod sommaren 2022 när grannar till den nu åtalade kvinnan noterade att hundar lämnats övergivna i en lägenhet i minst fem dagar.

Grannarna larmade Länsstyrelsen och djurskyddshandläggaren begärde handräckning från polisen för att få lov att undersöka lägenheten. I bostaden fanns mycket riktigt två hundar, en tik och en hane, som var utsvultna och uttorkade.

I den instängda och sommarheta lägenheten fanns varken foder eller vatten. På golvet låg minst 17 högar med färsk och gammal hundavföring och många pölar med intorkad och ny urin samt söndertuggade aluminiumburkar, plastföremål och elsladdar.

Högar med avföring och pölar med urin hittades på golvet i lägenheten efter att grannar larmat länsstyrelsens djurskyddshandläggare. Foto: Polisens förundersökning

Länsstyrelsen beslutade att omedelbart omhänderta hundarna som bland annat hade inflammationer i ögonen, kraftiga rodnader runt ögon och nos och flertal sår i tassarna och allvarliga hudproblem.

Under efterföljande veterinärvård konstaterades att hundarna var i mycket dåligt skick och att de under en längre tid varit i behov av vård.

Trots behandlingar blev tiken inte bättre och fick avlivas.

Kvinnan som är i 25-årsåldern polisanmäldes för djurplågeri och har i polisförhör erkänt, men skyller på den man som hon anlitat som hundvakt. Hon uppger att det handlade om tre dagar, inte fem, och att hon haft daglig kontakt med hundvakten och fått uppfattningen att han både matat och rastat hundarna.

När polisen frågar vem hundvakten är säger hon sig dock inte komma ihåg vad personen heter.

I en tidigare kontakt med Länsstyrelsen har hon dock uppgett ett förnamn på en man som påstås vara bosatt i Markaryds kommun.

Mannen ska hon ha träffat på krogen, vid ett tillfälle, men uppger att hon inte har några kontaktuppgifter till honom. Enligt kvinnan ska mannen, efter incidenten, ha blockat henne på sociala medier.

Åklagaren åtalar kvinnan för djurplågeri, men har garderat sig med ett andrahandsyrkande – brott mot djurskyddslagen.