Klik venligst
NYHETER 2024-01-22 KL. 13:32

Unga mc-tjuvar hotade att döda pojke

Av Rickard Gustafsson

Två kusiner, 19 respektive 16 år, stal en motocrosscykel, hotade pojken som ägde crossen och greps senare av polisen. I både polisförhör och i rättegången skyllde de stölden på varandra, vilket inte gjorde någon större skillnad. Båda kusinerna döms.

Unga mc-tjuvar hotade att döda pojke
Två kusiner, 19 respektive 16 år, har i Halmstads tingsrätt dömts för att i somras ha stulit en motocrosscykel i en ladugård i Knäred. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Under en natt i början av juli förra året bröt sig två unga kusiner in i en ladugård i Knäred och stal en motocrosscykel och en tillhörande hjälm.

Ägaren, en minderårig pojke, hörde ljudet från crossen och satte av efter tjuvarna. Han kom i kapp de två gärningspersonerna som stannat en knapp kilometer bort, konfronterade dem och blev hotad: ”Dra härifrån innan jag slår ihjäl dig.", skrek en av gärningsmännen iförd rånarluva.

Pojken stack hem och larmade polisen. En stund senare stoppade en polispatrull den äldre av kusinerna i en bil i Knäred. I bilen låg den stulna hjälmen, verktyg samt en rånarluva där polisens tekniker senare kunde säkra dna från den yngre kusinen.

Den äldre kusinen tog i första förhöret på sig hela skulden för stölden, men polisen kunde tidigt i utredningen konstatera att den äldre av kusinerna ljög för att skydda sin yngre släkting.

Polis och åklagare kunde efter tömning av kusinernas mobiltelefoner knyta både 19-åringen och 16-åringen till mc-stölden. Under förhören har de båda kusinerna gång efter annan presenterat olika versioner av händelseförloppet under stöldnatten.

Varje gång har polisens förhörsledare knäckt deras nät av lögner vilket renderade i att de började skylla stölden på varandra.

Det fortsatte även under rättegången i Halmstads tingsrätt.

I 19-åringens slutliga version beskrev han att det var hans kusin som stal crossen och hotade pojken.

16-åringen anklagade i sin tur sin äldre kusin för att ljuga och att det var 19-åringen, tillsammans med ytterligare en person, som begick stölden. Vem den tredje personen är ville han inte avslöja. Att polisen hittade en rånarluva, med 16-åringens dna, förklarar han med att han lagt den i bilen vid ett tidigare tillfälle.

Domstolen anser inte att 16-åringens version är trovärdig, utan kommer fram till att utredningen bevisar att kusinerna begått stölden i samförstånd och att det var den yngre av dem som dödshotat pojken.

Både kusinerna döms för stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel. För den yngre skärps rubriceringen till grovt brott, på grund av dödshotet.

19-åringen straffas med skyddstillsyn medan 16-åringen döms till 70 timmars ungdomstjänst.

Pojken som några dagar efter stölden hittade sin cross, trasig, i ett skogsparti hade krävt 20 000 kronor i skadestånd för kränkning och 11 500 kronor för reparationer. Domstolen sänker dock skadeståndet till totalt 15 000 kronor, 10 000 för kränkningen och 5 000 för reparationen.

Kostnaderna för advokater och målsägarbiträde i rättegångsfallet uppgick till nästan 180 000 kronor. Med hänsyn till kusinernas ålder och ekonomiska förhållanden beslutade domstolen att kostnaderna ska stanna på staten, det vill säga skattebetalarna.

LÄS MER: Unga kusiner beskyller varandra för mc-stöld