Klik venligst
NYHETER 2022-08-12 KL. 10:27

Våg av elcykelstölder i Laholm

Av Rickard Gustafsson

Äger du en elcykel är det läge att vara på sin vakt. Laholmspolisen har noterat en rejäl uppgång av stölder och konstaterar att det stulits fler elcyklar senaste månaden än under första halvåret 2022.
– Det är inget snack om att det stegrats sista tiden, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen.

Våg av elcykelstölder i Laholm
Elcyklar har blivit populära, så även i kriminella kretsar. Foto: Joakim S Ormsmarck

Fler och fler människor skaffar sig elcyklar och det märks också tydligt i brottsstatistiken. Nyligen rapporterade LT om att Laholms kommun blivit av med tre elcyklar värda drygt 50 000 kronor vid ett inbrott i parkeringsgaraget i Humlegången bredvid Stadshuset.

Nu har ytterligare en elcykel anmälts som stulen, denna gång på Altonavägen i Laholm.

Ägaren låste fast sin elcykel med en kätting vid 23-tiden på måndagskvällen den 8 augusti bara för att morgonen därpå upptäcka att kättingen var avklippt.
– Elcykeln med batteripaket var borta och den är värderad till 19 000 kronor, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen.
Andersson berättar att det skett väldigt många stölder av elcyklar på senare tid och när han knapprar på sin dator noterar han att fler elcyklar stulits senaste månaden än under årets första sex månader.

Totalt har 23 anmälningar gjorts under 2022 och tio av dem har skett under sommarens senaste 30 dagar. I flera av de aktuella anmälningarna är det mer än en elcykel som stulits.
– Det är totalt 15 elcyklar som rapporterats stulna bara senaste månaden. Vi kan inte se något direkt samband mellan stölderna och det finns inte heller något i tillvägagångssättet, eller en viss modell, som tyder på att det är samma gärningsman, säger Christer Andersson.

Orsaken till att stölderna ökar just nu kan bero på flera olika anledningar. Cyklandet ökar sommartid på grund av vädret. Att fler turister besöker stan kan också vara en del av förklaringen.
– Ju fler som skaffar elcyklar desto fler tillfällen finns det också att stjäla. Samtidigt betingar elcyklar ett betydligt högre värde än vanliga cyklar och folk är villiga att köpa billigt på begagnatmarknaden utan att kanske tänka på att den kan vara stulen, menar Christer Andersson.

Andra anledningar till att människor väljer att skaffa elcykel hänger sannolikt också ihop med miljön och ekonomin. Det senaste halvårets kraftiga prisuppgångar på drivmedel har svidit rejält i många plånböcker.
– Det är bara att gå till sig själv. Kan man slopa bilen och i stället ta sig till jobbet med elcykel så tittar man säkert på den möjligheten, säger Christer Andersson.

Nationellt visar statistik från Stöldskyddsföreningen att stölderna av elcyklar under januari-maj 2022 ökade med 50 procent jämfört med samma period 2021.

Fakta: Tips för att minska risken att få din elcykel stulen
• Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg till pengar på ett ordentligt godkänt lås.
• Lås fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul.
• Ta med batteriet när du lämnar din elcykel obevakad även för kortare stunder.
• DNA-märk din cykel och cykeldelar, det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och ökar dina chanser att få tillbaka din cykel om den blir stulen.
Källa: Stöldskyddsföreningen