-
NYHETER 2022-10-31 KL. 06:04

”Vändplatsen har blivit ett kriminellt nav”

Av Rickard Gustafsson

Ett trafiktätt område i Trädgårdsstaden i Laholm har blivit en mötesplats för grovt kriminella, enligt boende i området som LT talat med. Grannarna uttrycker djup oro för vad som händer på vändplatsen där misstänkt illegala varor och pengar byter ägare mellan personer som dyker upp och försvinner lika fort igen.
– Att leva så nära grov kriminalitet är obehagligt, säger en av grannarna.

”Vändplatsen har blivit ett kriminellt nav”
En granne tror att de kriminella valt mötesplatsen i slutet av Örtvägen för att kunna dra nytta av den livliga trafiken där vanliga laholmare kör för att hämta mat på den närbelägna pizzerian. Foto: Rickard Gustafsson

Bilar rullar in på vändplatsen och den närliggande kommunala parkeringen på Örtvägen. Paket och påsar byter ägare genom bilrutorna. Några minuter senare far bilarna i väg åt olika håll.
– Vi iakttar saker. Det är ren affärstrafik som pågår när kriminella möts på den här vändplatsen och paket och påsar i olika former lämnas över, säger en av grannarna som Laholms Tidning talat med.

Ingen av grannarna vill vara med i tidningen med namn och bild av rädsla för repressalier men uppger att orsaken till att de kontaktat LT är för att de känner oro för vad som händer i deras bostadsområde. Däremot berättar de gärna om vad de sett och hört när de promenerat eller gått med hunden i området. Att det handlar om kriminella uppgörelser är sällskapet helt övertygade om.

En av grannarna berättar om en uppgörelse som skedde för några månader sedan. Två bilar stod på vändplatsen – förarruta mot förarruta – och mellan männen i bilarna blev tonen skarpare och skarpare.
– Det var ett väldigt högljutt samtal och en infekterad diskussion där beloppet 40 000 kronor nämndes. De talade inte svenska men jag började då förstå att det är något illegalt som pågår och såg paket som lämnades över. Sen for de i väg. Det är något som försiggår här som inte står rätt till, säger grannen som sett runt tio-tolv liknande utväxlingar av paket och påsar.


Grannar i Trädgårdsstaden som LT talat med berättar att de känner sig oroliga och otrygga eftersom vändplatsen och kommunens parkering vid Örtvägen används vid möten mellan vad de misstänker är grovt kriminella personer. Foto: Rickard Gustafsson


Vad misstänker du att paketen innehåller?
– Det kan vara vad som helst. Illegala vapen, narkotika, pengar, jag vet inte. Men det är inte så man normalt sett hanterar 40 000 kronor i vårt samhälle att man träffas på en vändplats och skriker och härjar med varandra.

Handeln sker generellt från lunchtid till långt in på natten och pågår i allt från ett par minuter upp till en halvtimme.
– Ibland kliver de ur bilarna, gör en hälsningsceremoni som man kan se i kriminella filmer, och sen står de och röker och talar med varandra, säger grannen och berättar att det inte är ungdomar eller unga vuxna utan män i 30-40-årsåldern av utländsk härkomst.

Varför tror du att just den här platsen blivit ett ställe för kriminella?
– Det är ett bekvämt ställe eftersom det kommer mycket bilar hela tiden till den närliggande pizzerian. De drunknar i den allmänna trafiken, man riskerar inte att avslöjas. De som hämtar pizza står på pizzerians parkering, men de här personerna står bredvid, på vändplatsen eller på kommunens parkering.

Ytterligare en granne berättar att hon sett personer på parkeringen hantera flaskor i bagageluckor.
– Det är sprit det handlar om och jag ser hur de står och lyfter över från en bil till en annan.


På den kommunala parkeringen vid Örtvägen har boende i området sett människor langat sprit mellan bilar. Foto: Rickard Gustafsson


Samtliga grannar talar vitt och brett om händelser som inträffat i området de senaste året och åren och lyfter fram den otrygghet som inbrott, stölder, uppborrade bränsletankar, bilbränder och skadegörelser skapat.

Alla lyfter fram att något måste göras och önskar först och främst ökad polisiär närvaro men efterlyser också att Laholms kommun sätter upp en övervakningskamera vid vändplatsen och parkeringen.
– Man ser allting som mystiskt nu eftersom det har hänt så mycket saker, säger en annan kvinna i grannskapet.

LÄS MER: Laholmspolisen: ”Vi ser allvarligt på det här”