NYHETER 2023-12-04 KL. 14:15

Uppmanar till försiktighet efter hektiskt branddygn

Av Rickard Gustafsson

Inom loppet av åtta timmar larmades räddningstjänsten ut till två eldstadsrelaterade bränder i Skummeslövsstrand och Mästocka. Efter flera incidenter på kort tid uppmanar nu räddningstjänsten alla fastighetsägare att vara ytterst noggranna när man eldar i de öppna spisarna och kaminerna.

Uppmanar till försiktighet efter hektiskt branddygn
Räddningstjänsten uppmanar fastighetsägare med öppna spisar och kaminer att vara försiktiga med hur man hanterar eldstäder och aska. Foto: Adobe Stock/Bildbyrån

När kylan slår till är det skönt att elda lite extra i sina spisar och kaminer för att hålla värmen uppe. Men det gäller att vara på sin vakt och hantera eldstäderna och askan på rätt sätt annars kan det gå illa.

Under söndagskvällen och måndagsnatten tvingades räddningstjänsten ut för att släcka eldstadsrelaterade bränder i både Skummeslövsstrand och Mästocka.

Vid 19-tiden gick larmet om att det börjat brinna i ett dubbelgarage på Polluxvägen i Skummeslövsstrand. Enheter från Båstad och Laholm var snabbt på plats.

John Nilsson, insatsledare på räddningstjänsten i Båstad, berättar:

– När vi kom fram var vinden på garaget övertänd och det var stor spridningsrisk till två närliggande villor. Men vi lyckades snabbt bekämpa branden och kunde begränsa skadorna enbart till garaget, säger han till LT.

Enligt Laholmspolisen som upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet är det oaktsam hantering av aska som misstänks ha varit upphov till branden. Kärl med aska hade placerats nära garaget och fått syre och därefter fått fäste i byggnaden.

John Nilsson berättar att just oaktsam hantering av aska är ett vanligt misstag som fastighetsägare råkar ut för.

– Det är lätt att tro att det är släckt, men ofta finns det glöd kvar i askan mycket längre än vad man tror. Det får du gärna skriva några rader om i tidningen, säger John Nilsson.

Han påtalar att aska och sotrester alltid ska läggas i ett obrännbart kärl med ett tättslutande lock. Kärlet ska placeras på obrännbart underlag.

Räddningstjänsten hade personal i Skummesslövsstrand fram till midnatt och fick därefter en kortare stunds vila innan larmet gick på nytt.

– Runt 03-tiden fick vi larm om ytterligare en eldstadsrelaterad brand, denna gång i en villa i Mästocka. Ägaren hade själv försökt släcka branden och hade andats in rök och vi gav honom syrgas innan han fördes till sjukhuset i Halmstad, berättar John Nilsson.

Enligt polisen är ägaren en man i 65-årsåldern.

I tre och en halv timme arbetade räddningstjänst från Laholm och Knäred innan de fick avlösning av Hishultsstyrkan. Branden tros ha startat i en öppen spis eller kamin.

– Elden hade spridit sig från rökkanalen till träkonstruktionen och vi fick såga upp både golv och väggar mellan första och andra våningen för att kunna släcka, säger John Nilsson.

Bostaden fick omfattande skador och hela huset bedöms vara rökskadat och stora delar är också vattenskadat från släckvatten.

Enligt Laholmspolisen finns det i Mästockabranden ingen misstanke om brott.