Klik venligst
NYHETER 2024-06-13 KL. 12:50

Våg av bluffsamtal från ”Postkodlotteriet”

Av Rickard Gustafsson

En våg av falska vinstsamtal, där bedragare utger sig ringa från Postkodlotteriet, sköljer just nu över landet. Bara i Laholm har polisen mottagit 6-7 anmälningar.
– Mörkertalet är nog stort och det är säkert fler som blivit uppringda, säger Dan Larsson vid Laholmspolisen.

Våg av bluffsamtal från ”Postkodlotteriet”
Bedrägeriförsöken fortsätter. Just nu uppger Laholmspolisen att det sker i Postkodlotteriets namn. Foto: Arkivbilder

Senaste veckan har ett dussintal laholmare hört av sig till polisen och berättat att de blivit uppringda av en person som utger sig arbeta för Postkodlotteriet.

Bluffkonceptet går ut på att bedragaren berättar att man vunnit pengar.

I flera av fallen figurerar vinstsumman 37 000 kronor.

– Bedragaren uppger delar av personnumret och vill därefter att personerna uppger de sista siffrorna för att försäkra sig om att det är rätt person man talar med. Syftet är väl i förlängningen att försöka bereda åtkomst till inloggningsuppgifter, men det är ännu ingen som gått på det, säger Dan Larsson på polisen i Laholm.

Polisen tror dock att bluffsamtalen är många fler än vad som hittills framkommit och utfärdar en varning.

– Om man blir man uppringd från Postkodlotteriet ska man inte uppge några som helst uppgifter. Lägg på luren och ta därefter själv kontakt med Postkodlotteriet genom någon av deras officiella kanaler, säger Dan Larsson.

Postkodlotteriet skriver på sin hemsida att de ALDRIG ber om kontouppgifter via telefon vid vinst. Alla vinster betalas ut automatiskt till vinnarens registrerade konto och att vinnare meddelas via brev, sms eller mejl.

Officiella vinstsamtal från Postkodlotteriet sker alltid från kundservicenumret: 0771-22 55 22.