Klik venligst
NYHETER 2024-05-23 KL. 11:30

Ungdomar bakom klibbigt sabotage mot utomhusbad

Av Rickard Gustafsson

Badbassängen insmetad i tjära och stolar och soptunnor uppslängda på skolans tak. Ännu en gång har området runt skolan i Veinge drabbats av skadegörelse, vilket kostar skattebetalarna en slant.

Ungdomar bakom klibbigt sabotage mot utomhusbad
Veingebadet har i två dagars tid genomgått sanering av tjära efter att ungdomar trampat runt i bassängen och bassängområdet. Foto: Rickard Gustafsson

Det var efter den gångna helgen som städpersonal upptäckte att allt inte stod rätt till när de kom till jobbet på Veingeskolan på måndagsmorgonen.

Kommunfastigheters fastighetsskötare Fredrik Asplund fick rapporten och hastade i väg till skolan.

– När jag körde in vid huvudentrén såg jag direkt att det stod en elevstol på taket och en papperstunna placerad ovanpå. Man blir inte förvånad längre på Veingeskolan, berättar han för LT.

Det visade sig att gärningspersonerna tagit sig in genom ett fönster till ett av skolans grupprum, som sannolikt lämnats på glänt i samband med att skolan stängde för helgen.

Ett gäng stolar från grupprummet hade burits ut och slängts upp på taket tillsammans med papperskorgar som suttit på belysningsstolpar och bänkar runt om skolan.

– Det finns inte en enda papperskorg kvar på området. Flera av de låg uppe på taket och några låg inne i grupprummet. Stolarna är också trasiga, säger Fredrik Asplund och berättar att även ett ventilationsgaller sparkats sönder.

Flertalet elevstolar och papperskorgar hittades uppslängda på Veingeskolans tak. Foto: Fredrik Asplund

Strax därefter upptäcktes att också Veingebadet utsatts för förstörelse. Asplund berättar att man under fredagseftermiddagen utförde asfaltsarbeten för att laga hål nära poolen.

– Vi använde oss av tjära som vi tänkte skulle stelna över helgen. Men de har varit inne och hoppat i tjäran och sprungit runt med både händer och fötter och antagligen försökt att torka av tjäran nere i poolen. Det är helt förstört där de varit, säger Fredrik Asplund och berättar att det är området runt bassängtrappan som är värst drabbat.

Enligt Laholmspolisen finns inga misstänkta för skadegörelsen, men att det är ungdomar som ligger bakom skadegörelsen råder det inga tvivel om, menar Asplund.

– Det fanns riktigt fina fotspår och handavtryck från tjäran. De som gått där lär ha svarta händer och fötter och inte lätta att tvätta av, men det är ingen som gett sig till känna, säger Fredrik Asplund och menar att föräldrar borde ha ganska bra koll på vilka som varit inblandade.

Skadegörelsen har hittills kostat 10 000-15 000 kronor. Kommunfastigheter har haft en saneringsfirma på plats för att få bort tjäran.

– I två dagar har de försökt med olika rengöringsmedel, utan att lyckas. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra, säger Fredrik Asplund.

Badsäsongen på Veingebadet inleds den 15 juni. Återstår att se om man lyckats få rent bassängen och området till dess.

– Vi vill ju helst inte öppna badet innan vi fått bort tjäran, men jag har svårt att se att det här skulle hindra en öppning, säger Fredrik Asplund.

Trots flera dagars sanering syns tydliga svarta spår av tjära i bassängen på Veingebadet. Foto: Rickard Gustafsson