Klik venligst
NYHETER 2024-01-04 KL. 06:02

Unga kusiner beskyller varandra för mc-stöld

Av Rickard Gustafsson

Vem stal egentligen motocrosscykeln på en gård utanför Knäred i somras? Enligt polis och åklagare två kusiner, 19 respektive 16 år gamla, som nu åtalas för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och stöld. De båda kusinerna skyller dock på varandra.

Unga kusiner beskyller varandra för mc-stöld
Två kusiner, 19 respektive 16 år, har åtalats vid Halmstad tingsrätt för en motocrosstöld i Knäred förra sommaren. Foto: Polisens förundersökning

En sen natt i början av juli förra året stals en motocrosscykel av märket Kawasaki och en mc-hjälm vid ett inbrott på en gård i Knäredstrakten. Ägaren, en minderårig pojke, hörde det välbekanta motocrossljudet och såg genom fönstret hur någon körde i väg på hans cross.

Pojken gav sig ut på tjuvjakt och knappt en kilometer från hemmet stod han plötsligt öga mot öga med två maskerade gärningsmän. En satt på crossen och den andre i en bil.

”Jag tror du har min cross”, sa pojken.

”Dra härifrån innan jag slår ihjäl dig.", hotade en av gärningsmännen.

Pojken ringde polisen som skickade ut patruller till området. På Otterdalsvägen kunde polisen, med hjälp av pojkens signalement på bilen, gripa en 19-åring. I bilen återfanns den stulna hjälmen samt verktyg och en rånarluva.

Tre dagar senare hittade familjen den stulna crossen gömd i ett skogsparti och polisen har sedan dess arbetat med stöldutredningen.

Den gripne 19-åringen anhölls efter förhör och släpptes, fortsatt misstänkt, ett och ett halvt dygn senare. Då hade han erkänt stölden och förklarat var han gömt crossen.

Uppklarat och färdigt? Långt därifrån.

19-åringen skickade en snapchatbild på den stulna crossen samma natt som stölden begicks och innan han greps av polis. Foto: Polisens förundersökning

När polisen tömde 19-åringens mobiltelefon hittades intensiv mobiltrafik från stöldnatten. Det var fullt med samtal till och från hans tre år yngre kusin samt snapchatkonversationer med ett par andra personer.

På en av de skickade bilderna syns den stulna crossen med texten ”Den e min nu” och i ett av meddelandena skryter han om att ”vi gjorde värsta inbrottet”.

Polisen har gång efter annan förhört 19-åringen och den 16-årige kusinen. Versionerna kring deras respektive inblandning i brottet har bara blivit mer och mer invecklade.

För att göra en lång historia kort så har 19-åringen gått från att ha erkänt sig som ensam gärningsman till att anklaga sin 16-årige kusin som hjärnan bakom stölden. Han beskriver att det var kusinen som ensam begick stölden, hotade pojken och gömde crossen.

19-åringen beskriver i sista förhöret att han var panikslagen och ”kollade mest på” och att han enbart var kvar för att skydda sin yngre kusin. Prylarna som polisen beslagtog vid husrannsakan av bilen var helt och hållet kusinens – förutom en tröja, hävdar 19-åringen.

16-åringen har i sin tur gått från att förneka all kännedom om stölden till att skylla på sin äldre kusin samt en annan icke namngiven person. Han påstår att han satt kvar i bilen medan 19-åringen och hans kumpan stal crossen och att han inte visste något om deras planer.

På frågan om varför hans äldre kusin lägger skulden på honom svarar han att det beror på att han är under 18 år och inte får lika hårt straff som dem. Vem kumpanen är vill han inte avslöja då han är rädd för sin egen säkerhet.

För åklagaren Annelie Andersson Sandström spelar det mindre roll att kusinerna tagit tillbaka sina tidiga vittnesmål och skyller på varandra. Hon anser sig ha rejält med bevis på fötterna för att knyta båda kusinerna till stölden.

Bland bevisningen finns allt från vittnesmål med den hotade pojken och dna på rånarluvan till gärningsmännens mobilpositioneringar samt bilder och meddelanden mellan de båda och andra personer.

LÄS MER: Konfronterade crosstjuvar och hotades