Av Rickard Gustafsson
LRF Laholm är kritiska till att kommunen inte vidarebefordrat information från Trafikverket angående renoveringsarbetet och avstängningen av riksväg 24.
– Hade vi fått informationen tidigare så hade vi haft en mycket större möjlighet att planera våra verksamheter, säger ordföranden Anders Nilsson som i dialog med Trafikverket förhandlat fram dispenser åt flera företag som dagligen nyttjar 24:an.
I tre månaders tid kommer riksväg 24 vara avstängd i södergående trafik mellan Laholm och Tormarp. Syftet med vägarbetet är att förstärka vägen, som i dag har bärighetsbrister, för att öka hållbarheten och trafiksäkerheten.
Anders Nilsson, ordförande i LRF Laholm (tillika lantbruksföretagare i Skråmered, Våxtorp) berättar att organisationen fick nys om vägprojektet först i början av februari.
– Vi fick reda på det på omvägar. Då kontaktade vi omgående kommunen för ett möte där vi, kommunen och Trafikverket skulle träffas, men det slutade med att vi själva fick ta tag i kontakten med Trafikverket.
I samtalet med Trafikverket framkom, enligt Nilsson, att Laholms kommun redan i november fått information om vägrenoveringen.
– Vi i LRF träffar kommunen i stort sett varje månad på möten och hade vi fått informationen tidigare så hade vi haft mycket större möjlighet att planera våra verksamheter. De har suttit och hållit på informationen i Stadshuset, så besvikelsen är total från vår sida gentemot kommunen, säger Anders Nilsson.
LRF Laholms ordförande Anders Nilsson uppger att Trafikverket varit väldigt tillmötesgående. Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det positivt att lantbrukets långsamma fordon inte tar upp plats på de anvisade omledningsvägarna. Foto: Johan W Jönsson/Arkiv
Trafikverket har dock visat stor förståelse för de utmaningar som lantbrukarna står inför. De har lyssnat på LRF Laholms synpunkter och beviljat företagen dispenser för att slippa följa de anvisade omledningsvägarna.
– De har varit väldigt tillmötesgående och vi har talats vid flera gånger i veckan och det har fungerat bra hittills. Vi är i stort sett klara och får korsa 24:an på de befintliga korsningarna, det är lite kvar att skruva på, säger Anders Nilsson.
Det hade blivit en enorm fördyring om lantbrukarna tvingats använda omledningsvägarna, menar LRF-ordföranden. Ökad tids- och dieselåtgång och klimatpåverkan som följd.
– Vi är ganska många bönder som har marker längs med väg 24 och behöver den här vägen av många anledningar. Vi är på väg in i vårbruket och det kommer en grässkörd i maj och då behöver man kunna ta sig till foderfabriken i Hov, säger Anders Nilsson.
Att kunna korsa riksväg 24 och slippa följa anvisade omledningsvägar är enormt betydelsefullt för de företag som fått dispens av Trafikverket. Foto: Rickard Gustafsson
Förutom lantbruksföretagarna har även Våxtorps Nya Grustag fått dispens.
Företaget kör i genomsnitt 10-12 leveranser om dagen från grustaget i Ålstorp till betongfabriken på industriområdet i Våxtorp.
– Vi har fyra specialekipage som fått dispens och det här guld värt för oss. Det hade kostat oss och miljön om vi hade behövt ge oss ut på längre turer. Så vi är väldigt tacksamma på alla sätt och vis, säger Rickard Gustavsson på Våxtorps Nya Grustag.
Grustransporterna får nu korsa 24:an i korsningen mellan Sandvad och Tormarp för att sedan gena och komma ut söderut på 24:an i Tormarps-korsningen.
Vad hade alternativet varit för er?
– Nej du, jag vet inte vad som varit bäst. Vi hade kunnat köra norrut från Stäme och komma ut vid Oxhult och köra över Horsabäck och Fågelsång. Eller så hade vi fått köra till Ränneslöv, över Värestorp, och ut vid Menlösa. Det här tjänar vi mycket på. Det är tid, dieselkostnader och miljö som sparas så vi är väldigt glada att det gått att lösa, säger Rickard Gustavsson.
LÄS MER: Nu börjar vägarbetet som ger långa omvägar